F-15J Eagle

F-15J Eagle

Va era dor de inca un episod din razboiul rece din extremul Orient de langa tara Soarelui Rasare asa-i?

Ei bine azi 29 Noiembrie 2013 avioanele chineze au intrat in “Alpha Scramble” fiind ridicate ca sa intercepteze avioane apartiand US si Japoniei.

Doua vioane USAF de supraveghere maritima alaturi de 10 F 15 J apartiand Japoniei au penetrat noua autoproclamata ADIZ a Chinei.
Conform agentiilor de presa chinezesti citand oficiali ai Fortelor Aeriene Chineze PLA Air Forces prin vocea purtatorului de cuvant al Ministerului Apararii a Republicii Populare Chineze-Yang Yujun – pilotii chinezi au urmarit avioanele japoneze si americane, care au penetrat zona: “Two US surveillance aircraft and 10 Japanese F-15 jets were ‘tailed’ by Chinese pilots on Friday”.

Nu se comunica mai multe amanunte despre interceptarea ce a avut loc, nici daca China a ridicat in aer mai multe avioane la interceptie sau doar o celula.

PLA Air Forces – a inceput desfasurarea avioanelor Su 30 si J 10 pe coasta Chinei de Est dupa ce avioane straine au “ invadat” zona de aparare a Chinei.

China si-a reafirmat intentia de a obliga toate avioanele civile si militare care intra in ADIZ sau trec prin apropierea zonei de a se identifica si a urma procedurile stabilite: “is a necessary measure in China’s exercise of self-defense rights.”

Japonia si principalul sau aliat USA au declarat zona ADIZ instituita de catre China ca fiind o cerinta inacceptabila.

China are varianta ei si spune ca: “If they want it revoked, then we would ask that Japan first revoke its own air defense identification zone and China will reconsider it after 44 years”, uitand sa mentioneze ca noua ADIZ a lor se suprapune peste o parte din ADIZ japoneza.

Pana acum China a inceput patrulele in zona ADIZ incepand de Marti 26 Noiembrie 2013 in timp ce USA, Japonia si Coreea de Sud isi trimit avioanele militare la patrulari si “misiuni de rutina” ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.

Presa chineza a afirmata ca este nevoie de : “defensive emergency measures” si  “timely countermeasures without hesitation” in cazul in care Tokyo va mai face intruziuni in nou proclamata ADIZ.

Sursa:
Russia Today

Marius-Eugen Fenchea –