Aviaţie

Ce vor alege sarbii?

Striji, cu ale lor MiG-29, in zbor la Batajnica (via MilitaryPhotos)

Sarbii inca mai folosesc Mig-urile 21 si 29, dar pentru cat timp? In acest context, conform relatarii ziarului Blic, au fost inaintate RFP-uri catre mai multi producatori de avioane supersonice multirol. Conform publicatiei, Ministerul Apararii,  a analizat in ca masura propunerile producatorilor corespund cerintelor si necesitatilor trasate de Comandamentul Fortelor Aeriene. Astfel au dat curs RFP-ului concernul Eurofighter cu al lor Typhoon, francezii de la Dassault, cu Rafale, Lockheed Martin, cu F-16 si rusii, atat Suhoi, cu Su-30 cat si RSK MiG, cu modelul MiG-29M2. Chinezii au propus monomotorul JF-17.

Conform declaratiilor analistului Aleksandar Radic, necesarul este de minim 20 aeronave multirol valoarea tranzactiei fiind de minim un miliard de euro. “It is not just about the money that would have to be paid for buying the planes, there are also the costs of use and maintenance of the aircraft. However, the military budget at present is about half a billion euros and there is a very real chance that it will be reduced in the forthcoming budget revision,”declara Radic.

Un alt expert declara, sub protectia anonimatului, ca “Eurofighter planes are very good, but too expensive for our means. For the price of one of these planes, we could buy two excellent passenger planes.”

Unii dintre producatori au inceput deja campanii active de marketing. Astfel, cu ocazia sarbatoririi a 100 de ani de Aviatie Militara in Serbia, RSK Mig, a deplasat la Mitingul de la Batajnica de la sfarsitul saptamanii trecute, prototipul avionului multirol MiG-29M2. Un filmulete vedeti mai la vale:

Si la acelasi eveniment, de data asta VVS, a prezentat in zbor MiG-urile 29 ale echipei de acrobatie Striji:

 

Sursa:
Balkans

– Griffon 236 –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.

19 Comments

 • Mda…asta e si parerea mea… Totusi, spre deosebire de alte tari aproape balcanice, dunarene, astia (adica sarbii) sunt suficient de inteligenti incat sa-si dea seama ca daca organizeaza o licitatie au sanse mult mai mari sa stranga cu usa favoritul (rusii de la RSK MiG adica) si sa obtina un pret mai avantajos.
  E treaba elementara…
  In alta ordine de idei, pilotul de pe MiG-29M2, era echipat cu o casca Thales TopSight, sau mi s-a parut mie??

 • Si F16 are o sansa pentru ca are cea mai ieftina ora de zbor.Eurofighter este deja depunctat inclusiv pentru costul orei de zbor.Rafale cred ca se afla in aceasta situatie.Daca sarbii sunt isteti, poate primesc si un offset de la americani care nu agreeaza cresterea influentei Rusiei in aceasta zona a Europei.Totul tine de cum se va negocia.Politicienii sarbii sunt patrioti, nu sunt arivisti ca si politicienii romani, interesati doar sa se capatuiasca ei.
  In acest moment, la prima vedere, primii castigatori ar fi rusii, urmati de chinezi, insa americanii care din punctul meu de vedere sunt pe locul 3, au sanse foarte mari sa castige aceasta competitie.
  Suedezii au fost ignorati de sarbi?
  De ce rusii nu au sarit in sus cu Su35?Nu au incredere in sarbi asa ca vor sa evite ca acest avion sa ajunga acolo unde nu trebuie?

  • Din punctul meu de vedere, bimotoarele europene si Suhoiul sunt depunctate din start, din cauza costului mai mare pe ora de zbor, respectiv al costului mai mare de achizitie. La fel si americanii… Sarbii sunt dintr-o bucata, nu au uitat campania din ’99…
   Asta ar putea sa insemne JF-17, monomotor fiind si MiG-29M2 pentru ca sarbii au deja mare parte din infrastructura necesara operarii ramasa de la MiG-urile 29 9.12 pe care le opereaza acum…
   Strict parerea mea… 😀

   • Ai dreptate, din punct de vedere logistic, sarbii sunt pregatiti sa exploateze avioane rusesti, de genul MIG29.Probabil ca intre prima versiune si MIG29M2 nu este asa mare deosebire, inclusiv la piese.
    La indieni rusii au vrut sa le vanda versiunea MIG35, versiunea imbunatatita a lui MIG29M2.Ma intreb de ce nu au oferit-o si sarbilor?
    Sarbii nu au uitat campania din anul 1999, ar fi culmea sa o si uite, insa sunt un popor pragmatic si patriot, care va face ce este mai bine pentru tara lor.
    Daca americanii le-ar oferi F16V, offset, si alte chestii, pe plan politic, un parteneriat strans, in toate domeniile, este posibil ca sarbii sa mearga in aceasta directie.Sarbii nu ii iubesc pe rusi,sunt pro-vest, insa pentru ca acum sunt izolati politic, accepta parteneriatul cu Rusia, pentru ca nu vor sa fie singuri.In vremea lui Tito, cand Iugoslavia era in floare, SUA era foarte apropiata de sufletul iugoslavilor, in timp ce URSS era urata.
    Personal cred ca sarbii vor opta in final pentru cea mai buna oferta, care va contine la pachet avioane, offset, colaborare economica, politica si militara.

 • Interesant este ca SAAB cu al sau Gripen C/D nici nu a fost invitat ca sa faca o oferta pentru sarbi…Sa fie de vina Croatia prin faptul ca se uita la Gripen?
  Sa fie sarbii asa de razbunatori incat sa nu se uite la ceea ce si-au comandat sau si-ar putea comanda vecinii lor?

  • Nu cred.Exclud aceasta viziune.Cred ca Serbia vrea sa cumpere avioane doar de la tari cu influenta economica,politica si militara,la nivel global, asa cum sunt SUA, tarile din consortiul Eurofighter, Franta, Rusia sau China, cu care vrea sa intre in parteneriate economice, politice si militare, si cu ajutorul carora sa iasa din actuala izolare politica.
   Suedia este o tara moderna, cu potential industrial, insa din punct de vedere politic si militar este un pitic, in comparatie cu tarile enumerate mai sus.
   Sunt convins ca sarbii vor opta mult mai bine ca si romanii, inclusiv la aceasta achizitie militara.

 • Sarbii vor sa devina membri UE nu-i asa? Din aceasta cauza am serioase indoieli ca vor lua un avion rusesc.Probabil ca arme rusesti vor mai lua dar cred ca din motivul enuntat mai sus principalul avion de lupta va fi unul vestic.

 • Eu ma mir de ce rusii nu au venit cu o oferta de MIG-35, dar bag seama ca rusii au venit cu cel mai ieftin avion, avand in vedere raportul calitate/pret, asa ca sarbii o sa cumpere MIG-29, dar nu sunt excluse nici surprizele.

 • Ma amuza ca vedeti deja Mig-ul castigator. Haideti sa facem un pariu in rpivinta asta. Eu pariez ca vor alege un avion vestic.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: