Taberele de instrucţie la apă reprezintă pentru cercetaşii bănăţeni modalitatea de a-şi întări coeziunea de grup prin călire fizică şi psihică, de a se perfecţiona permanent prin punerea în aplicare a procedurilor specifice de lucru în mod special în ceea ce priveşte trecerea şi forţarea unor cursuri de apă.
Astfel, în perioada 25 august – 05 septembrie a.c., Batalionul 191 Infanterie ,,Colonel Radu Golescu“ , din cetatea Aradului, este gazda cercetaşilor Brigăzii 18 Infanterie “Banat” pentru executarea taberei de instrucţie la apă. Obiectivele propuse de către locotenentul-colonel Petru Mihuţ au fost atinse, pregătirea desfăşurându-se în condiţii optime.
Instrucţia specifică a inclus trecerea unui curs de apă cu mijloace improvizate şi cu bărci de asalt. Poligonul ,,Malul Mureşului” a oferit posibilitatea antrenării cercetaşilor în executarea temelor tactice specifice de cercetare, traiului în condiţii de izolare, procurarea şi prepararea hranei.
,,Ca si primă participare într-o tabără de instrucţie la apă, am acumulat o parte din cunoştinţe de la ceilalţi comandanţi de subunităţi de cercetare, cu un plus de experienţă, apreciază locotenent Ioana Apostol. Tabăra a însemnat atât realizarea coeziunii acţionale în cadrul subunităţilor proprii cât şi cooperarea cu celelalte structuri de cercetare din cadrul brigăzii”.
Pregătirea teoretică s-a concretizat în mijlocul naturii acolo unde traiul în condiţii de izolare i-a determinat să aplice lecţiile supravieţuirii. Experienţa cercetaşilor deja căliţi şi-a spus cuvântul, astfel încât tabăra pentru mai tinerii camarazi să reprezinte acumularea unui nou bagaj de cunoştinţe.
Sergentul major Călin Strizu consider că ,,printre obiectivele urmărite pe durata taberei au fost perfecţionarea deprinderilor în realizarea diferitelor tipuri de adăposturi, focuri, tehnici de filtrare a apei, lucruri fără de care un cercetaş nu poate supravieţui. Această tabără este un bun prilej de a ne dezvolta şi valorifica cunoştinţele, calităţile fizice şi morale, spiritul de echipă.”
Pentru sergentul major Liviu Pătraşcu ,,Procesul de instrucţie s-a axat pe învăţarea şi perfecţionarea deprinderilor în ceea ce priveşte înotul, confecţionarea unor mijloace improvizate de trecere a cursurilor de apă şi utilizarea acestora pe râul Mureş, precum şi tacticilor privind cercetarea unui curs de apă”.
Încordarea psihică atinge cote maxime întrucât cercetaşii sunt permanent în situaţie tactică. Pentru îndeplinirea misiunii, vigilenţa este cuvîntul cheie, iar starea de veghe este un atribut constant al cercetaşului. Îmbinarea cunoştinţelor tactice cu cele topografice, sau cele de acordare prim ajutor cu cele de supravieţuire, reprezintă o stare de normalitate. La toate se adugă ingeniozitate, disciplină, autodepăşire.
,,Această tabără, la fel ca toate celelalte, are farmecul şi utilitatea ei particulară, deoarece îţi oferă prilejul real de a învăţa lucruri noi şi a perfecţiona pe celelalte dobândite în trecut cu ar fi: folosirea în avantaj propriu pentru supravieţuire a naturii în perioada de vară; contactul direct cu apa din punct de vedere tactic; utilizarea diferitelor tehnici de calcul în determinarea parametrilor mediului înconjurător”, consideră plutonierul major Ştefan Paulic.
Raţiunea de a fi al cercetaşilor este reprezentat de taberele de instrucţie, acolo unde se regăsesc întru- totul, întrucât lecţiile date de natură alături de lecţiile primite la instrucţie, se împletesc armonios într-un tot unitar.
Împletirea plăcutului cu plăcutul este sintagma după care se călăuzeşte întotdeauna cercetaşul, întrucât pregătirea lui şi a camarazilor în mijlocul naturii este mai mult decât o profesie, este devenită pasiune.
Autor: Maior Adrian Jianu
Sursa: Fortele Terestre
Uite ca am dat peste asta pagina web despre Cercetasii Brigazii 18 Infanterie Banat in tabara de instructie la apa, cautand despre maramu.
Acum ce sa zic ca faci treaba super. Te invit sa vizitezi si saitul http://cazare-maramures.net o pagina despre maramures.
Mult spor