Mali Resboaie

Cehii vor trimite instructori militari in Mali

Harta Mali

Harta Mali

Republica Cehă va trimite instructori militari în Mali care se vor alătura operaţiei împotriva militanţilor islamişti din nordul ţării.

Conform ministrului de Externe şi prim-vicepremier Karel Scwarzenberg, participarea Republicii Cehe în operaţia anti-islamistă va demonstra că ţara sa “is a reliable ally that can helpt the army of Mali”.

“This proposal must be endorsed at a session of the Czech cabinet of ministers and then voted upon in the parliament,”

A mai spus Scwarzenberg.

Naţiunea vest-africană Mali a fost în criză încă de la îndepărtarea preşedintelui cu pregătire sovietică, Amadou Toumani Toure, şi controlul asupra nordului ţării a fost preluat de o coaliţie islamistă.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite au votat în unanimitate în Decembrie, acordarea unui mandat iniţial de un an către African-led International Support Mission in Mali (AFISMA).

Peste 2000 de militari din Ciad şi 500 din Niger sunt desfăţuraţi în Niger la frontiera cu Mali, ca şi parte a forţei africane cu mandat ONU.

Cu o săptămână în urmă, ECOWAS (Economic Community of West African States) au fost de acord să trimită mai multe trupe în Mali.

Franţa a desfăşurat propriul contingent începând cu 10 Ianuari pentru a ajuta guvernul din Mali, a cărui armată s-a retras înaintea atacului grupurilor armate care au legături cu al-Qaeda.

Contingentul francez totalizează 2800 militari.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –

1 Comment

  • Cehii trimit 30 de instructori la care se adauga vreo 120000 EUR pentru munitie si echipamente, destinate trupelor din Mali.
    Polonia trimite 20 de instructori, costurile fiind estimate la 1.2 milioane EUR si asigurate din bugetul apararii.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: