Aviaţie

Cehii vor colabora cu IAI pentru modernizarea L-159 ALCA

L-159 ALCA, la BIAS 2016

Aero Vodochody intentioneaza sa dezvolte o versiune avansata a L-159 impreuna cu IAI.

Cei doi parteneri intentioneaza sa integreze un nou complex de avionica precum si alte “solutii” pe platforma de atac usor fabricata de cehi. De asemenea cele doua firme vor asigura in comun marketingul pentru avionul motorizat cu Honeywell F124-GA-100.

Giuseppe Giordo, CEO al Aero Vodochody, a declarat:”Impreuna cu IAI, Aero va fi gata sa ofere avionul cu cea mai buna tehnologie disponibila. Acordul ne aduce aproape de un partener international puternic, cu acces la noi potentiali clienti.”

L-159 ALCA include deja sisteme produse de IAI: radarul Elta si un datalink oferit beneficiarilor ca si optiune. In urma acestui acord, L-159 va beneficia de un post de pilotaj complet modernizat.

In momentul de fata, 45 dintre cele 72 de exemplare fabricate de cehi se afla in serviciul activ al unor operatori militari (Cehia si Iraq) si civili (Draken Intarnational si Lewis Fighter Fleet, ambii furnizori de servicii agresor “Red Air” cu baza in Statele Unite).

In plus, Aero si IAI planuiesc sa imbunatateasca sistemele avionului de antrenament L-39 Albatros prin folosirea solutiilor de antrenament virtual dezvoltate de firma israeliana.

Via:
Flightglobal

Marius Constantin

18 Comments

 • L-159 ALCA nu are radar de la Elta, ci de la Leonardo. E radarul Grifo L. E valabil pentru toate cele 3 tipuri de L-159 ALCA (A si prototipurile) care au radar.

  Single-seat

  L-159A
  The L-159A ALCA is a single-seat light multi-role combat aircraft designed for a variety of air-to-air, air-to-ground and reconnaissance missions. The aircraft is equipped with a multi-mode Doppler Grifo-L radar (a variant of the Grifo-F x-band multi-mode, pulse-doppler radar),[36] for all-weather, day and night operations. It can carry a wide range of NATO standard stores including air-to-air and air-to-ground missiles and laser guided bombs. The L-159A is in operational service with the Czech and Iraqi air forces. There are two different configurations being used by the Czech Air Force – using the Honeywell 4×4 inch MFDs or the Vdot 5×6.7 inch MFDs. Avionic upgrades are designed and developed by V-Dot Systems Inc.

  L-159T1+
  Prototype L-159T1+ S/N 6067 (manufactured as L-159A in 2003 and converted to L-159T1 in 2007) was unveiled by Aero Vodochody in March 2017. L-159T1+ aircraft (Aero Vodochody calls them L-159T2)[19] are characterized by an upgraded mission system, avionics and newly installed Grifo-L radar, offering the same combat capability as the single-seat L-159A.[6]

  L-159T2
  The L-159T2 is a two-seat trainer with full combat capability converted from stored L-159A airframes. Compared to the L-159T1, it has a higher proportion of newly manufactured components and a Grifo-L radar installed.[39] Instead of mirroring the instruments to the rear seat, the new two-seater will have independent instruments interchangeable with the L-159A while using the same software configuration. The Czech Air Force has ordered 3 L-159T2 aircraft scheduled to be delivered in November 2018.[41][39]

  • Tot de Grifo L stiam si eu. Asta nu inseamna neaparat ca nu au avut optional in oferta si radarul ELTA…

   • Nu ofera mai multe radare. Pare o confuzie in aticolul flight global intre radare – IAI a castigat competitia de radare terestre 3D din Cehia.

    Dar pe L-159 cred evreii se baga doar la upgrade-ul de avionica si integrarea de noi jucarii.

    Interesant ca dintre evrei cehii i-au ales pe IAI, competitorii lui Elbit, care putea si el sa intre la avionica si sunt integrator de Grifo.

  • Nu stiu ce va include modernizarea. Dar radarul actual e italian.

   Facand ei modernizarile astea cu israelienii, cehii se asigura ca avionul, cel putin in configuratia israeliana, nu va putea fi exportat mai nicaieri – tarile care cumpara echipament militar sunt preponderent cele musulmane, din momentul in care bagi chestii israeliene o sa se auto-elimine de pe acele piete.

   • Daca nu sti nu vorbi doar sa te afli in treaba.

    “Under the upgrade, the aircraft will be equipped with state-of-the-art multi-purpose IAI (Elta) radar for all types of weather, day and night traffic and can carry a wide range of NATO standard equipment, including air-to-air missiles and laser-guided missiles. The two-seat L-159 aircraft is based on a single-seat L-159 design and is primarily designed for continued and operational training. The L-159 configuration can be tailored to specific customer needs and adapted to basic training needs as well as combat missions including attacks on ground targets, reconnaissance and patrol missions”

    http://www.aero.cz/cz/o-nas/media/novinky/aero-izraelska-iai-spojily-sily-na-trhu-lehkych-bitevniku-cv/

    Se pare ca nici ei nu au stiut cum sa traduca in engleza si de aia toate revistele lui peste prajit au preluat textul asa cum a fost…..

 • OK, cred ca m-am lamurit, pare ca s-au amestecat 2 lucruri in articolul din flight global – IAI a castigat o licitatie cu radare terestre 3D pentru Cehia.

  Nu e vorba de radarul din L-159.

  In alta ordine de idei, americanii fac achizitii masive de servicii agressor pentru antrenament, iar Draken, cel mai mare operator de L-159 vrea sa se extinda si mai mult si sa isi modernizeze flotele – cam acolo merge treaba asta cu evreii.

 • OK, deci scrie pe site la aero ca modernizarea va include si un integrarea unui nou radar de la IAI.

  Eroarea din flight global e ca scrie ca il au deja pe avion, ceea ce nu e cazul, eu de asta vorbeam. Pe avion au Grifo.

  Aici e paragraful gresit:
  “The L-159 already features several systems from IAI companies, including an Elta radar and optional datalink.”

  • Pentru ca aia de la flight global au preluat comunicatul celor de la Aero asa cum era in engleza pe site
   ” The aircraft is equipped with a state-of-the-art multi-mode IAI (Elta) radar for all-weather, day and night operations, can be equipped with IAI Real Time Tactical combat proven Data Link supporting a high capability of Situational Awareness presentation and can carry a wide range of NATO standards stores including air-to-air and air-to-ground missiles and laser guided bombs. ”
   Posibil din dorinta de a da stirile primii se executa un algoritm “noi muncim, noi nu gandim….”

 • oricum, o abordare total eronata din partea Aero treaba asta cu IAI, ii elimina de pe o gramada de piete potentiale – nicio tara musulmana (si chiar unele nemusulmane) nu cumpara chestii israeliene. Ucraina a avut succes la export pe pietele astea evitand orice componenta de la israelieni.

  poate ca directorul ala italian al cehilor ii submineaza din interior si face jocurile pentru trainerul italian, elimina un competitor.

  • Nu cred ca are treaba una cu alta. Si asta deoarece Aero are 2 avioane in “fabricatie”: L-159 ALCA si L-39NG. Evident ca fiecare dintre ele pastreaza capacitatea de antrenament, mai avansat sau mai putin avansat, diferentierea facandu-se la celelalte misiuni, unde ALCA evident, e avantajat.
   L-39NG are avionica in general ceheasca, si urmeaza sa aibe cautare (recentul contract cu Senegal) atat datorita pretului scazut in cazul avionului nou, dar si al modernizarii vechilor 39 la nivel NG.
   ALCA a fost o incercare de patrundere pe o piata “emergenta” care defapt nu s-a concretizat – avioane transonice de politie aeriana pentru tari cu bugete mici, sau cu pozitii asa mai neutre. Asta s-a vazut si la cehi care dupa ce l-au cumparat s-au gandit sa-si ia si supersonic si au dosit avioane in hangare, pentru eventuali cumparatori.

   • o greseala au facut atunci prin cooperarea cu Boeing, care a facut avionul ITAR restricted si imposibil de vandut prin zonele unde aveau cehii acces.

    sunt foarte multe tari in lume cu trainere cehesti, piata exista sa se intoarca la clienti cu un upgrade sau un nou produs cu lant de mentenanta similar, dar daca le combina cu evreii sau cu americanii deja multe nu mai sunt accesibile. Trebuiau sa ramana cu europenii, mult mai exportabili.

    • Chiar daca nu s-ar fi combinat cu Boeing, tot ar fi avut parte de bete-n roate de la americani care ar fi avut drept de veto pe orice vanzare din cauza motorului.

 • Mihai ,chiar nu merita sa ne batem capul , dr informatii ne sunt necesare de,, potentialii”vecini nu mai bine sa se spele pe cap cehi cu toate ce le au , Ne intereseaza cel mai mult ca avionul nostru de antrenament construit la Craiova sa fie in top dar asa este romanul trebuie sa fie in urma altora cand ar putea este drept cu eforturi mai mari sa faca din IAR 99TD soim printre cele mai bune avioane de antrenament din lume. Este devarat ca 99TD are si avionica si comenzile si motorul de alta generatie si radarul AESA si nu numai ,decat 99 soim , dar chiar nu este suficient , Era necesar un motor mai puternic pentru o viteza supersonica , pentru ca acum este subsonica si o alta configuratie a fuzelajului. Anul acesta va fi facuta inaugurarea lui IARE 99TD soim. , cel putin asa se lauda cei de la Craiova . este bine ca se misca ,dar se putea mai bine .Si totusi Romania va renaste . Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si pe romani oriunde s-ar afla.

 • Brea nea Aurele, eu sincer iti recomand sa mai pui mana pe o carte de romana ca a trebuit sa citesc de 3 ori sa inteleg ce vrei, si nu sunt sigur ca intr-un final am inteles.
  Daca nu te-a anuntat nimeni IAR-99TD nu exista. Vorbim de el cand o exista in tabla si suruburi. Iar ce visezi matale cu “cel mai bun avion de antrenament, supersonic, alt motor, alt fuselaj” si ca “geniul din Carpati” sunt iluzii. Ceea ce fac cehii e destul de concret.
  “Si totusi Romania va renaste” – pai e moarta?
  Si Dumnezeul catolic, greco-catolic, adventist, Sfantul Duh penticostal, Jehova, Allah sau YHWH sa binecuvinteze Romania….etc, etc. ca sa fim egali cu toate religiile reprezentate in Romania…

  PS: sa fiu scuzat de celelalte religii pe care nu le-am inclus mai sus….

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: