CF-18 Hornet

CF-18 Hornet

Un contingent de aproximativ 100 militari canadieni de la Baza Fortelor Canadiene (CFB) Bagotville si patru avioane de lupta CF-18 Hornet se vor deplasa incepand de luna viitoare la Constanta, pe aerodromul Mihail Kogalniceanu.

Dislocarea va dura aproximativ o luna, timp in care va avea loc un exercitiu bilateral de antrenament impreuna cu Fortele Aeriene Romane.

Exercitiul RESILIENT RESOLVE va dezvolta relatia cu Romania, un aliat important al NATO, crescand increderea reciproca in utilizarea procedurilor comune NATO, potrivit comunicatului oficial al ministerului apararii din Canada.

Cei 100 de militari vor parasi CBF Bagotville, Quebec, cu destinatia MK pe 1 Martie. Avioanele de lupta CF-18 Hornet se vor deplasa catre aerodromul de la malul Marii Negre avand ca punct de plecare Kuwait, unde au fost dislocate ca parte a operatiunii Impact (contributia Canadei la interventia militara impotriva Statului Islamic).

“I am proud of the Royal Canadian Air Force’s collaborative efforts with the Romanian Air Force. This bilateral training exercise is another example of Canada’s commitment to our NATO Allies and international partners,” a declarat Harjit S. Sajjan, ministrul apararii.

CF-18 Hornet…

… vor ajunge pentru a doua oara pe melaguri mioritice. Pe 7 Mai 2014 la baza aeriana Campia Turzii aterizau 6 avioane de lupta CF-18 Hornet. Ca parte a operatiunii Reassurance canadienii au executat in cadrul exercitiului bilateral Dacian Flag misiuni diverse de antrenament timp de aproape patru luni. Cele 6 Horneturi si militarii care le-au deservit pe parcursul sederii la Campia Turzii, au parasit Baza 71 Aeriana pe data de 22 August 2014 odata cu finalizarea Dacian Flag.

Marius Constantin