Despre programul strategic național al Chinei de explorare a spațiului cosmic se știa până recent că include dezvoltarea și testarea de noi vehicule lansatoare precum și o capsulă cosmică de generație nouă, capabilă să transporte taikonauți către Lună. Dar, lipsea din informații vehiculul cu care taikonauții ar putea să aselenizeze și să decoleze de pe satelitul natural al planetei noastre.

China in Cursa Spatiala

China in Cursa Spatiala

Recent, a fost dezvăluită informația conform căreia China lucrează la un asemenea vehicul. Această nouă capabilitate este în lucru la China Academy of Space Technology (CAST), partea contractorului de stat în domeniile spațial și apărare China Aerospace  Science and Techonology Corp. (CASC).

Ca de obicei, nu se cunosc detalii nici despre acest vehicul – China fiind cunoscută pentru menținerea secretelor asupra tehnologiilor moderne de care dispune sau la care se lucrează.

Se știe însă că această țară a achiziționat din Rusia planuri ale sistemelor de propulsie pentru aselenizări. Planurile datează din era sovietică, iar achiziția acestora a fost realizată pentru inspirația creativă a cercetătorilor chinezi care lucrează la vehicule de aselenizare și decolare.

Aselenizarea: Strategie națională

Caracterizarea aselenizării cu echipaj uman, ca strategie națională, este fără precedent.

Deși indică un nivel de implicare și sprijin la nivel național al proiectului, semnificația rămâne totuși ambiguă.

Mai mult decât atât, nu a fost identificat un proiect de aselenizare cu echipaj uman în Planul Cincinal 2021-2025 – plan aprobat în luna Martie a acestui an.

Urmează însă publicarea spre finalul anului curent a celei de-a cincea Cartă Albă a Spațiului, document care va detalia prioritățile în domeniu pentru viitorii cinci ani. Acest document ar putea cuprinde detalii ale palnurilor viitoare pentru aselenizări.

Programele aflate în derulare indică totuși că această țară acumulează gradual capabilități, experiență și expertiză pentru desfășurarea unei misiuni de aselenizare cu echipaj uman.

Administrația Spațială Națională Chineză a prezentat în luna Iunie a acestui an un calendar pentru International Lunar Research Station (ILRS), stație de cercetare selenară care va fi dezvoltată în parteneriat cu Rusia.

Acest proiect include aselenizări cu echipaj uman în deceniul următor.

Între timp, Statele Unite ale Americii lucrează la întoarcerea astronauților americani  pe suprafața Lunii.

NASA a atribuit un contract către compania particulară SpaceX ca Opțiune A în cadrul programului Human Landing System.

SpaceX ar putea aseleniza o versiune a vehiculului Starship în anul 2024, parte a programului Artemis.

Iulian Iamandi