Grad Svyazsk - Buyan M corvette

Grad Svyazsk – corvetă clasa Buyan M

Flota rusă a Mării Negre şi-a mărit anul trecut inventarul cu 15 nave de luptă şi auxiliare.

În luna Noiembrie, bazele navale din Sevastopol şi Novorossiiysk au recepţionat corvetele purtătoare de rachete de croazieră Serpukhov şi Zeleni Dol, din clasa Buyan M. Cele două nave deţin ca armament principal rachete de croazieră Kalibr-NK, rachete utilizate în loviturile date insurgenţilor de pe teritoriul Siriei.

Noile submarine care s-au alăturat Flotei Mării Negre, Novorossiiysk şi Roston-on-Don sunt de asemenea înarmate cu rachete de croazieră Kalibr în versiunea PL.

Pe 8 Decembrie submarinul Roston-on-Don a înregistrat o premieră pentru Marina Rusă lansând – din imersiune în Marea Mediterană – rachete de croazieră Kalibr care au lovit ţinte de pe teritoriul Siriei.

Şi tot anul trecut au fost lansate nave rapide de patrulare şi contra-sabotaj tip Raptor şi Rook.

Project 03160 Raptor

Project 03160 Raptor

Flotei Mării Negre i s-au alăturat un remorcher RB-365 şi noul complex multifunţional portuar VTN-73.

Drapelul Sfântului Andrei, simbolul Marinei Rusiei, a fost înălţat anul trecut la bordul remorcherului salvator Professor Nicholas Moore şi pe două nave pentru scafandri – SMC 2094 şi MER-1045.

Marina Rusă are în plan introducerea în serviciul Flotei Mării Negre a altor câteva nave până în anul 2020. Între acestea se numără navele de patrulare Admiral Grigorovich, Admiral Essen şi Admiral Makarov, două submarine diesel Old Oskol şi Krasnodar, precum şi nave de aprovizionare şi macarale plutitoare.

Sursa: Naval Today

Vestea cu nave bucură mult

Dar nu pe noi.

Realist vorbind, 2015 a însemnat în zona noastră de Mare Neagră reparaţii la câteva nave şi nu construcţia sau achiziţia unora noi. E bine şi atât deşi binele ăsta a apărut… într-un târziu.

N-am să aberez visez, dar zic că se putea începe măcar pe baza planurilor existente şi a experienţelor dobândite, construcţia…

Hai… proiectarea.

274 Puitor de mine Viceamiral Constantin Balescu

274 Puitor de mine Viceamiral Constantin Bălescu

Proiectarea începând de la planurile lui 274, navă lăudată că ţine bine marea.

Interacţionăm un pic? Ce ar merge dezvoltat pornind de la “274”?

 

Iulian Iamandi