Privește oare contribuabilul american către Lună la fel ca la începutul Cursei Spațiale, atunci când înspăimântătoare Uniune Sovietică părea să mențină conducerea întrecerii în explorarea și cucerirea spațiului cosmic?

Luna - Terra

Luna – Terra

Poate că nu

Cetățeanul american are alte griji acum, în plină criză sanitară și economică, cărora li se mai adaugă și neliniștile interne. Poate că nu China ocupă interesul americanului de rând.

Poate că numai pasionații și profesioniștii americani privesc acum către Lună la fel ca la începutul Cursei Spațiale, la fel ca atunci când înspăimântătoarea Uniune Sovietică păreac că va menține conducerea în întrecerea de la Pământ la…

Poate că nici toți cetățenii chinezi nu privesc acum către Lună, acum când țara lor vine tare din urmă și deja este prima la numărul de lansări pe an. Poate că și în China, numai pasionații și specialiștii (mai ales militarii, căci programul spațial chinez este controlat de cătrei ei) privesc către Lună, către sonda chineză aflată în marșul lung spre planeta Marte, poate că unii dintre ei se bucură identificând în orbite sateliții Beijingului și zâmbesc amintindu-și că undeva în urmă cerul nopții era brăzdat de sateliți americani care urmăreau pașii Lungului Marș.

Poate că nici pe restul planetei noastre nu-s prea mulți cei care privesc către Lună la fel ca la începutul și restul Cursei Spațiale din perioada Războiului Rece. Poate că pericolul și interesul, au rămas doar aici. Poate că jos e prea mult și vremurile sunt chiar mai apăsătoare decât atunci, în istorie, poate că a fost uitată Cursa Spațială și multe altele.

Poate că poate China să aselenizeze peste câteva ore sau zile și poate că și crizele astea vor fi înlocuite cu o alta nouă. Poate vor merge în paralel și istoria ne va surprinde pe toți, trăind-o cum nu ne-am imaginat vreodată.

Susține activitățile noastre prin Patreon

Susține activitățile noastre prin Patreon: patreon.com/resboiu

Alo, aselenizează Zeița Chang’e

Sonda chineză Chang’e-5 se află acum în faza de pregătire pentru aselenizare pentru a efectua prima recoltare de mostre de pe un alt corp ceresc decât cel pe care viețuim.

Combinația de vehicule pentru aselenizare și decolare s-a separat de nava principală care la rândul ei este constituită acum dintr-o combinație între un vehicul de întoarcere pe orbita terestră și un altul de revenire pe Pământ.

Lansată pe 24 Noiembrie, Chang’e-5 este una dintre cele mai complexe și provocatoare misiuni din istoria aerospațială a Chinei, precum și prima misiune de recoltare de mostre selenare din întreaga lume după mai bine de patruzeci de ani.

Nava spațială funcționează și comunică normal cu controlul de la sol, a informat CNSA (China National Space Administration).

Rămâne de urmărit cu ochii îndreptați către Lună…

Sau în telefoane.

Iulian Iamandi