Racheta Delta IV Heavy desprinzandu-se de platforma de lansare

Racheta Delta IV Heavy desprinzandu-se de platforma de lansare

Pe 28 august, 21 de etaje de racheta au fost lansate de la baza aeriana Vandenberg din California conform RIA Novosti

Aceasta decolare marcheaza a doua lansare a rachetei Delta IV Heavy de la aceasta baza si va plasa pe o orbita polara inca o pereche de ochi pentru National Reconnaissance Office patronat de guvernului american.

Analistii sustin ca racheta a plasat pe orbita un satelit care va ajuta la fluidizarea traficului rutier mondial, acesta fiind capabil sa fotografieze automobilele si sa le si identifice de la sutele de kilometri distanta de pe orbita terestra.

Racheta Delta IV Heavy cu o inaltime de 72 de metri, a decolat pentru prima data in 2004 si este construita de ULA – United Launch Alliance, un joint-venture dintre Lockheed Martin si Boeing.

Locotenent Colonelul Jim Bodnar, comandantul celei de-a patra escadrile de lansare de la Vandenberg spune: “There’s nothing bigger that the United States launches – period – in any way, shape or form, and that is absolutely amazing”.

Pentru a reduce flacarile de esapament ale rachetei din timpul lansarii, s-a folosit o noua tehnologie prin aprinderea a doar a unuia din cele trei motoare ca doua secunde mai tarziu si celelalte doua motoare sa intre in sarcina.

– Bogdan Movileanu –