Asteroid 4179 Toutatis

Asteroid 4179 Toutatis

Proba spaţială chineză Chang’e-2  a efectuat cu succes o manevră prin care a zburat aproape de asteroidul Toutatis, situat la circa şate milioane de kilometri distanţă de Terra.

Proba chineză a a tras un “flyby” pe 13 Decembrie la 16:30:09 ora Beijingului (08:30″09 GMT), a anunţat the State Administration of Science, Technology and Industry for National Defense (SASTIND).

Survolul a reprezentat prima trecere a unei nave spaţiale fără echipaj uman, lansată de pe Pământ, pentru o privire mai de aproape către asteroidul botezat după un zeu celtic.

Acest eveniment transformă China în cea de-a patra ţară, după Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană şi Japonia, care a efectuat o examinare a unui asteroid cu o navă spaţială.

Chang’e-2 s-a apropiat la 3.2 kilometri distanţă faţă de Toutatis, pe care l-a fotografiat, la o viteză de 10.73 kilometri pe secundă.

toutatis god

Zeul Toutatis

Surse din cadrul adiministraţiei au declarat pentru agenţia chineză de presă Xinhua că proba spaţială Chang’e-2 îşi continuă călătoria în spaţiu, iar în Ianuarie 2013 se va afla la 10 milioane de kilometri faţă de Pământ.

Chang’e-2 a fost lansată pe 1 Octombrie 2010 de la Xichang Satellite Launch Center, după care a orbitat în jurul Lunii colectând informaţii pentru o hartă completă a satelitului natural, într-o misiune mai lungă decât predecesoarei Chang’e-1.

După ce a părăsit orbita lunară, Chang’e-2 s-a îndreptat către punctul Lagrangian L2 situat între Terra şi Soare. Proba a depăşit punctul L2 anul acesta şi apoi s-a îndreptat către asteroidul Toutatis.

De la lansarea în spaţiu, Chang’e-2 a stabilit câteva recorduri: a fost prima navă care a a efectuat harta completă a lunii la o rezoluţie de şapte metri; reprezintă primul obiect de până acum care a atins punctul 2 direct din orbita Lunii; a fost prima navă spaţială care a observat îndeaproape asteroidul Toutatis.

China a publicat anul acesta o hartă completă a Lunii, precum şi câteva imagini de mare rezoluţie ale corpului ceresc, obţinute în cadrul misiunii probei Chang’e-2. Rezoluţia imaginilor a fost de 17 mai mare decât cea a imaginilor provenite de la proba Chang’e-1.

Sursa: Spacedaily

Toutatis

Toutatis

Asteroidul 4179 Toutatis a fost decoperit pentru prima dată pe 10 Februarie 1934 şi a fost înregistrat cu numele de Obiect 1934 CT, apoi a dispărut. A rămas vreme îndelungată un asteroid pierdut, pentru ca abia în Ianuarie 1989 să fie redescoperit de către Christian Pollas şi botezat Teutates/Toutatis, după un zeu al celţilor.

Toutatis vine până pe lângă gardul nostru, apropiindu-se la o minimă distanţă posibilă (Earth MOID) de doar 0.006 AU (2.3 x distanţa Terra – Lună). Ultima cea mai apropiată trecere faţă de planeta noastră a avut loc pe 29 Septembrie 2004, când a fost la 0.0104 AU/de patru ori distanţa până la Lună.

Sursa: Wikipedia