JAS-39 Gripen C

La sfarsitul saptamanii trecute, la Ostrava, in Republica Ceha s-a desfasurat spectacolul aerian NATO Days 2012 si Ziua Fortelor Aeriene. Pe parcursul a doua zile (22 si 23 septembrie) pe aeroportul Leoš Janáček din Ostrava au misunat, printre exponatele din parcul static peste 208 mii de vizitatori. Demonstratiile in zbor au insumat peste 250 minute, unul dintre momentele cele mai importante fiind simularea de catre un Gripen C al Fortelot Aeriene Cehe, a unei realimentari in aer, “donatorul” fiind un C-135FR al Armée de L’Air.

Tot la sfarsitul saptamanii trecute, vineri mai exact, Karin Enström, capitan in Amfibiekåren (Corpul Amfibiu al Suediei) si Ministru al Apararii a ajuns in Cehia pentru a discuta detalii legate de prelungirea contractului de leasing pentru avioanele Gripen. Contractul a fost semnat in 2004 si prevede inchirierea a 14 JAS-39 Gripen C pe o perioada de 10 ani, contra unei sume de 19.6 miliarde de coroane cehe (aproape un miliard de dolari).

Negocierile au avut loc la vineri seara la Ostrava intre Karin Enström si omologul ei ceh, Alexandr Vondra. In urma discutiilor initiale, Suedia a oferit Cehiei o reducere de 26 procente pentru o prelungire de 10 ani a contractului de inchiriere. Scurt pe doi, in loc de 19.6 miliarde de coroane (un miliard $) cehia ar trebui sa scoata din vistierie 15 miliarde de coroane, cate 1.5 miliarde pe an. Pe langa cele 14 aeronave Gripen cehii ar urma sa beneficieze de servicii suplimentare precum si de o modernizare a aeronavelor care fac obiectul contractului.

MinuLat, pana aici!

…numai ca cehii nu sunt de acord cu oferta suedeza: Partea ceha vrea sa prelungeasca contractul de inchiriere pe cinci sau sase ani. Dar, in acest caz, partea suedeza nu vrea sa acorde nici o reducere” a declarat o sursa apropiata Ministerului Ceh al Apararii.

Este pentru prima data, de la inceperea discutiilor pentru prelungirea contractului de inchiriere, cand negocierile se poarta la nivel de Ministru al Apararii. Vondra a declarat sambata ca Cehia nu este de acord cu oferta suedeza, negocierile urmand sa continue pana la sfarsitul lunii noiembrie. Vondra a mai precizat care sunt cele doua posibilitati: fie partile cad la pace asupra prelungirii contractului de inchiriere (cu 5-6 ani), fie se va prelungi contractul (in conditiile actuale) pentru o perioada de 2-3 ani, urmand sa se organizeze o licitatie pentru selectia unui nou tip de avion multirol care sa asigure securitatea Spatiului Aerian National.

Jiri Sedivy, fostul Adjunct al Ministrului Apararii al Cehiei remarca faptul ca exista mult mai multe alternative avand in vedere ca sunt tot mai multe tari care vor sa scape de avioane aflate in uz. Tot Sedivy a mai declarat ca eventuala selectie a unui nou tip de avion ar presupune costuri initiale mai mari.

Eu i-as spune sa stea linistit! Nu mai e nici o vechitura disponibila pentru ei… Toate vor ajunge in Romania! 🙁

Surse:

Blogul oficial Gripen
Monitorul de Praga

– Griffon236 –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română;Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;