Harta Mali

Harta Mali

Republica Cehă va trimite instructori militari în Mali care se vor alătura operaţiei împotriva militanţilor islamişti din nordul ţării.

Conform ministrului de Externe şi prim-vicepremier Karel Scwarzenberg, participarea Republicii Cehe în operaţia anti-islamistă va demonstra că ţara sa “is a reliable ally that can helpt the army of Mali”.

“This proposal must be endorsed at a session of the Czech cabinet of ministers and then voted upon in the parliament,”

A mai spus Scwarzenberg.

Naţiunea vest-africană Mali a fost în criză încă de la îndepărtarea preşedintelui cu pregătire sovietică, Amadou Toumani Toure, şi controlul asupra nordului ţării a fost preluat de o coaliţie islamistă.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite au votat în unanimitate în Decembrie, acordarea unui mandat iniţial de un an către African-led International Support Mission in Mali (AFISMA).

Peste 2000 de militari din Ciad şi 500 din Niger sunt desfăţuraţi în Niger la frontiera cu Mali, ca şi parte a forţei africane cu mandat ONU.

Cu o săptămână în urmă, ECOWAS (Economic Community of West African States) au fost de acord să trimită mai multe trupe în Mali.

Franţa a desfăşurat propriul contingent începând cu 10 Ianuari pentru a ajuta guvernul din Mali, a cărui armată s-a retras înaintea atacului grupurilor armate care au legături cu al-Qaeda.

Contingentul francez totalizează 2800 militari.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –