F-16, BSDA 2012

F-16, BSDA 2012

Îmi vine, ce-i drept, să trag un mişteaux… dar mă abţin din respect pentru experimentatul autor al articolului pe care îl voi lipi aici, mai la vale.

Povestea se încheie, cu F-16 ăsta? Nu cred. Mai ales că aş putea paria pe ţinutul în palmă a unui fier înroşit în foc, contra unei cafele de la Pasajul Obor, asupra unor pixuri cu roşu ţinute la îndemână de către unii jurnalişti pentru momentul în care ceva nu va merge bine la un 3rd hand din ăsta cu care ne dotăm mai mult sau mai puţin corect şi pe posibilităţi.

Nu zic mai mult – s-a spus şi vor mai veni vorbe pe subiect.

Iaca ştirea:

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat astăzi legea care reglementează achiziţionarea a 12 avioane de tip F 16 second-hand din Portugalia şi a armamentului necesar, alături de pachetele de instrucţie a piloţilor din SUA.

Dacă în textul legii care a trecut prin parlament în termen record, de nici o săptămână, costurile finale nu apăreau, fiind stipulate doar într-o anexă secretă, fostul ministru al apărării, Mihai Stănişoară, membru în comisia de apărare care a avut acces la toate informaţiile, a precizat pentru gândul că suma este de aproximativ 670 de milioane de euro.

Pentru prima tranşă, Guvernul a luat 97 de milioane din vânzarea de licenţe 4G, aprobând transferul financiar prin OUG. Ulterior, avioanele se vor plăti, prin Ministerul Apărării, cu bani de la buget sau cu credite bancare.

Astfel, România va cumpăra 12 avioane F-16 A/B MLU M 5.2 din Portugalia, urmând ca Statele Unite să furnizeze muniţia, armamentul, să completeze pachetul logistic şi serviciul de instruire. În relaţia cu SUA, se va merge pe contracte de tip Letter of Offer and Acceptance, iar banii vor fi puşi anticipat într-un cont din care americanii îi vor trage potrivit graficelor negociate.

Legea specifică tipul avioanelor F-16 care vor fi achiziţionate. Ele sunt de tip A/B block 15 şi sunt echipate cu pachetul MLU (Mid Life Update), ceea ce înseamnă că sunt deja upgradate de Forţele Aeriene Portugheze la standardele moderne ale NATO şi ale modelelor F-16 mai noi.

Sursa: Pe surse

Două observaţii:

a. Apropos de “pe surse”, Moş Gerilă – prietenii ştiu de ce – ne-a servit-o la import, căci a fost de import şi nu carpato-danubiano-pontică, pe asta cu F-16, când mioriticii vedeau Gripen cu cocarde tricolore.

Discreţia ne este discretă  pe blazon.

Ştim, bine facem.

Bine găsim.

b. “ceea ce înseamnă că sunt deja upgradate de Forţele Aeriene Portugheze la standardele moderne ale NATO şi ale modelelor F-16 mai noi.

Mhm.

Mulţumiri lui Mihai 444 pentru semnalarea articolului.

 

– Iulian Iamandi –