LHA chinez, grafica pe calculator

Contra Amiralul Yin Zhuo a declarat ca tara sa, China mai exact, dezvolta o nava mare de asalt amfibiu similara cu LHA (Landing Helicopter Assault) – urile US Navy.

Declaratia a avut loc in cadrul unui interviu pe CCTV-4, la emisiunea “Today’s Focus” dedicata interviurilor.

Declaratia lui Yin este prima exprimare publica a intentiei de a dezvolta astfel de nave in China.

Moderatorul l-a intrebat mai apoi pe Yin si despre noul elicopter WZ, daca acesta va opera de la bordul portavionului chinez, iar Contra Amiralul a raspuns:

“WZ-10 and WZ-19 may deployed in China’s future amphibious assault ship. And China now is developing a new generation of amphibious ship, 40000 ton displacement, like U.S. Navy Landing Helicopter Assault LHD ship. The heavy transportation helicopters on this amphibious assault ship will be escorted by armed choppers like WZ-10 and WZ-19.”

Se pare ca nava de asalt amfibiu a Marinei Chineze va avea un deplasament de aproximativ 48 000 de tone, fapt care va permite PLA Navy sa desfasoare forte militare in orice tara din Pacificul de Vest.

Analistii militari au atras atentia deja ca in cazul unui conflict sino-japonez, China va utiliza astfel de nave in operatiuni de asalt amfibiu impotriva Okinawei si a celor patru insule mari ale Japoniei.

Navele de asalt amfibiu (numite si nave purtatoare de comando, sau portavioane de asalt amfibiu) sunt destinate debarcarii si sprijinirii trupelor ajunse pe sol in teritoriul inamic prin operatiuni de desant amfibiu.

Aceste nave au evoluat din portelicoptere, dar dispun de capabilitati pentru desant amfibiu cu nave specializate.

Clasa America de nave de asalt amfibiu, cea mai recenta astfel de evolutie americana, are un deplasament de 45 000 detone si dispune la bord de convertoplane MV-22B Osprey V/STOL, avioane cu decolare si aterizare pe verticala AV-8B Harrier sau F-35 Lightning II, precum si de diverse tipuri de elicoptere, inclusiv de atac.

Sursa: China Defense Mashup

 – Resboiu –

Navighează în portal:

Resboiu MasterArmata Română; Forţe SpecialeSpaceRevista ResboiuForumul Resboiu;