Mistral

Mistral

Unele voci din camera superioara a Parlamentului Rus au inceput sa cam puna punctul pe i.

Mai exact, au sugerat ca Rusia ar cam trebui sa denunte contractul cu francezii.

In legatura cu subiectul, Yevgeny Serebrennikov – Prim vice-presedinte al Consiliului pentru Aparare si Securitate al Consiliului Federal – declara citat de RIA: “Federatia Rusa ar trebui sa ridice problema terminarii acestui contract, cu toate compensarile ce decurg din aceasta actiune, pe motiv de nerespectare a prevederilor contractuale. Daca vom face acest lucru vom avea doar de castigat. Renuntarea la acest contract nu ar reprezenta nici o amenintare la adresa sigurantei nationale.”

Acelasi personaj isi aminteste ca, pe vremea cand contractul era inca in faza de punere la punct, mai multi experti au considerat aceasta decizie ca fiind “controversata” subliniind ca VMF-ul ar putea intampina dificultati in utilizarea acestor nave.

De partea cealalta a contractului, in Franta, presa locala a inceput sa vehiculeze o noua posibila destinatie finala pentru cele doua Mistral-uri contractate de rusi la pretul “simbolic” de 1.2 miliarde de euro.

Posibilitaea “solutiei canadiene” si-a facut loc in presa franceza odata cu inceperea in aceasta saptamana a unei vizite oficiale a Presedintelui Francois Hollande tocmai in Canada. Cu toate ca Hollande nu s-a decis inca daca rusii indeplinesc sau nu criteriile pentru livrarea primului Mistral, prezenta in delegatia deplasata peste Atlantic a consilierului diplomatic al presedintelui DCNS, ar lasa sa se inteleaga faptul ca francezii cauta un alt cumparator pentru cele doua BPC-uri.

Odata cu escaladarea conflictului din Ukraina si impunera de sanctiuni economice impotriva Rusiei, Hollande a conditionat livrarea Mistralurilor de doua criterii: respectarea armistitiului semnat in septembrie de catre Kiev si separatistii pro-rusi si gasirea unei solutii oficiale a conflictului din Ukraina.

Ideea achizitionarii celor doua BPC-uri de catre Canada este una mai veche, fiind sugerata public de catre senatorul canadian Hugh Segal inca din luna mai.

Una peste alta, decizia finalizarii contractului este una strict politica. Canadienii ar putea incerca sa obtina un pret mai mic decat cel scos de rusi fiind, deci, rost de negocieri prelungite. Pana atunci o delegatie a Rosboronexport a fost deja invitata sa ia parte la ceremonia de predare a navei Sevastopol pe 14 noiembrie. Mai important, in cazul in care navele nu sunt livrate conform contractului, DCNS ar putea fi obligat sa returneze suma platita de rusi in avans. Basca ceva amenzi…

– Marius Constantin –