China a testat cea mai puternică bombă non-nucleară pe care a poreclit-o “versiunea chineză a “mamei tuturor bombelor”, referindu-se la o armă americană lansată în Afganistan în 2017. Mega-bomba chineză a fost lansată de un bombardier strategic HK-6k.

China

China

Compania Norinco a postat pe site-ul său un videoclip care arată pentru câteva secunde căderea unei bombe. Se prăbușește pe o pajiște, înainte de a produce o minge de foc gigantică și de fum negru. Pe rețelele sociale, agenția oficială de știri Xinhua a descris bomba, prezentată pentru prima dată ca “versiunea chineză a” mamei tuturor bombelor “. A fost  lansată de un H-6K, echivalent cu Tupolev Tu-16 rusesc.

Potrivit aceleiași surse, puterea devastatoare a acestei bombe este “mai mică doar decât a armelor nucleare”. Nici Norinco, nici China Nouă nu au furnizat detalii cu privire la data sau locul exploziei, nici asupra razei sale de distrugere. Bomba chinezească ar putea avea o lungime de aproximativ cinci până la șase de metri, dar mai mică și mai ușoară decât MOAB-ul american, potrivit lui Wei Dongxu, analist militar din Beijing intrebat vineri de cotidianul semi-oficial Global Times.

“Explozia masivă care este generată poate șterge ușor și complet țintele fortificate aflate la sol.”

A spus Wei.

La 13 aprilie 2017, în Afganistan, un Lockheed MC-130 Hercules aparținând Fortelor Aeriene Americane (USAF), a lansat cea mai puternică armă convențională din arsenalul american, o bombă GBU-43 (MOAB) cu 11 tone de exploziv, pe care au botezat-o “mama tuturor bombelor”.

Obiectivul declarat a fost distrugerea unei rețele de grupuri ISIS subterane în estul țării.

Cristian Oancea