Proba spaţială chineză Chang’e-2 a efectuat cu succes o manevră prin care a zburat aproape de asteroidul Toutatis, situat la circa şate milioane de kilometri distanţă de Terra.
Proba chineză a a tras un “flyby” pe 13 Decembrie la 16:30:09 ora Beijingului (08:30″09 GMT), a anunţat the State Administration of Science, Technology and Industry for National Defense (SASTIND).
Survolul a reprezentat prima trecere a unei nave spaţiale fără echipaj uman, lansată de pe Pământ, pentru o privire mai de aproape către asteroidul botezat după un zeu celtic.
Acest eveniment transformă China în cea de-a patra ţară, după Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană şi Japonia, care a efectuat o examinare a unui asteroid cu o navă spaţială.
Chang’e-2 s-a apropiat la 3.2 kilometri distanţă faţă de Toutatis, pe care l-a fotografiat, la o viteză de 10.73 kilometri pe secundă.
Surse din cadrul adiministraţiei au declarat pentru agenţia chineză de presă Xinhua că proba spaţială Chang’e-2 îşi continuă călătoria în spaţiu, iar în Ianuarie 2013 se va afla la 10 milioane de kilometri faţă de Pământ.
Chang’e-2 a fost lansată pe 1 Octombrie 2010 de la Xichang Satellite Launch Center, după care a orbitat în jurul Lunii colectând informaţii pentru o hartă completă a satelitului natural, într-o misiune mai lungă decât predecesoarei Chang’e-1.
După ce a părăsit orbita lunară, Chang’e-2 s-a îndreptat către punctul Lagrangian L2 situat între Terra şi Soare. Proba a depăşit punctul L2 anul acesta şi apoi s-a îndreptat către asteroidul Toutatis.
De la lansarea în spaţiu, Chang’e-2 a stabilit câteva recorduri: a fost prima navă care a a efectuat harta completă a lunii la o rezoluţie de şapte metri; reprezintă primul obiect de până acum care a atins punctul 2 direct din orbita Lunii; a fost prima navă spaţială care a observat îndeaproape asteroidul Toutatis.
China a publicat anul acesta o hartă completă a Lunii, precum şi câteva imagini de mare rezoluţie ale corpului ceresc, obţinute în cadrul misiunii probei Chang’e-2. Rezoluţia imaginilor a fost de 17 mai mare decât cea a imaginilor provenite de la proba Chang’e-1.
Sursa: Spacedaily
Asteroidul 4179 Toutatis a fost decoperit pentru prima dată pe 10 Februarie 1934 şi a fost înregistrat cu numele de Obiect 1934 CT, apoi a dispărut. A rămas vreme îndelungată un asteroid pierdut, pentru ca abia în Ianuarie 1989 să fie redescoperit de către Christian Pollas şi botezat Teutates/Toutatis, după un zeu al celţilor.
Toutatis vine până pe lângă gardul nostru, apropiindu-se la o minimă distanţă posibilă (Earth MOID) de doar 0.006 AU (2.3 x distanţa Terra – Lună). Ultima cea mai apropiată trecere faţă de planeta noastră a avut loc pe 29 Septembrie 2004, când a fost la 0.0104 AU/de patru ori distanţa până la Lună.
Sursa: Wikipedia
– Resboiu –
Navighează în portal:
Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;
Nu vreau sa fiu rau dar cred ca ar fi fost corect sonda nu proba (engl. probe= sonda).
Notat! Am sa tin cont, in articolul urmator. Cred ca mi-a ramas expresia de la jocuri… 😀
Ma tot minunam si eu, ce este aia ”proba”.
Sper sa nu fie post dublu dar gresisem prima data mailul. Deci fara sa fiu rautacios cred ca mai bine ar fi fost sonda in loc de proba (engl. probe=sonda)
Nu puteam sa ma abtin. Per Toutatis et per Ra… :)) Asa incepea descantecul din filmul Les Visiteurs: Les Couloirs du Temps. Memorabila comedia. cu gerard depardieu si christian clavier