KAI FA-50

KAI FA-50

China a cerut Coreei sa nu vanda avioane FA-50 catre Filipine, a anuntat cotidianul Yomiuri Shimbun.

Conform publicatiei, Beijingul a facut aceasta cererea inainte de summitul de la Seoul dintre presedintele Park Geun-hye si omologul filipinez Benigo Aquino.

Coreea a zis pas, motivand ca nu poate accepta interferente in exportul de armament – o treaba care tine de interesul national.

In cadrul intalnirii la nivel inalt, presedintele Park a multumit oaspetelui sau pentru decizia Manilei de a cumpara avioane FA-50 si a grabit semnarea contractului.

Un oficial din guvern a declarat:

“The Philippines is engaged in a territorial dispute with China over the Spratly Islands, and that appears to be why Beijing protested several times through the Chinese Embassy and other channels.”

Guvernul a negat in mod oficial, insa oficialii au recunoscut in particular…

“Every time the Korean or Filipino media reported on the FA-50 sale, China reacted sensitively trying to confirm the reports through diplomatic channels,”

A mai declarat sursa din cadrul guvernului.

Arhipelagul Spratly este format din circa 30 000 insulite si recifuri si este ocupat de catre China, Taiwan, Vietnam si Filipine.

China a desfasurat efective navale in Marea Chinei de Sud pentru a-si intari prezenta in aceasta regiune, iar Filipine a sporit prezenta trupelor din insule la sfarsitul anului trecut, infiintand si un comandament militar separat care sa se ocupe de apararea insulelor Spratly.

Apropos… exista speculatii conform carora Filipine achizitioneaza avioane FA-50 pentru apararea Insulelor Spratly.

FA-50 este un avion cu reactie pentru atac usor, bazat pe avionul de antrenament T-50. FA-50 poate indeplini misiuni aer-aer si aer-sol, precum si de atac impotriva tintelor navale.

Filipine negociaza si achizitia de fregate coreene contra a 650 milioane de dolari.

China este angajata in dispute teritoriale in Marea Chinei de Sud si cu Indonezia si Vietnam, care au cumparat sau sunt pe cale de a cumpara armament coreean.

Indonezia a semnat in 2011 un contract in valoare de 400 milioane de dolari pentru achizitia a 16 avioane T-50 de antrenament, precum si pentru trei submarine de 1200 tone, iar Vietnamul a demarat negocieri cu Coreea anul trecut pentru extinderea cooperarii militare.

Sursa: The Chosunilbo

 

– Iulian Iamandi –