Sincer-sincer-sincer, nu mai am răbdare.

Pentagon

Pentagon

Înainte să decid pornirea acestei scrieri, am citit marea veste dată de ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman în cadrul Bucharest Forum 2020:

 „Mâine, Ministrul Popescu se va întâlni cu Secretarul Departamentului Energiei Brouillette pentru a iniţia un acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiţionarea unui reactor nuclear şi construirea a două reactoare noi la instalaţia nucleară Cernavodă din România. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va fi o paradigmă pentru proiectele de dezvoltare economică şi energetică româno-americane.  Mai târziu, Ministrul Popescu se va întâlni cu Preşedinta Exim Bank, Kimberley Reed, pentru a semna un Memorandum de Înţelegere pentru finanţarea proiectului nuclear de la Cernavodă şi pentru alte proiecte din România.”

Într-una dintre concluzii, am putea spune că nu mai este loc pentru China la Cernavodă. Într-o alta, întrezărim un plus la buget prin exportul de energie.

„Acest pachet de finanţare este cel mai mare pachet primit vreodată de România şi arată încrederea pe care SUA o are în aliatul şi partenerul său de lungă durată. Relaţiile bilaterale SUA – România nu au fost vreodată mai puternice. România şi SUA au realizat multe lucruri împreună. România se află la începutul unor oportunităţi extraordinare. Întrucât SUA şi România continuă să coopereze, vom putea vedea România asumându-şi rolul bine meritat de lider în Europa.”

A mai spus Zuckerman.

Adevărat, cum se spune în popor. Relațiile bilaterale dintre americani și români nu au fost vreodată mai puternice, România și SUA au realizat multe lucruri împreună, acest pachet american de finanțare este cel mai mare. Finalul e cu scărpinat după urechi.

Am uitat să dau începutul la început:

„Sunt, în prezent, în Washington DC alături de Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi Ministrul Economiei, Virgil Popescu, pentru a întări legăturile bilaterale care leagă ţările noastre. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi Secretarul Apărării, Mark Esper, se întâlnesc astăzi pentru a semna o Foaie pe parcurs privind un Acord de Cooperare în Apărare, pentru 2020-2030. Acest acord strategic de apărare va confirma angajamentul SUA de a ajuta România să se apere de puterile străine maligne şi să păstreze integritatea graniţelor sale.”

Lipsesc din secvențele citate indicarea Rusiei și Chinei ca inamici ai României, ai NATO, ai noștri.  Cel puțin, de câte ori am prins – la fața locului, sau citind prin presă – declarațiile lui Zuckerman, s-a lăsat cu Rusia și China. Am simțit schimbarea ambasadorului SUA la București prin schimbarea de mesaj.

Adrian Zuckerman o dă fără ocolișuri, direct, scurt și puternic. Zuckerman se află la București cu o altă linie trasată, față de precedenții ambasadori americani. Iar această linie are vârf și este ascuțită pe muchii.

Dar, sincer-sincer-sincer, nu mai am răbdare.

Vreau să văd rezultatele vizitei ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, la Washington DC.

*********

După ce am dat click pe butonul de publicare… m-a convins colegul Marius Constantin să mai dau un pic din degete…

Oscilez în anticipări, de la un comunicat de presă din care să nu înțelegem nimic… la un anunț major. Trecând în oscilare prin ceea ce numim glumind “Lista lui Moș Crăciun” – pentru că de ani buni nu mai facem ce făceam la început pe Resboiu.

Ia să vedeem:

  • Ceva legat de bazele militare – și nu, nu zic de mutarea armamentului nuclear din Turcia în spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, pentru că atunci când se va concretiza… ni se va servi cu o linguriță mare de zahăr. Ah, cei opt miliarde de dolari pentru Cernavodă… (Glumesc, treaba aia se va rezolva cu autografe prezidențiale)
  • Bază de submarine pe lacul Tașaul – și aici glumesc, luându-mă de intenția Londrei de a ne propti în interbelică contra URSS printr-un plan de sprijin care conținea o flotă cu capital mixt de tancuri petroliere, baza de submarine la Tașaul și submarinele cu pavilion românesc. Acest plan ocolea stanoaga Convenției de la Montreux.
  • Abrams.
  • Marius zice: Patriot, NASAMS, HIMARS și Palladin. Hm… Întrebați-l pe el ce a vrut să spună, dacă îl prindeți disponibil. În ultima vreme are în mod evident – de pe site – mai puțin timp liber decât mine, care nici eu…
  • Marius continuă: “Poate încă una/două escadrile (în cel mai bun caz noi, foarte probabil scoase din conservare), poate kit-uri V pentru existente.” – da, ați ghicit, se referă la F-16.
  • Finalul l-a dat subsemnatul, cu F-35. Nu am să reproduc reacția lui Marius… Dar, la câteva secunde a dat o publicabilă: “Nu cred că sunt americanii atât de retarzi încât să ni-l bage pe gât, după ce au văzut cât ne chinuim cu F-16.”
  • Eu zic că drone, deși lui Marius nu i-am mai spus asta. Doar i-am zis “Ba da” la faza cu F-35.
  • F-35.

Iulian Iamandi