L-159 ALCA, la BIAS 2016

Aero Vodochody intentioneaza sa dezvolte o versiune avansata a L-159 impreuna cu IAI.

Cei doi parteneri intentioneaza sa integreze un nou complex de avionica precum si alte “solutii” pe platforma de atac usor fabricata de cehi. De asemenea cele doua firme vor asigura in comun marketingul pentru avionul motorizat cu Honeywell F124-GA-100.

Giuseppe Giordo, CEO al Aero Vodochody, a declarat:”Impreuna cu IAI, Aero va fi gata sa ofere avionul cu cea mai buna tehnologie disponibila. Acordul ne aduce aproape de un partener international puternic, cu acces la noi potentiali clienti.”

L-159 ALCA include deja sisteme produse de IAI: radarul Elta si un datalink oferit beneficiarilor ca si optiune. In urma acestui acord, L-159 va beneficia de un post de pilotaj complet modernizat.

In momentul de fata, 45 dintre cele 72 de exemplare fabricate de cehi se afla in serviciul activ al unor operatori militari (Cehia si Iraq) si civili (Draken Intarnational si Lewis Fighter Fleet, ambii furnizori de servicii agresor “Red Air” cu baza in Statele Unite).

In plus, Aero si IAI planuiesc sa imbunatateasca sistemele avionului de antrenament L-39 Albatros prin folosirea solutiilor de antrenament virtual dezvoltate de firma israeliana.

Via:
Flightglobal

Marius Constantin