Grad Svyazsk – corvetă clasa Buyan M
Flota rusă a Mării Negre şi-a mărit anul trecut inventarul cu 15 nave de luptă şi auxiliare.
În luna Noiembrie, bazele navale din Sevastopol şi Novorossiiysk au recepţionat corvetele purtătoare de rachete de croazieră Serpukhov şi Zeleni Dol, din clasa Buyan M. Cele două nave deţin ca armament principal rachete de croazieră Kalibr-NK, rachete utilizate în loviturile date insurgenţilor de pe teritoriul Siriei.
Noile submarine care s-au alăturat Flotei Mării Negre, Novorossiiysk şi Roston-on-Don sunt de asemenea înarmate cu rachete de croazieră Kalibr în versiunea PL.
Pe 8 Decembrie submarinul Roston-on-Don a înregistrat o premieră pentru Marina Rusă lansând – din imersiune în Marea Mediterană – rachete de croazieră Kalibr care au lovit ţinte de pe teritoriul Siriei.
Şi tot anul trecut au fost lansate nave rapide de patrulare şi contra-sabotaj tip Raptor şi Rook.
Project 03160 Raptor
Flotei Mării Negre i s-au alăturat un remorcher RB-365 şi noul complex multifunţional portuar VTN-73.
Drapelul Sfântului Andrei, simbolul Marinei Rusiei, a fost înălţat anul trecut la bordul remorcherului salvator Professor Nicholas Moore şi pe două nave pentru scafandri – SMC 2094 şi MER-1045.
Marina Rusă are în plan introducerea în serviciul Flotei Mării Negre a altor câteva nave până în anul 2020. Între acestea se numără navele de patrulare Admiral Grigorovich, Admiral Essen şi Admiral Makarov, două submarine diesel Old Oskol şi Krasnodar, precum şi nave de aprovizionare şi macarale plutitoare.
Sursa: Naval Today
Vestea cu nave bucură mult
Dar nu pe noi.
Realist vorbind, 2015 a însemnat în zona noastră de Mare Neagră reparaţii la câteva nave şi nu construcţia sau achiziţia unora noi. E bine şi atât deşi binele ăsta a apărut… într-un târziu.
N-am să aberez visez, dar zic că se putea începe măcar pe baza planurilor existente şi a experienţelor dobândite, construcţia…
Hai… proiectarea.

274 Puitor de mine Viceamiral Constantin Bălescu
Proiectarea începând de la planurile lui 274, navă lăudată că ţine bine marea.
Interacţionăm un pic? Ce ar merge dezvoltat pornind de la “274”?
Iulian Iamandi
La politia de frontiera pare sa se miste ceva, nu de alta da` raman fara nave…
Nu este timp de incercari esuate, avem nevoie de o solutie verificata si in aceste conditii m-as indreptat spre clasa Sigma sau pe corvete Govind o alta solutie este implicarea Damen si dezvoltarea unei nave dotate cu sonar remorcat si rachete antinava bazata pe OPV-urile alea mari olandeze https://en.wikipedia.org/wiki/Holland-class_offshore_patrol_vessels
atea sigur au loc de 4-8 rachete antinava moderne.
Intrebarea mea este insa….merita sa pornim de aici modernizarea apararii costiere nu ar fi solutia mai rapida si cu mai mult efect?
Dotatea F 16 cu NSM sau Harpoon nu ar avea si ea mai multa flexibilitate?
Este in acest moment sigur ca Tarantulele asa cum sunt ele acum le cam tinem degeaba moderniyate insa cu @dinti@ noi ar fi redutabile.
In loc de Gowind, eu as prefera Visby. E adevarat ca are doar “helicopter pad”, dar cred ca e suficient. In plus, face si ASW.
Alaturi as pune “Iver Huitfeldt” de care ma-am indragostit 🙂
Iver Huitfeldt – asta este din alt film si nu cred ca sunt bani suficienti pentru ea in Marina Romana….trebuie sa vedem si cat ne e plapuma in momentul in care dorim sa facem echizitii.
Suntem cu 1/2 din programul multirol, avem goluri mari la Fortele Terestre, lipsa echipemante de protectie individuala pentru oamenii care merg in teatrele de operatiuni, si toate astea sunt si vina MApN-ului si a alegerilor paguboase…..
imi cer scuze daca s-a mai discutat situatia urmatoare si n-am fost pe faza….intrebare: pot fi 2 nave cu acelasi nr de bordaj? regina Maria si prima fregata germana tip F-125 Baden-Wuerttemberg?ms
http://www.janes.com/images/assets/111/51111/p1630637.jpg