Leopard 2A4 - Zaragoza, Spania

Leopard 2A4 – Zaragoza, Spania

Destacamento de Casetas, Zaragoza locul de depozitare a tancurilor spaniole Leopard 2A4, a fost vizitat saptamana trecuta de o delegatie a armatei Republicii Cehe.

Membri ai Agrupación de Apoyo Logístico nº41 (Aalog 41) – Grupul de Sprijin Logistic 41, impreuna cu militari din Brigada Acorazada XII (Briac XII) – Brigata Blindata XII, au prezentat delegatiei cehe conditiile de depozitare precum si caracteristicile tehnico-tactice ale tancurilor Leopard 2A4, repere aflate pe lista de echipamente pentru valorificat.

Dupa expunerea initiala, delegatia ceha a inspectat camera de lupta si camera agregatului energetic, primimnd detalii despre mentenanta vehiculelor. S-au pus in miscare turela si tunul unui vehicul si s-au facut demontratii de mobilitate si manevrabilitate a tancului Leopard 2A4.

Armata spaniola a inchiriat de la Bundeswehr, incepand cu 1996, 108 exemplare de Leopard 2A4 pe care le-a achizitionat in cele din urma in Ianuarie 2006 contra sumei de 15.24 milioane de Euro, valoare reziduala.

Odata cu introducerea in serviciu a celor 219 Leopard 2E (Leopard 2A6 fabricate local in licenta), 53 de vehicule Leopard 2A4 au fost retrase din serviciu si stocate la Zaragoza. Din lipsa de fonduri s-a renuntat la planul initial de a transforma 40 dintre acestea in ARV-uri, vehicule de geniu si poduri mobile de asalt, in cele din urma tancurile fiind scoase la vanzare, Peru manifestand interes pentru achizitionarea lor.

Armata ceha are,in momentul de fata, in dotare 30 de tancuri T-72M4CZ (modernizate in perioada 2003-2005)  care echipeaza Batalionul 73 Tancuri Přáslavice (Olomouc). Alte 93 de bucati T-72M1, nemodernizate sunt stocate.

Via:
Infodefensa

Marius Constantin