Centaur este o versiune de asalt dezvoltată din clasa  de vedete blindate purtătoare de artilerie Gyurza-M. Încet, dar sigur, Ucraina… creşte.

Centaur - vedeta de asalt

Centaur – vedeta de asalt

Şantierul naval Oţelăria lui Lenin, din Kiev, va începe în curând construcţia a trei nave blindate de asalt pentru Marina Ucrainei. Cele trei nave se adaugă altor patru aflate deja în construcţie.

Conform surselor din Ministerul ucrainian al Apărării, cele trei nave aparţin clasei Centaur. Aceasta este o dezvoltare a clasei de vedete blindate purtătoare de artilerie Gyurza-M, de care se distinge prin prezenţa în centrul corpului navelor a unui compartiment blindat destinat să transporte 32 infanterişti marini sau operatori de forţe speciale.

Pe lângă compartimentul menţionat, navele clasei Centaur dispun şi de o rampă de debarcare amplasată în prova.

Centaur

Centaur

Navele noii clase vor fi utilizate în misiuni de atac, de protecţie a litoralului, de patrulare, de suport cu foc şi de minare.

Detaliile tehnice comunicate informează că navele vor avea o lungime a corpului de 23,4 metri, lăţimea de 4,8 metri, un deplasament de 54 tone şi vor putea atinge o viteză maximă de 45 de noduri.

Centaur comparatii

Centaur comparatii

Despre compartimentul destinat infanteriştilor marini, s-a specificat că blindajul va avea o grosime de opt milimetri. De asemenea, puntea de comandă va fi protejată cu blindaj.

Centaur

Kentavr

În ceea ce priveşte armamentul, clasa Centaur va dispune de două lansatoare de proiectile reactive de aviaţie S-8 orientabile, în pupa, armament completat cu module de luptă echipate cu mitraliere de 12,7 mm şi de 7,62 mm, lansatoare automate pentru grenade de 30 sau 40 de milimetri, câteva lansatoare MANPADS Igla şi de mine navale.

Sursa: Dumskaya

Cu ceva timp în urmă, vorbeam despre clasa Gyurza-M şi de planurile Ucrainei de a construi pentru dotarea proprie, inclusiv pentru operarea pe Fluviul Dunărea, a 20 de astfel de vedete blindate purtătoare de artilerie.

Apariţia navelor Centaur nu mă surprinde. La urma urmei este vorba doar de o uşoară evoluţie şi o cârpeală, prin amplasarea blocurilor lansatoare de PRND tip S-8. Nimic impresionant.

Impresionant este însă faptul că Ucraina mişcă, ziceam la începutul articolului că Ucraina creşte. Creşte, făcând proiecte noi, proiecte de modernizare, prototipuri, serii mici, export. La toate etajele, de la o nouă puşcă de asalt şi până la nave de luptă.

Ucraina demonstrează că nu este imposibil, noi demonstrăm contrariul, trăind în trecut: IAR-80, laserul lui Coandă, precum şi alte ctitorii cu valoare sau de legendă. Cu urechea pe secretele dacice, pe credinţa în Arsenie Boca şi în extratereştrii pe care i-am colonizat cândva, dormim sforăind automulţumiţi.

Cineva ori ceva, fie că va fi vorba de Marian Munteanu, sau de mineri, ori chiar de Şoseaua Antiaeriană, ne va salva. Şi, poate, în eventualitatea unui război, ne vom aminti că ne-a durut undeva de cercetare şi de faptul că cercetătorii fac deseori din propriul buzunar câte ceva. Cei care au mai rămas pe aici, desigur.

 

Iulian Iamandi