Unele voci din camera superioara a Parlamentului Rus au inceput sa cam puna punctul pe i.
Mai exact, au sugerat ca Rusia ar cam trebui sa denunte contractul cu francezii.
In legatura cu subiectul, Yevgeny Serebrennikov – Prim vice-presedinte al Consiliului pentru Aparare si Securitate al Consiliului Federal – declara citat de RIA: “Federatia Rusa ar trebui sa ridice problema terminarii acestui contract, cu toate compensarile ce decurg din aceasta actiune, pe motiv de nerespectare a prevederilor contractuale. Daca vom face acest lucru vom avea doar de castigat. Renuntarea la acest contract nu ar reprezenta nici o amenintare la adresa sigurantei nationale.”
Acelasi personaj isi aminteste ca, pe vremea cand contractul era inca in faza de punere la punct, mai multi experti au considerat aceasta decizie ca fiind “controversata” subliniind ca VMF-ul ar putea intampina dificultati in utilizarea acestor nave.
De partea cealalta a contractului, in Franta, presa locala a inceput sa vehiculeze o noua posibila destinatie finala pentru cele doua Mistral-uri contractate de rusi la pretul “simbolic” de 1.2 miliarde de euro.
Posibilitaea “solutiei canadiene” si-a facut loc in presa franceza odata cu inceperea in aceasta saptamana a unei vizite oficiale a Presedintelui Francois Hollande tocmai in Canada. Cu toate ca Hollande nu s-a decis inca daca rusii indeplinesc sau nu criteriile pentru livrarea primului Mistral, prezenta in delegatia deplasata peste Atlantic a consilierului diplomatic al presedintelui DCNS, ar lasa sa se inteleaga faptul ca francezii cauta un alt cumparator pentru cele doua BPC-uri.
Odata cu escaladarea conflictului din Ukraina si impunera de sanctiuni economice impotriva Rusiei, Hollande a conditionat livrarea Mistralurilor de doua criterii: respectarea armistitiului semnat in septembrie de catre Kiev si separatistii pro-rusi si gasirea unei solutii oficiale a conflictului din Ukraina.
Ideea achizitionarii celor doua BPC-uri de catre Canada este una mai veche, fiind sugerata public de catre senatorul canadian Hugh Segal inca din luna mai.
Una peste alta, decizia finalizarii contractului este una strict politica. Canadienii ar putea incerca sa obtina un pret mai mic decat cel scos de rusi fiind, deci, rost de negocieri prelungite. Pana atunci o delegatie a Rosboronexport a fost deja invitata sa ia parte la ceremonia de predare a navei Sevastopol pe 14 noiembrie. Mai important, in cazul in care navele nu sunt livrate conform contractului, DCNS ar putea fi obligat sa returneze suma platita de rusi in avans. Basca ceva amenzi…
– Marius Constantin –
Nu doar amenzi,
ci returnarea pupei și o parte din corpul navelor care le-au făcut rușii.
Apoi returnarea echipamentului militar rusesc care este instalat pe nave. Navele nu sunt produse din echipament 100% francez. Rușii cu Francezii și-au înpărțit rolurile la construcția navelor (Voi faceți asta, noi facem asta)…..etc….
Și apoi se pare că și rușii au început pe lângă presiunile politice, financiare, etc au trecut la lucruri mai practice ex..Lansările rachetelor Soyuz cu sateliți Galileo din Guyana franceză a început să întâmpene dificultăți tehnice (cea mai sigură rachetă din lume a început să aibă probleme tehnice din 23 august 2014) primul contract semnat în 2010 între Arianespace – Roskosmos prevedea livrarea a 10 lansatoare Soyuz, apoi în aprilie 2014 se mai semnează un contract suplimentar pentru livrarea a încă 7 rachete Soyuz. În total rușii trebuie să lanseze 30 sateliți Galileo (27 să funcționeze permanent și 3 în rezervă) programul European de navigare(GPS-SUA, GLONAS-Rusia).
Până acuma au lansat 6 sateliți, iar ultimii 2 pe 23 august 2014 nu au mai ajuns pe orbită.
http://www.interfax.ru/world/392886
Personal cunosc foarte bine psihologia rușilor care diferă de-a europenilor: “cum spunea marele Bismark nui fraeriți pe ruși că mai devreme sau mai târziu o să revină să-și ia banii”.
da, dom’le lasa ca le returneaza francezii armamentul dar mai trebuie sa termine si oamenii de masurat, cantarit, relevat, samd. Lasa, cu ocazia asta poate simt si rusii ce-au simtit indienii cu “portavionul” ala rusesc sau cu T-50. Legat de Soyuz, nu-i bai, exista racheta Ariane, exista rachetele americane, samd. Mai curios e cum se vor descurca rachetistii rusi doar cu lansarile militare ale Fed. Ruse.
Presiunile financiare pe care le pot face rusii asupra Frantei, sau mai rau asupra Europei ori Vestului nu prea cred ca au legatura cu vreun embargo pe lansatoare de sateliti, pt ca aia carora le-au pus embargo nu vor avea de facut decat sa cumpere de la altii rachete, rusii nu au monopol, iar lansatoarele de rachete sunt unul dintre putinele domenii de high-tech unde rusii sunt foarte competitivi si scot bani, daca nu le mai vand, nu mai iau bani si cam degeaba sunt competitivi ca mor de foame cu competitivitatea in farfurie
Ce pot sa faca este sa faulteze companiile franceze, europene, occidentale care au investit in Rusia, cea ce din nou este riscant.
Unu la mana ca aia pana la urma isi iau cantrafusele si se cara, lasandu-i pe rusi faliti si cu buza umflata
Doi la mana pt ca vor exista reperscursiuni, daca se va intra foarte serios in logica sanctiunilor economice rusii nu au cum sa castige(chiar daca le pot provoca pierderi vesticilor), un boxeor de 60 Kg nu se poate lupta in acelasi timp cu 2 boxeori de 80 Kg.
Victore,
spune te rog care alții să le vireze rachete de lansare pentru sistemul GALILEO?
să faulteze companiile occidentale care au investit în rusia? În afară de MecDonalds care are probleme eu personal nu am văzut la ei fabrici, uzine, deschise în Rusia să aibă probleme, apoi de unde ai luat-o că companiile occidentale vor să plece din Rusia? (scot profit de la ei mamamama…).
Asta cu rușii nu au cum să câștige eu zic să te uiți mai atent în spatele Rusiei sta China, India, Brazilia și chear Japonia și alții(uite prim ministrul Sindzo Abe cu Putinică eri la Moskova -Lujniki unde înpreună urmăresc lupte). În septembrie Domnul Putin trebuia să facă o vizită oficială în Japonia. La presiunile SUA vizita a fost anulată. Și eri Domnul Prim Ministru a Japoniei a venit ne tam ne sam la Moskova în componența echipei de Nippon Budokan a însoțit și el delegația, a venit fără invitație oficială.
http://politikus.ru/v-rossii/35057-putin-i-premer-yaponii-posmotreli-vystuplenie-boycov-vostochnyh-edinoborstv.html
Iar azi Putin în China a semnat mai multe acorduri printre care unul după mine inportant și pentru EUROPA: când au semnat acordul celebru de 400 miliarde $ de livrare a gazului rusesc în China se prevedea că sursa de gaz să provină din Siberia de Est, azi rușii și chinezii sau răzgândit și au hotărât că sursa de gaz să fie Siberia de Vest de unde primește și UE, UCRAINA, Turcia etc.
http://politikus.ru/events/35126-rossiya-i-kitay-opredelili-usloviya-postavok-gaza.html
Sau cam săturat multe țări în lume să mai primească pentru marfa lor bani fără acoperire. Adică cineva muncește și trăiește cu cât châștigă iar alt cineva tipărește doar hârtie șii obligă pe toți să facă afaceri în această valută
http://politikus.ru/events/35119-rosneft-lukoyl-i-gazprom-mogut-uyti-s-zapada-na-gonkongskuyu-birzhu.html
Acuma au prins și rușii la minte și încep să mute companiile care se listează Londra, N. York la bursele din Asia Hong-Cong, Tokio se înprumută în valutele locale etc + scot $ din scimburile comerciale bilaterale.
Pur și simplu Asiaticii sunt deocamdată mai retrași dar nu înseamnă că nu gândesc la fel ca rușii în afaceri vor bani nu mai vor să plătească camătărie la SUA, dar cu cât va trece timpul cuvântul lor în lume după mine va fi tot mai greu. Sigur pas cu pas, ei scot cărămidă după cărămidă pană actualul sistem financiar bazat pe $ va fi demontat și treptat înlocuit de alte valute. Mai rapid nu-l pot demonta ca să nu între lumea în colaps total. Așa că se acționează pas cu pas.
Zona Asia-Pacific va dicta agenda economică în sec XXI.
stelian uite pentru tine
http://www.mediafax.ro/externe/trei-romani-suspectati-de-spargeri-in-elvetia-identificati-cu-ajutorul-unui-avion-militar-fara-pilot-13520761
“operat de vameshi” 🙂
lasa ca o sa rupem si noi gura targului cand o sa ne lansam siguri racheta cu satelit ca si coreea de nord, din cosmodromul de la Partzeshti
http://www.prosport.ro/alte-sporturi/auto-moto/video-luat-foc-circuit-japonia-cinci-ori-trei-minute-singura-masina-romaneasca-cursele-auto-moto-importante-n-putut-stinsa-nici-stewarzii-niponi-pagubele-sute-mii-euro-13509993
“like” pt. capacitatile dronelor.
“unlike” pt. ce vor insemna dronele in viitor pt. drepturile cetatenesti si intimitatea persoanei.