L-159 ALCA

L-159 ALCA

Cehii vor mai scăpa de câteva dintre avioanele L-159 ALCA aflate de ceva ani în conservare.

Guvernul ceh a aprobat luni vânzarea a 15 bucăți către Irak, contra sumei de aproximativ 30 milioane $. Patru dintre avioanele L-159 sunt în serviciul activ al forțelor aeriene, în timp ce alte 11 vor fi scoase de la păstrare de către producător.

Anterior, cehii au reușit să înstrăineze alte 14 ALCA către Draken International, unul dintre cei mai mari contarctori americani.

Revenind la vestea minunată pentru cehi: afacerea a fost intermediată de către producătorul Aero, negocierile fiind în derulare încă din aprilie anul trecut. Încercând să mai deblocheze din banii investiți în avioanele L-159, cehii au mai avut pe țeavă o sesiune de negocieri pentru 28 de bucăți cu același Irak.

De potențiala afacere s-a ales praful în 2013, când irakienii au selectat derivatul de F-16 fabricat de coreenii de la Sud de paralela 38 – KAI T-50, pe numele lui.

Revenind în zilele noastre – deși au undă verde din partea guvernului propriu, până la realizarea vânzării vor mai trebui obținute aprobări de la guvernul Statelor Unite și cel al Italiei, furnizori pentru diverse subsisteme aflate la bordul ALCA.

Via:
Reuters

– Marius Constantin –