Type 052D

Marina Chineză dezvoltă o nouă clasă de distrugătoare purtătoare de rachete ghidate (DDG) şi va construi simultan câteva astfel de nave, acţiune care în viitor ar putea afecta balanţa strategică din zona strâmtorii Taiwan.

În săptămânile recente au apărut pe site-urile web militare chineze imagini care confirmă ceea ce analiştii consideră că este clasa Type 052D, distrugătoare care ar putea fi comparabile ca şi capabilităţi cu distrugătoarele echipate cu sisteme AEGIS din dotarea US Navy.

Zilele trecute, pe Internet, au apărut imagini cu două astfel de nave aflate în cosntrucţie în cadrul China State Shipbuilding Corp’s Jiangnan Changxing din apropierea oraşului Shanghai.

Conform analiştilor militari specializaţi în evoluţia Chinei, este posibil ca zece distrugătoare Type 052d DDG să fie în acest moment în construcţie – ceea ce ar reprezenta o depărtare de vechile obiceiuri ale chinezilor, care construiau una sau două nave, le testau şi abia după încheierea testelor lansau producţia în masă a noilor clase de nave.
Analiştii consideră că inginerii chinezi au atins un nivel de încredere faţă de subsistemele utilizate carele le permite folosirea acestora pe noile distrugătoare pentru a risca o dezvoltare accelerată.
Cu 160 metri lungime şi 18 metri lăţime, Type 052D sunt mai mari decât predecesoarele Type 052C şi se aproximează că au peste 6000 de tone. Foarte posibil, noile nave vor utiliza sistemul AESA Type 346 şi radarul cu rază lungă Type 518 în banda L.
Tunul de 100 de milimetri de pe Type 052C, despre care se cunoştea că nu era prea fiabil, pare că va fi înlocuit cu noul PJ-38 de 130 mm. Distrugătoarele 052D vor dispune de arme CIWS şi punte heliport.
Conform China Miltary News, Type 052D dispun de două unităţi verticale cu 32 de guri pentru lansarea rachetelor navă-aer HQ-9B, a rachetelor anti-navă şi anti-submarin. Lansatoarele YJ-62 de pe Type 052C nu mai sunt prezente pe noua clasă. Se speculează de asemenea şi că Type 052D vor fi echipate cu versiunea navalizată a rachetei de croazieră DH-10 pentru atacul ţintelor terestre.
Analiştii consideră că noile Type 052D vor intra în serviciu în anul 2014.

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.