Se mărită ţestoasa lui Arsenie, Patria, cu ţestoasa lui Arsenie, BMP-3…
Dând tastatura pe serioase, Emiratele Arabe Unite a comandat niscai AFV-uri tip Patria AMV, dintre care unele ar putea să fie echipate cu modulele de luptă ruseşti de pe BMP-3.
La sfârşitul lunii Ianuarie, compania finlandeză Patria a anunţat că Emiratele Arabe Unite au comandat 40 de ţestoase AMV şi că de construcţia acestora se vor ocupa polonezii de la Rosomak SA.
Comanda Emiratelor Arabe Unite include o opţiune pentru încă 50 vehicule.
Se presupune că vehiculele Patria AMV destinate EAU nu vor dispune de capabilităţile amfibii, însă vor avea capabilităţi sporite anti-mină şi protecţie balistică mărită.
Cele 40 de vehicule ale comenzii iniţiale vor fi echipate cu staţii de armament telecomandate cu mitraliere de 12,7 mm sau lansatoare automate de grenade calibrul 40 mm.
Comanda opţională face referire la varianta 8x8L, adică mai lungă, a Patria AMV, care va fi echipată cu armament de calibru mare.
Patria AMV nu are încă versiuni de producţie modificate pentru echiparea cu tunuri de tanc calibrul 105 mm sau 120 mm, existând numai o singură variantă a vehiculului cu armament greu.
Patria AMV a fost dotat cu modulul de luptă rusesc de pe BMP-3, adică turela care cuprinde un tun 2A70 de 100 mm şi două arme coaxiale, un tun 2A72 automat de 30 mm şi o mitralieră PKT/PKTM de 7,62 mm.
Şasiul variantei a fost lungit cu 350 mm. Emiratele Arabe Unite au cumpărat două asemenea vehicule în anul 2008, aşadar AMV-urile opţionale ar putea fi echipate cu modulul rusesc.
Din luna Februarie a anului trecut, Emiratele Arabe Unite dispun de 390 vehicule de luptă tip BMP-3.
În cazul în care vehiculele opţionale vor fi comandate şi se va lăsa cu echiparea acestora cu turelă de BMP-3, emiraţii se vor alege cu o cavalerie mecanizată de invidiat.
Sursa: Army Recognition
Se poartă din nou glezna groasă
După ce într-o vreme s-a considerat că-i overkill să ai pe MLI sau TAB/TBT ţeavă dolofană, fluierele au pierdut în faţa ţevilor de irigat.
Da, paişpe cu cinciul TAB-urilor noastre e deja un flauţel pe lângă cei 100 de milimetri calibru ai tunului principal şi 30 mm ai celui secundar din turela de BMP-3.
Despre Pirănii, numai de bine… de-ar fi batalionul echipat şi cu alte modele (cu mortier, MEDEVAC, etc.), dar tot consider insuficientă mitraliera de 0,50 de pe ce am achiziţionat până acum.
P.S.: Că tot vorbim spre final de/din bătătura noastră… aruncătorul automat românesc de 40 mm este atât de prost încât nu-l vedem decât în vitrine?
Iulian Iamandi
Te referi la AGA40??? Daca da ,atunci sa stii ca da!!!! e de preferat un Mk19/Mk47 AGL. Cel din urma dispune si de alte chestii mult inbunatatite. Iar gama de munitie e atit de vasta incit acopera orice…….
Minunat…
Pai, sa se cumpere din cele bune daca noi nu putem face. Ma indoiesc ca un aruncator automat costa cat un F-16.
Ciudat spatiu de comentarii…in fine….b33 vs pirahna….pariez pe b33. Pirahna este o teapa ptr Armata Romaniei. Este cat o casa cu etaj, o amarata de 12,7 fara stabilizare si incarcare de undeva de afara. Un autobuz al infanteriei care in caz de conflict este la fel de bun ca un prajitor de paine.Este Piranha III ” Colectiv” al infanteriei.
Adica ce vrea sa spuna autorul? “Ciudat spatiu de comentarii”
Poti da detalii cu privire la stabilizarea (“fara stabilizare”) mitralierei de 12.7 mm
Ronin ,de ce este ciudat spatiul??
Exista un loc special in universul acesta in care se fac comentarii???
Pariezi pe B33 ? De ce??? Pantru ca e o cutie de conserve pe roti??? Nici macar un autobuz???
Banuiesc ca te-ai plimbat cu asa ceva prin teatre???? A si apropo la b33 ii pui doar ce l-a dotat fabrica…… La Patria “cercu’ ” suporta si alte tipuri de turele inclusiv CROW, adica ceva ce faci din cutia blindata. Care cutie blindata este si modulara.
Dar de ce sa imi bat gura si degetele?????
Fiecare le stie pe ale lui……
Si aici nu e spatiul bun pentru comentarii…….
Armamentul optim ptr transportor blindat, în opinia mea, ar trebui format din mitralieră grea plus aruncător de grenade de 40 mm. La care s-ar putea adăuga o rachetă antitanc. Transportorul blindat e un battle taxi – duce militarii acolo la punctul de contact, sub protecția blindajului, nu neapărat angajează luptă cu alte vehicule, similare sau superioare ca armament sau protecție.
În momentul de față sunt două tendințe la capitolul transportor pe roți. Prima este sporirea protecție balistice și antiexplozie – de la Stanag 2 spre Stanag 4. A doua este montarea de piese de artilerie ușoară de 25-40 mm pe aceste vehicule. Astfel a apărut ceea ce se cheamă IFV pe roți – care încă nu a fost validat operațional.
Instalarea unei turele cu tun automat înseamnă în general reducerea grupei de infanterie transportate, afectare performanțelor prin sporirea masei și a centrului de greutate, precum și sporirea riscului pe câmpul de luptă ptr vehicul și ocupanții săi. Există și excepții – stații de armament care nu pătrund în cutia blindată gen CROWS echipată cu tun de 30 mm.
Mi se pare EAU doresc standardizarea armamentului pe blindate. Pe de altă parte tunul 2A70 de 100 mm nu e un armament eficace împotriva tancurilor (poate distruge alte MLI-uri, dar lucrul ăsta poate să-l facă și tunul coaxial 2A42). Poate fi eficace împotriva infanteriei aflată în adăposturi sau clădiri, dar pentru aplicații antitanc e nevoie de rachete dirijate…
Ca si in cazul Joint STRIKE Fighter unde lumea uita sa observe ca “strike” e inaintea lui “fighter” si in cazul masinilor blindate unii confunda “Armored Personnel CARRRRIER” cu “Infantry FIGHTING Vehicle”. Sau pe romananeste confunfa “TRRRANSPORTOR Blindat(Anfimbiu) de Trupe” cu “Masina de LUPTA a Infanteriei”.
Tunul 2A70 de 100 mm prin noile rachete Arkan cu raza 5500 m strapung 800 mm blindaj.
Pot angaja si tinte aeriene.
Resursa tunului 10000 de salve.
De exemplu pentru Leklerk 2-3 rachete foloseste, prima neutralizeaza blindajul activ apoi 1-2 pentru neutralizarea tancului.
http://www.btvt.narod.ru/4/bmp3mod.htm
Mai jos un film despre acest tun e in rusa dar ideile sensul se intelege. Daca ceva nu intelegeti din film am sa va traduc.
https://www.youtube.com/watch?v=2njIqLWIBpU
10 000 de salve resursa PE fundul meu. Nu cred nici daca vad. T54/55 are resursa la tun de 180 lovituri, Leopard 2, M1 Abrams, Challenger aproape 400. Nu crede CE auzi si numai jumatate din CE vezi. Si daca e un tun cu presiune joasa CA tunyl de 73 mm de PE BMP1 nu cred CA tine atat
800 de mm de blindaj e cam mult ptr Bastion… la diametrul de 100 mm
Nu stiu dc e mult dar scolile de proectare a blindatelor difera intre americani-rusi, rusii au ales aceasta cale.
Mie mi se pare ca si 750-800 mm e putin, tinind cont cum se dezvolta tipurile de blindaj a blintatelor.
Ideia de a pastra calibrul mai mic pentru rachete antitanc l-a rusi este veche. Ei acuma limiteaza cresterea de calibru. Dezvolta tipurile noi de munitie. Vezi discutia permanenta l-a ei cu tunul de 125 mm si 152mm care se va monta pe Armata.
Imi cer scuze ptr neintelegerea legata de spatiul de comentarii. La ora la care scriam ce este mai sus nu era decat un alt comentariu si nu l-am vazut, mi-a luat oleaca sa gasesc rubrica.Folosesc un tab 3. N-am vrut sa aduc vreo ofensa cititorilor sau celor care administreaza acest site.
Nu fac dezbatere pe tema pirahna pentru ca stiu ca este atat de bun ca s-au achizitionat cateva zeci de vehicule(31+ bucati).
Intrebarea ar trebui sa fie cine a facut lobby ptr acest vehicul si daca persoanele cu functie de la DpA sunt platite doar de statul roman.
Dar subiectul articolului era altul.
Seara buna.
Buna intrebarea!
Aceeasi intrebare si-o pun multi de ani de zile prin diferite zone ale online-ului. Se pare ca cei care ar trebui sa citeasca aceste intrebari ramin in zona gri a “las’ ca ciinii latra ,satra mere mai departe”.