Aviaţie UAV/UCAV

China concentreaza pe Liancheng avioanele J-6 convertite ca drone de lupta

J-6, fără pilot

J-6, fără pilot

Un număr mare de avioane de vânătoare J-6, convertite în avioane de atac fără pilot, au fost amplasate la Baza Aeriană Liancheng, provincia Fujian, China.

Site-ul Huanqiu.com, citând o publicaţie online canadiană, afirmă că fotografii luate de satelit pe 31 Iulie 2011, au arătat pe Liancheng cel puţin 55 de avioane J-6.

Conform publicaţiei canadiene, baza aeriană Liancheng deţine cele mai multe J-6 în comparaţie cu celelalte baze aeriene din Fujian, fapt care indică marea importanţă pe care Forţele Aeriene ale Chinei o acordă capabilităţilor acestor avioane de luptă fără pilot.

J-6 este varianta chineză a vânătorului sovietic supersonic MiG-19 “Farmer”, produs la Shengyang Aircraft Corp. şi a fost avionul care a constituit nucleul Forţelor Aeriene Chineze în anii ’60 şi ’70.

Flota de J-6 a fost retrasă spre sfârşitul anilor ’90, dar datorită manevrabilităţii, ratei mari de tracţiune/greutate, greutăţii mici şi avantajelor în lupta apropiată, acestea au fost convertite în avioane de luptă fără pilot.

Sursa: Focus Taiwan

– Iulian Iamandi –

3 Comments

  • Foarte interesanta aceasta abordare a Chinei, cu alte cuvinte si-au construit drone de lupta din vechile avioane de vanatoare, ma intreb daca vor putea fi folosite pentru atacul la sol al tintelor sau chiar pentru atac antinava.
    Nu prea ma astept ca J6 sa fie o drona capabila ca sa lupte aer-aer dar cine stie adevarata destinatie a dronelor de acest tip.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: