Chinezii au prezentat ceva arme avansate la IDEX, Abu Dhabi, între care un IFV derivat din tancul VT4 și… un “mini AEGIS” de numai 20 de tone dotat cu lansatoare verticale pentru rachete.

JARI

JARI

Dezvoltată de către China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), nava de luptă fără echipaj JARI dispune de un radar pasiv, lansatoare verticale pentru rachete, precum și de lansatoare pentru torpile. Toate acestea încap pe cei 15 metri lungime ai navei.

Aceste sisteme de armament sunt de obicei instalate pe fregate și pe distrugătoare, nave cu deplasamente de mii de tone, iar utilizarea lor pe o astfel de navă ca JARI o transformă în cea mai dotată dronă navală din lume.

“Given how small the ship is, this setup can be considered very powerful.”

A declarat un expert militar chinez, numind nava un “mini distrugător AEGIS”. Dimensiunile reduse îi permit navei mai multă mobilitate și un grad crescut de invizibilitate, a completat acesta.

JARI poate fi controlata de la distanta, dar utilizeaza si inteligenta artificială pentru a se deplasa în mod autonom și a intreprinde activități de luptă atunci când primește comenzi.

Fără personal la bord, nava-dronă nu se confruntă cu riscul de pierderi. JARI se poate integra și într-o formație mai mare de nave.

Nava a beneficiat de multă atenție din partea reprezentanților militar din mai multe țări, a declarat Zheng Guangu, reprezentant al CSIC.

Cristian Oancea