China ia în considerare adăugarea de module la recent completata stație orbitală Tiangong.

Și și mai recent, chinezii au efectuat primul schimb de echipaj pe Tiangong, misiunea Shenzhou-14 predând stația spațială echipajului misiunii Shenzhou-15.

În potențiala fază următoare, China ar putea adăuga încă un modul bazei – a declarat Wang Xiang, comandantul stației la China Academy of Space Technology (CAST).

“Following our current design, we can continue to launch an extension module to dock with the forward section of the space station, and the extension module can carry a new hub for docking with the subsequent space vehicles.”

A spus Wang la întoarcerea pe Pământ a misiunii Shenzhou-14.

Modulul principal Tianhe a fost lansat în luna Aprilie a anului 2021. Acesta conține sistemele principale de propulsie și de susținere a vieții, precum și spațiul destinat unui echipaj format din patru taikonauți. Tianhe are și un sas la care se conectează capsulele spațiale, dar la acesta se poate cupla un alt modul pentru extinderea stației.

Comandantul Wang a mai spus că adăugarea unui modul suplimentar ar asigura un spațiu mai mare pentru taikonauți și pentru echipamente destinate mai multor aplicații științifice.

Un modul de rezervă, sau destinat testelor, al modulului principal de pe Tingong (dotat inclusiv cu sasuri) a fost văzut în prezentările CAST. De asemenea, au fost văzute în conectările de la sol și modele ale modulelor științifice Wentian și Mengtian.

Sunt șanse ca o extindere a stației spațiale orbitale chinezești să implice atât un modul asemănător cu cel principal și, foarte posibil doar un modul științific asemănător celor cuplate deja. Iar în cel mai optimist caz, Tingong va fi dublată prin extinderea cu un modul ca cel principal și două asemenea celor științifice.

Evoluția stației spațiale chinezești este de urmărit, aceasta fiind foarte importantă în dezvoltarea programului selenar al Chinei și pentru testarea unei generații noi de nave spațiale.

Planul original al Chinei este de a menține Tianhe operațională pentru cel puțin zece ani, iar un telescop spațial, Xuntian, va fi plasat în aceeași orbită cu stația spațială la finalul anului următor sau în 2024.

Iulian Iamandi