Marșul Lung al Chinei (și) în explorarea spațiului cosmic include în planurile de mărire a capabilităților și un vehicul similar ca aspect cu elicopterul Ingenuity al NASA destinat zborurilor în atmosfera planetei Marte.

China in Cursa Spatiala

China in Cursa Spatiala

Un prototip al dronei chinezești pentru zboruri în atmosfera marțiană a trecut analizele finale de acceptare, a anunțat recent National Space Science Center (NSSC), organizație din cadrul Chinese Academy of Science (CAS).

Drona-elicopter a reprezentat unul dintre cele trei proiecte de dezvoltare tehnologică susținute de NSSC. Proiectul vehiculului a fost coordonat de către Bian Chjujiang din NSSC și a implicat echiparea cu un micro spectrometru.

Conceptul ar putea fi luat în considerare pentru următoarele misiuni chinezești de explorare a planetei Marte, însă NSSC nu a specificat în care misiune va fi utilizată drona-elicopter.

Tianwen-1, prima misiune chineză destinată explorării planetei Marte, a intrat în orbita acesteia în luna Februarie a anului curent. Apoi, a urmat amartizarea cu succes a roverului Zhurong. Zurong este un robot propulsat cu ajutorul energiei solare și are o greutate de aproximativ două sute patruzeci de kilograme.

Următoarea misiune a Chinei pe planeta Marte va avea scopul colectării și trimiterii către Pământ a unor mostre de sol marțian. Cel mai probabil, lansarea va avea loc în fereastrele de oportunitate din 2028 sau 2030.

Conceptul de dronă zburătoare în atmosfera planetei Marte a fost testat recent de către NASA. Roverul Perseverance amartizat în luna Februarie a anului curent a avut la bord un elicopter cu greutatea de 1,8 kilograme.

Vehiculul zburător a efectuat primul zbor în atmosfera planetei Marte în luna Aprilie și de atunci a zburat de doisprezece ori. La cel mai recent zbor, elicopterul marțian a executat o misiune pe o distanță orizontală care a totalizat patrusute cincizeci de metri, zbor care a durat o sută șaptezeci de secunde.

NASA studiază acum concepte pentru elicoptere mai mari și mai capabile, necesare viitoarelor misiuni pe alte corpuri cosmice. Agenția spațială americană va lansa în 2027 o misiune având la bord drona Dragonfly destinată satelitului Titan.

Elicopterul marțian chinezesc nu este un proiect nou. Un concept al Qian Xuesen Laboratory of Space Technology a fost luat în considerare pentru misiunea chinezească din 2020. Pe lângă rover, un plan ambițios cuprindea lansarea a trei dispozitive de penetrare a solului planetei Marte care ar fi trebuit lansare în timpul coborârii în atmosfera marțiană, precum și un aerostat care ar fi zburat la altitudini cuprinse între o mie și cincii mii de metri timp de o săptămână. Obiectivul urmărit era acela de a obține informații tridimensionale, de la mai multe nivele și din mai multe surse, totul obținut cu o singură amartizare.

Mai multe instituții, inclusiv Beijing Institute of Spacecraft System Engineering și Shenzen Aerospace DFH HIT Satellite Ltd., ambele în cadrul China Academy of Space Techonology (CAST) și Beihang University, au fost implicate în lucrul la concepte arhitecturale pentru explorarea planetei Marte.

Primul concept este reprezentat de o dronă cu aripă fixă, preferat elicopterului datorită provocărilor reprezentate de viteza mare de rotați și nevoia unei structuri ultraușoare, la care se adaugă cea a unui sistem de energie cu nivel mare de eficiență.

Această dronă va decola vertical de pe suprafața planetei Marte și de abia după aceea își va desfășura aripile. Vehiculul va putea zbura zece kilometri, iar în cadrul misiunilor ar putea colecta și analiza mostre de atmosferă și de sol. De asemenea, ar putea accesa si explora medii dificile cum ar fi canioane și cratere.

Un alt concept implică utilizarea unui balon cu o nacelă suspendată, în care să funcționeze un microsatelit. Sistemul ar preleva mostre atmosferice de la diferite altitudini pentru analize, în același timp realizând imagini de mare rezoluție.

Dar până la concretizări… vom trăi și vom vedea!

Iulian Iamandi