Agenţia suedeză pentru Export de Apărare şi Securitate a anunţat că Republica Cehă a aprobat contractul de închiriere până în anul 2026 a paisprezece avioane Gripen.
Implicit, s-a deschis calea unor contracte noi pentru mentenanţă pentru fabricantul suedez.
Republica Cehă a semnat primul contract în anul 2004 şi a fost vorba tot de 14 avioane suedeze Saab Gripen. Întîiul contract prevedea închirierea pe o durată de zece ani.
Noul contract, ce va fi finalizat luna viitoare, include antrenament şi modernizarea avioanelor.
“Saab is happy that the Czech Republic wants to extend the [Gripen lease] deal,”
A declarat şeful grupului pe aeronautică, Lennart Sindhal, pentru the Wall Street Journal, adăugând:
“We look forward to providing the country with support and maintenance if they so wish,”
Sursa: The Wall Street Journal
– Iulian Iamandi –
Daca cehii erau condusi de George Visan nu mai pupau astia Gripen si offset.Le gasea domnul George un F16A, la mana a 7, sau chiar si F14, de ce nu, care trebuia sa fie refacut aproape de la 0, integral.
deci Cehia da 86 milioane dolari pe an, pachet complet cu tot suportul asigurat mai putin kerosenul, la o flota de 14 avioane moderne, cu 3/4 din rezerva de zbor inca disponibila.
Romania da 1 miliard pe 12 avioane vechi, uzate fizic si moral, cu 1/4 din rezerva de zbor disponibila, cu costuri de infrastructura mari, fara a avea incluse costurile de operare.
impresia mea e ca Romania plateste cam jumatate din bani in plus fata de cat merita avioanele portugheze si partea proasta e ca suma va creste in viitor, asta e doar inceputul pentru ca vor fi necesare si modernizari la ele.
Ceea ce nu intelegi “voi” este ca in banii astia sunt inclusi si armamentul, si modernizarile, si trainingul si etc… e normal sa coste mai multi prima transa. Acum redenind la cehi si unguri, hai sa lu om si noi in leasing tata, sa nu putem iesi cu ele din tara…
@ Robert Ionut – in caz ca nu ai auzit te anunt eu ca au facut politie aeriana prin tarile baltice fara probleme, ba mai mult au fost si la aplicatii internationale.
Ce nu intelegem noi este ce pachet de armament costa atata cat costa ca ceea ce s-a dus spre aprobare Congresului USA este subtire rau!
Si stii ce nu intelegem noi? Care este plus valoarea adusa macar de achizitia de armament second si de ce macar ala nu a fost nou?
Daca poti raspunde la astea esti mare!
LA intrebarea asta o sa gasesti raspunsul undeva prin vara/toamna, eu evit sa mai dau informatii pana nu sunt 100% sigure, nu mai vreau sa fac bazaconii… 🙂
Ok ori stii ceva si nu esti sigur ori nu stii nimic si speri si tu ca si altii pe aici intre care am fost la un moment dat si eu ca cineva acolo sus chair stie ce face cu banii de achizitii militare – acum ma indoiesc!
astea sunt din colectia “v-am spus eu” :)))
Cehii si slovacii au creat un consortium ptr. realizarea unui radar militar propriu.
http://www.military-retia.eu/en/news/magazine-ihs-janes-local-consortium-created-for-czechslovak-radar-requirement
E clar, cehii refuză angajamentul ”atlanticist”. Cu atât mai rău pentru ei.
Noroc că România a transmis ”mesajul” corect, cumpărând F16!