M-a pus pe gânduri Gabriel Leș, ministru al Apărării, un lider civil cu experiență în domeniul Apărării și nu un ministru electronist pus cap peste Agricultură.

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les (MEDIAFAX)

Ministrul Leș a afirmat ieri, adică Vineri 31 Martie 2017, că primele transportoare blindate de trupe TBT 8×8 destinate dotării Forțelor Terestre ar urma să vină în țară anul viitor, urmând să se identifice modalitatea prin care vor fi integrate în industria națională.

Prin intermediul cotidianului Adevărul, redăm declarațiile ministrului Apărării:

„Este foarte posibil ca primele TAB-uri să vină începând cu anul viitor. Vedem care va fi modalitatea prin care le vom putea integra în industria naţională. Cel puţin în prima fază să fie asamblate la noi, printr-o linie de asamblare a acestor produse. Vă spuneam şi cu altă ocazie, pentru noi este foarte important să obţinem această tehnică, cât se poate de repede.”

Gabriel Leș a adăugat, continuă cei de la Adevărul să ne informeze, că pe de altă parte, potrivit programului de guvernare există “dorința clară” de a ajuta și integra industria națională de apărare.

Ministrul Leș a mai spus și că modelul de TAB care ar urma să fie realizat este în concordanță cu cerințele operaționale stabilite de Forțele Terestre, corespunzătoare cerințelor NATO actuale:

 „Vorbim de un nivel de protecţie de cel puţin trei plus tunuri care să fie de cel puţin 30 de milimetri şi alte chestiuni care ţin, până la urmă de înzestrarea Armatei.”

Declarațiilor ministrului Apărării îi este adăugată și cea a ministrului Economiei, Mihai Tudose, care a spus că există cel puțin două firme mari producătoare de armament interesate de dezvoltarea unui parteneriat cu partea română pentru implementarea proiectului privind construcția transportorului blindat de trupe TBT 8×8.

Sursa: Adevărul

Am să trag o linie și am să sar peste ea după ce voi reaminti: încă nu cred în programul TBT 8×8. Nu am motive serioase.

Acum, dincolo de linia proaspăt sărită, îmi adresez mai multe întrebări în gând. Și toate-s legate de secvența aceea… “tunuri care să fie de cel puțin 30 de milimetri”.

Răspunsurile nu-s la mine. Le deține ministrul Gabriel Leș.

Iulian Iamandi