Dronele Chengdu Pterodactyl I (Wing Loong) sunt cel puțin foarte asemănătoare cu dronele americane Predator/Reaper. Pterodactylii chinezești sunt aparate de zbor fără pilot (UAV), dar pot îndeplini și misiuni de atac (UCAV). Wing Loong fac parte din categoria MALE (Medium-Altitude Long-Endurance).

Chengdu Wing Loong I - Pterodactyl

Chengdu Wing Loong I – Pterodactyl

Corporația chineză AVIC a anunțat zilele trecute că a fost atins un record de producție. Astfel, Agenția de Știri Xinhua a informat că în cadrul unei ceremonii a fost prezentată cea de-a o suta dronă Pterodactyl fabricată pentru export.

Dronele din familia Wing Loong au început să fie exportate în anul 2010, în prezent acestea fiind operate de către Algeria, Egipt, Indonezia, Kazakhstan, Nigeria, Pakistan, Serbia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Uzbekistan.

La începutul anului 2018 s-au executat zborurile de test cu Wing Loong II (Pterodactyl II). În luna Octombrie a anului trecut, Forțele Aeriene Pakistaneze au anunțat achiziția a 48 de drone chinezești, iar o lună mai târziu Ministerul egiptean al Apărării anunța o comandă pentru 32 drone Wing Loong ID.

Iulian Iamandi