Comisia Europeana a trimis scrisori guvernelor Romaniei, Bulgariei si Cehiei pentru a atrage atentia asupra legislatiei Uniunii Europene privind transparenta achizitiilor in domeniul apararii. Asta dupa ce, la inceputul lunii august, ministrul roman al apararii a declarat ca tara noastra va accelera cumpararea de avioane de lupta F-16 fara organizarea vreunei licitatii.
O scrisoare a oficialilor Comisiei Europene, ce dateaza inca de la sfarsitul lunii mai, potrivit publicatiei „Business New Europe”, exprima ingrijorarile Uniunii cu privire la posibilitatea ca Romania, Bulgaria si Cehia (dar si alte state emergente din Europa, nenominalizate) sa cumpere aproximativ 200 de avioane de lupta pe criterii politice, si nu prin licitatii. „Orice anunt privind un contract trebuie sa fie publicat in Jurnalul Oficial (al UE)”, scrie comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, potrivit publicatiei amintite. De altfel, mesajul este foarte clar: procedurile de achizitie trebuie sa fie de asa natura incat sa se evite orice discriminare a companiilor din statele membre ale Uniunii Europene.
Potrivit „Business New Europe”, in timp ce contractele interguvernamentale sunt exceptate din directiva UE care acopera contracte in domeniul apararii si securitatii, exista o prevedere cu caracter general in Directiva potrivit careia nicio exceptie (inclusiv cea cu privire la contracte interguvernamentale) nu trebuie sa fie utilizata cu scopul eludarii prevederilor Directivei ori folosita ca mijloc de evitare a competitiei la nivelul Uniunii Europene. […]
Edward Pastia,
Articol preluat de pe:Finanţiştii
– Resboiu –
———————————————————
Link-uri utile:
Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.
Ce bine ar fi sa luam un rafale sau gripen. Parerea mea ca F16 e un avion bun dar trebuie insotit/integrat cu alte platforme de suprematie aeriana. Aceeasi problema o are si jsfu’ Avem nevoie de ceva mai capabil in misiuni aer-aer cum e rafale daca vrem un singur avion. Ar merge si vreo 8 eurofighter si 42 de sab-uri cu un offset misto. Dar din pacate la noi instinctul de iobag e mai puternic decat patriotismul ai bunul simt.
Polonia, care-i Polonia, are 48 de F-16 si tu vrei pt. Romania 42 de Gripen plus 8 EF? N-ar merge si-un portavion pe acolo?
Ovi, ce bine sună acel ”42 de saab-uri”… să sperăm!
Pana una alta trebuie acum sa faca o licitatie..si ii mai obliga si C.E. ca sa faca contract de offset tare is curios ce explicatii o sa dea…sunt foarte curios cum o sa ia F 16 din o mie noua sute toamna.
Va rugam sa lasati comentarii sub articolul de pe subdomeniul unde este complet, nu sub reclama. 🙂 Incercati doua tab-uri in browser, unul pe master-ul .ro si celalalt pe subdomeniul /armata-romana.
Multumim.
man, este complet inutila din pnctul meu de vedere abordarea asta – de ce este nevoie sa fie deschis subiectul si aici si in alta parte? din motivul acesta chiar regret vechiul blog – ca sa pot comenta sau citi integral un articol trebuie sa intru in 2 locuri 🙁
Pai, acesta este domeniul master Resboiu.ro specializat pe subiecte militare straine. Tot aici, fiind masterul, punem promo la articolele de pe celelalte subdomenii (o poza si ceva text, de facut pofta). Fiecare subdomeniu nu numai ca este independent, dar are si propriul specific.
Organizarea de pe Resboiu cel Batran era… lipsa de organizare. Am decis sa avem fiecare dosar in raftul sau, nu vraiste.
O mare parte dintre cititorii cu care comunicam lucreaza cu cel putin 2 Tab-uri ale browserului cu masterul si Armata Romana incarcate, iar daca apar si alte articole noi de pe celelalte subdomenii se navigheaza cu ajutorul link-urilor utile de dedesubtul fiecarui articol, oriunde ar apare el.
E asa de greu incat sa regreti vechea-neorganizare? Evoluam, aducem solutii noi la organizare si accesibilitate. Vor mai urma in curand doua subdomenii cu teme foarte interesante si nu are sens sa amestecam toate articolele in acelasi loc, mai ales ca este vorba de multa munca, munca de teren, interviuri, etc.
Tine de evolutie… televizoarele cu telecomanda au fost mai complicate de utilizat, in prima faza, nu?