F-16 Falcon la BSDA 2012

Comisia Europeana a trimis scrisori guvernelor Romaniei, Bulgariei si Cehiei pentru a atrage atentia asupra legislatiei Uniunii Europene privind transparenta achizitiilor in domeniul apararii. Asta dupa ce, la inceputul lunii august, ministrul roman al apararii a declarat ca tara noastra va accelera cumpararea de avioane de lupta F-16 fara organizarea vreunei licitatii.

O scrisoare a oficialilor Comisiei Europene, ce dateaza inca de la sfarsitul lunii mai, potrivit publicatiei „Business New Europe”, exprima ingrijorarile Uniunii cu privire la posibilitatea ca Romania, Bulgaria si Cehia (dar si alte state emergente din Europa, nenominalizate) sa cumpere aproximativ 200 de avioane de lupta pe criterii politice, si nu prin licitatii. „Orice anunt privind un contract trebuie sa fie publicat in Jurnalul Oficial (al UE)”, scrie comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, potrivit publicatiei amintite. De altfel, mesajul este foarte clar: procedurile de achizitie trebuie sa fie de asa natura incat sa se evite orice discriminare a companiilor din statele membre ale Uniunii Europene.

Potrivit „Business New Europe”, in timp ce contractele interguvernamentale sunt exceptate din directiva UE care acopera contracte in domeniul apararii si securitatii, exista o prevedere cu caracter general in Directiva potrivit careia nicio exceptie (inclusiv cea cu privire la contracte interguvernamentale) nu trebuie sa fie utilizata cu scopul eludarii prevederilor Directivei ori folosita ca mijloc de evitare a competitiei la nivelul Uniunii Europene. […]

Edward Pastia,

Articol preluat de pe:Finanţiştii

Articolul complet poate fi citit şi comentat pe ramura portalului nostru dedicată Armatei Române, cu un click aici.

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.