În marja reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, joi, 13 octombrie, la Cartierul General al NATO, ministrul român al apărării naționale, Vasile Dîncu, a semnat Scrisoarea de Intenție pentru participarea României la European Sky Shield Initiative (ESSI), inițiativă propusă și coordonată de către Germania. La activitate a participat și Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană.

ESSI reprezintă un proiect de cooperare în domeniul apărării aeriene, oferind sprijin statelor participante în procesul de achiziție, integrare și sustenabilitate a viitoarelor sisteme componente, realizarea obiectivelor privind standardele de interoperabilitate și creșterea gradului de implicare a industriilor naționale de apărare, astfel putând fi reduse costurile specifice.

Semnarea Scrisorii de Intenție de către România, alături de alte 14 state (Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Țările de Jos și Ungaria), va facilita inițierea detaliilor și a procedurilor aferente inițiativei. Pe perioada derulării proiectului și alți Aliați au posibilitatea de a adera la inițiativă.

 

 

Biroul de presă