J-6, fără pilot

J-6, fără pilot

Un număr mare de avioane de vânătoare J-6, convertite în avioane de atac fără pilot, au fost amplasate la Baza Aeriană Liancheng, provincia Fujian, China.

Site-ul Huanqiu.com, citând o publicaţie online canadiană, afirmă că fotografii luate de satelit pe 31 Iulie 2011, au arătat pe Liancheng cel puţin 55 de avioane J-6.

Conform publicaţiei canadiene, baza aeriană Liancheng deţine cele mai multe J-6 în comparaţie cu celelalte baze aeriene din Fujian, fapt care indică marea importanţă pe care Forţele Aeriene ale Chinei o acordă capabilităţilor acestor avioane de luptă fără pilot.

J-6 este varianta chineză a vânătorului sovietic supersonic MiG-19 “Farmer”, produs la Shengyang Aircraft Corp. şi a fost avionul care a constituit nucleul Forţelor Aeriene Chineze în anii ’60 şi ’70.

Flota de J-6 a fost retrasă spre sfârşitul anilor ’90, dar datorită manevrabilităţii, ratei mari de tracţiune/greutate, greutăţii mici şi avantajelor în lupta apropiată, acestea au fost convertite în avioane de luptă fără pilot.

Sursa: Focus Taiwan

– Iulian Iamandi –