Militari cehi in misiune MEDEVAC

Militari cehi in misiune MEDEVAC

Conform declaraţiilor lui Martin Stopnicky, ministrul ceh al Apărării, Cehia este pregătită să răspundă solicitării Franţei de sprijin împotriva jihadiştilor din Orientul Mijlociu.

Săptămâna trecută, Armata Cehă a transportat o însemnată cantitate de muniţie şi grenade de mână către Armata Irakiană şi luptătorii kurzi.

Avioane de transport aparţinând USAF urmează să efectueze transporturi în continuare cu muniţie din Cehia, dar şi şase mii de arme de diferite tipuri, de asemenea către Armata Irakiană şi kurzi.

Martin Stropnicky a mai spus că Forţele Armate sunt gata să contribuie la iniţiativa internaţională cu forţe suplimentare, în urma unei decizii bilaterale cu partea franceză.

Stropnikcy a declarat că asistenţa cehă poate avea mai multe forme.

Ca şi exemplu, ministrul ceh a spus că ţara sa poate prelua responsabilităţi suplimentare în Mali, unde trupele ceheşti operează alături de cele ale Franţei, pentru a permite aliatului să se concentreze mai mult pe frontul cu ISIS din Orientul Mijlociu.

Ministrul Stropnicky a declarat pentru Televiziunea Cehă că o altă posibilă opţiune este trimiterea a circa 200 de medici şi trupe CBRN în cazul unei operaţii la sol.

Despre ideea cu trimiterea unui spital militar de campanie, ministrul ceh a precizat că este o idee agreată de 62 % dintre cetăţenii Republicii Cehe.

În general, 80 % din populaţie este în favoarea alăturării Cehiei la eforturile împotriva Statului Islamic.

Sursa: Army Recognition

 

Iulian Iamandi