China a început construcția celui de-al treilea portavion – cu un sistem modern de lansare – după ce Shanghai Jiangnan Shipyard Group a obținut aprobarea emisă în urma întâlnirii anuale la Beijing a șefilor legislaturii și a celor mai importanți consilieri politici.
China dorește să dezvolte o marină cu capabilități “blue water” care să poată opera la nivel global și să îndeplinească nevoile de securitate maritimă, însă până acum deține un singur portavion, Liaoning, o navă operaționalizată în urma achiziției din Ucraina a portavionului sovietic Varyag neterminat.
Lioaoning a intrat în serviciu în anul 2012, iar anul acesta va intra în serviciu primul portavion proiectat și construit în China, Type 001A.
Toate sursele spun că este încă prea devreme pentru a se aproxima data lansării, însă China are în plan dotarea cu patru CBG (Carrier Battle Group) în 2030.
Cel de-al treilea portavion chinez va fi mai mare. Nava va avea un deplasamanet de aproximativ 80 000 de tone, cu 10 000 de tone mai mult decât Liaoning. De asemenea, portavionul va dispune de un sistem superior de lansare, electromagnetic.
Mai mult, noul portavion va diferi ca proiectare a punții de zbor și a centrului de comandă – insula va fi mai mică, din nevoia de spațiu pentru operarea avioanelor J-15.
După unele surse, nu ar trebui să ne mire o inspirare din soluția adoptată de britanici la HMS Queen Elizabeth și să vedem că noul portavion chinezesc va avea două insule mai mici.
Iulian Iamandi
Cu pași mici dar siguri,frații noștri se îndreaptă spre dominația planetei.
bai Jap! astia sunt doar fratii tai.
n-au decit un vechi crucisator sovietic din anii 80, sistershipu lu Kuznetsov, taiat resudat revopsit rebotezat…. o epava impropriu denumita “portavion”. Altceva n-au.
O sa aiba in viitor.China are atat banii necesari, cat si vointa politica si capacitatea tehnologica de a construi asemenea nave.Datorita cresterii in marime a flotei militare chinezesti, in Pacific va incepe o cursa a inarmarilor la care vor participa obligatoriu tari ca SUA, Japonia, Australia, Coreea de Sud si tari din Oceanul Indian, vecine cu China, cum ar fi India si Vietnam.
Probabil ca o reactie la cresterea numerica a flotei de suprafata chinezesti, americani isi vor creste si ei numarul de submarine destinate nimicirii marilor nave de suprafata.
Or avea ei tehnologie resapata, dar e functionala cu care (1) vor proiecta un pic de putere regionala, macar asa de gura piticilor din jur si (2) vor invata f. multe din operarea unui portavion a.i. sa poata dezvolta altele mai bune. Cum spunea altcineva, bani au, vointa/disponibilitate politica o gramada iar timpul si vremurile sunt cumva de partea lor, dpdv economic/geopolitic.