China ar putea exporta avionul său de luptă J-10C în Pakistan, după cum stim deja, dar Bangladesh si Laos ar putea sa achiziționeze multirolul chinezilor înaintea celor din Pakistan. Ambele țări și-au manifestat interesul pentru ultima versiune a avionului J-10 si ambele ar putea semna contractul înaintea guvernului Pakistanez.

J-10C cu rachete aer-aer PL-10 si PL-15

J-10C cu rachete aer-aer PL-10 si PL-15

Pakistanul și-a manifestat deja interesul pentru achiziționarea celei mai recente variante a lui J-10, fiind prima țară care și-a dorit sa aibe in inventarul forțelor sale aeriene o variantă exportată a acestei aeronave. Cu toate acestea, Pakistanul nu a decis încă să semneze un contract oficial cu China.

Însă două țări ar putea întrece Pakistanul la achiziționarea acestor avioane. Laos si Bangladesh, care s-au declarat într-adevăr interesate de o astfel de achiziție, ar putea construi astfel o piață internațională pentru aceste avioane de luptă chinezești.

Dacă ambele țări au încheiat contractele pentru achiziționarea avionului J-10C, ar însemna exportul a maxim 24 de aeronave ( doua escadrile ) pentru fiecare dintre acestea. Aceste informații, dacă sunt confirmate de ambele guverne, pot spori interesul altor țări pentru acest produs, ducând la noi comenzi internaționale pentru China.

În ceea ce privește Laos, Forțele Aeriene Regale din Laos nu au niciun avion de luptă in momentul de față.  Prin urmare achiziția avioanelor J-10C ar reduce decalajul dintre forțele sale aeriene si cele din Vietnam si Thailanda.

În cazul celor din Bangladesh, pentru a contracara cele 36 de avioane de luptă Rafale achiziționate recent de India (care se așteaptă a fi desfășurate la granițele Indiei cu Pakistanul și Bangladeshul), țara are nevoie de aeronave de generatia 4.5 ( cu performanțe egale cu cele ale lui Rafale ).

Cristian Oancea