De pe net am aflat câteva aspecte din CV-ului proaspătului ministru şi m-am bucurat tare: pe 18 Septembrie ne serbăm ziua de naştere. Noi doi şi bunicul Traian cuceritorul Daciei. Ştiu, numai celebrităţi!
Îndărăt la sobrietate! Să lăsăm puţin gluma şi să facem o treabă…
Mă gândeam la cât este de posibil ca domnul ministru Dobriţoiu să fi cerut un raport cu reacţiile faţă de preluarea frâielor Ministerului Apărării de către domnia sa şi, aşa cum la rândul meu fusesem însărcinat într-o instituţie de stat, cineva să printeze şi să-i înainteze ce vom zice noi pe aici legat de acest eveniment.
Astfel că: haideţi să-i transmitem domnului ministru Dobriţoiu o urare, o rugăminte, o sugestie.
s-o luam in ordine o urare…multirole anu asta
o rugaminte …tbt demarat anu asta
o sugestie …program cu repere fixe ….in calendar ,pe cativa ani cu corvetele,tancurile,aa medie si lunga si sa faca precum fosta ministra de la transporturi …care a demonstrat ca atunci cand se vrea,se poate
Sa-si aduca aminte ca soldatii care aduc prestigiu Romaniei in toate fundaturile uitate de Dumnezeu sunt OAMENI, nu statistici sau carne de tun.
Si eu sunt de aceeasi parare .
1. La fel ca si Niko ii urez ca anul asta sa se hotarasca odata pe ce optiune de multirol se va merge si neaparat OFFSET!
2. Modernizarea celor 2 fregate F 22 la un standard care sa le faca nave de lupta adevarate cu rol antinava (rachete antinava noi compatibile cu multirolul), antisubmarin si aniaerian -OFFSET.
3. Continuarea programului TR 85M1 pana la macar 100 de bucati de tancuri combatante
4. Corvetele multifunctionale.
5. TBT-ul nou definirea caietului de sarcini si stabilirea indicilor principali de performanta.
6. Echipamentul de protectie individual modern pentru militarii din teatrele de operatii.
7. Avansarea ofiterilor care au fost in teatrele de operatiuni si creerea posibilitatii ca ei sa ajunga sa comande la un moment dat Fortele Armate.
La punctul 3,nu stiu de ce,dar iau de “mai aproape de adevar” ceea ce zice wiki in rusa,93 de bucati.
Subscriu la toate punctele enumerate de tine.Nu ar fi rau daca conducerea MAPN ar lua in calcul, pe termen mediu, dotarea marinei noastre macar cu un submarin modern, in genul Tipului 212 sau A26(cand va fi operational)
Sa ramana aceleasi statistici oficiale despre numarul tancurilor TR 85M1.Adica nestiut de altii. Prietenii stiu de ce.
punctele 6 si 7 de mai sus. Degeaba exista moral daca nimic nu il sustine si degeaba exista experienta daca nu se recunoaste si nu se valorifica.
Ce sa zic,am atatea emotii … le(ca doar ministrul nu e de capul lui acolo) urez sa dubleze pensiile si salariile si sa ajunga la un deficit mai mare decat ala din 2008.Cu inzestrarea …stati linistiti,numai basescu e da vina ca si “data trecuta”.
Intamplator este de vina…criza politica din perioada 2005-2009…compara te rog ce s-a cumparat in perioada 1996-2004 raportat la PIB-urile disponibile si dupa ce s-a cumparat in perioada 2005-prezent raportat la PIB-urile disponibile,de asemenea uiatate la planificarea achizitiilor ce trebuai facute in perioada 2005-2012 si dupa,ce le-a dinamitat..fiecare cu opinia lui..io cred ca de vina au fost antenele.
De asemenea compara te rog atentia pe care astia care au fost pana mai ieri au acordato bugetelor serviciilor secrete si ce s-ar fi putut face cu aproximativ 1 miliard euro(atat au cheltuit in exces),pentru dotarea armatei in perioada crizei,2009-2012.
Din pacate pentru armata marele rau sa facut deja,devenind imposbila atingerea obiectivului final „Forta 2025”,iar pentru raul asta este in primul rand vinovat comandantul ei suprem,care nu a facut decat sa inceapa un razboi politic care a blocat intraga tara(nu numai armata).
Astia de acum habar nu am ce or sa faca,dar in toate scenariile posibile oricare ar venii ar putea face numai intr-un orizont de 8-10 ani,adica sa tina armata cat de cat de linia de plutire,cateva avioane de lupta,ceva brigazi cu echipamente functionale,ceva nave care sa poata trage cu altceva orice decat cu scuipici.
Tie ti se pare ca acum nu exista o criza politica?La sfarsitul lui 2012 cred ca vom bifa minim 4 guverne pe anul asta …Iar actualii si,foarte posibil,viitorii guvernanti nu cred ca vor face pentru armata ceva anul asta…au ei alte prioritati.Iar dinamitarea achizitiilor nu cred ca se putea face doar de catre un singur om.Si pe unii si pe altii i-a durut in cot de armata.
Fiecare cu opnia lui :))
Parerea mea 😀
1. Decapusarea activitatilor demonstrat paguboase: achizitii centralizate de echipament la preturi cel putin duble fata de piata, desfiintare popote si croitorii militare care sunt mai eficiente ca si agenti externi (asa cum fac toate armatele), externalziare mentenanta;
2. Investitii in cresterea conditiilor de lucru: sali de pregatire si de sport moderne, mobilier, climatizare;
3. Neprelungirea contractelor personalului format pe filiera indirecta direct cu grade medii (capitan -maior la ofiteri si plutonier, plutonier major la subofiteri) pentru a se dinamiza cariera pe baze profesionale;
4. Infiintarea pensiilor ocupationale pentru a se permite realizarea unui model piramidal prin iesirea din sistem dupa 20 de ani de cariera, ca in toate tarile NATO.
5. Achizitii de tehnica auto si de lupta fabricata in Romania.
Cris, imi pare rau ca nu avem un buton ca pe Facebook: ti-as fi dat Like!
Sa fac si eu ca Niko…
O urare: Domnule ministru, va doresc sa va bateti pentru obtinerea de fonduri care sa acopere toate sumele necesare proiectelor din ministerul pe care l-ati preluat!
O rugaminte: Niciodata sa nu uitati ca sunteti militar, dincolo de statutul de om politic. Noi va vom aprecia verticalitatea, iar militarii se vor bucura ca “acolo sus cineva ii iubeste”.
O sugestie: Fiti deschis in relatia cu presa (bine, nu m-ar deranja sa le dati un bocanc undeva alora care se dovedesc magarushi) si nu continuati traditia de a transforma site-ul oficial al MApN in instrument de propaganda personala precum predecesorul dumneavoastra.
P.S.: – Cred ca ar fi bine sa va aducem la cunostinta faptul ca noi, echipa Resboiu, avem bun simt si discretie, suntem independenti indiferent de presiunile care se fac asupra noastra pentru a ne inregimenta cuiva sau a scrie pro-x personaj sau y… “grupare” si mai ales cred ca ar fi corect din partea noastra sa va marturisim ca suntem foarte bine informati si suntem cititi de catre subalternii domniei voastre.
Domnule ministru, slujiti-va Patria!
Vad ca s-a acoperit cam tot…
Ar mai fi de adaugat un lucru: restituirea terenului luat Muzeului Aviatiei…stiti dumneavoastra de spre ce este vorba…
Bre omul a spus că..
Prioritatea lui este de trecere a facilităților de infrastructură în exces din domeniul public al statului în domeniul privat al statului,urmând ca acestea să fie vândute iar banii să fie folosiți pentru finanțarea programelor de înzestrare.
O idee cât de poate de rațională,mi se pare o idioțenie ca armata să țină degeaba terenuri în zone foarte scumpe,în loc să le vândă obținând astfel sume de zeci-sute chiar miliarde de euro cu care să pot finanța un număr de programe de înzestrare.
Problemele sunt însă 2,piața imobiliară este blocată,terenurile scoase la licitație vor fi vândute pe prețuri foarte mici,cea ce s-ar putea să convină de minune clientelei de partid,cu câteva sute de milioane de euro se va pute mâna pe proprietăți care după 2015 vor valora câteva miliarde de euro,mă rog asta este măcar să aibă acces armata la niște sume din astea.
Prioritățile de înzestrare vor fi cele legate de angajamentele față de NATO,mai exact până în 2015 trebuie să punem la dispoziție o divizie(probabil aici se vor duce sumele disponibile,mai un MLI-84,mai un camion,mai o armă de asalt,mai un eschipament de comunicații),1 escadrilă de supersonice(poate or să se ia până la urmă 16-24 F-16 fie noi fie sh),o escadrilă de elicoptere transport(IAR-330M,bine că s-au făcut),o escadrilă de avioane mediu-curier,C-27J Spartan,o aberație după opinia mea,mai bune cumpărau de banii ăștia 4-6 sisteme SHORAD,noi de așa ceva aveam nevoie nu de căruțe din astea zburătoare,4 remorchere operaționalizate…nu o să fie atins obiectivul,3 corvete și 3 dragoare,idem,obiectiv ratat.
Asadar cu putin noroc o sa se cumpere :
-16-24 F-16(ni se impune,macar atat,smart defense bla bla).
-pe termen mediu modernizarea fregatelor Type 22.
-probabil se vor mai moderniza ceva MLI-84 pentru divizia pe care trebuie să o punem la dispoziția NATO,la fel ni se impune.
-probabil Saur 3 sau alt APC echivalent din import,tot pentru dotarea diviziei pt NATO,la fel ni se impune.
-camioane,este necesar si din nou ni se impune.
-arma de asalt,idem,fie din import fie local produsa.
-tancuri+artilerie autopropulsata+dupa 2020 la fel ca IAR-XT(desigur la asta este posibil sa scoata un prototip in jur de 2015+1-2 preserie),elicopter de atac+F-35 etc.
-vom trage cu dintii de KUB;Osa si posibil S-75(de ultimele daca se va mai putea trage desigur).
-pe termen mediu 2015-2020 se vor initia intr-o forma sau alta achizita alora 4 remorchere+4 vânătoare de mine+2-4 corvete(o greșeală după mine,deja avem 3 corvete care ne sunt mai mult decât suficiente,ar fi cu mult mai necesare 2-3 submarine).
Alta prioritare de dotare va fi smart defense-ul NATO care inseamna ca:
-vom cumpara F-16 la pachet cu Bulgaria,Croatia si cui o sa i se mai impuna,de F-16 nimeni nu scapa.
-finantat SAC
-finantat AGS
-finatat NATO-AWACS(alea 17-18 imi scapa cum se numeste programul)
-si poate alta programe din astea comune ce vor aparea in NATO,posibil sa scapam cu ocazia asta de aberatia aia de nava pentru transport strategic pe care berbecii mioritici aveau de gand sa o cumpere,impusa tot de catre NATO si necesara pentru nevoile americane de exportat democratia prin Somalia,Burundi,Papua Noua Guinee,un Mistral sau San Antonio ne mai lipsea..
Vor fi cel mai probabil continuate programele actuale aflate in derulare.
-MLI-84M1 se vroia modernizarea a 176 bucăți
-TR-85M1-habar nu mai am care este situația…
-LAROM la 72 bucăți-habar nu am dacă o să mai fie continuată dotarea artileriei cu celelalte sisteme respectiv rachetele cu raza de 100-150 Km,cele cu raza de 250-350 Km(aici cred ca este posibila o smecherie-odata cu modernizarea Fregatelor sa se cumpere 2-4 lansatoare terestre de Harpoon/Exocet/RBS-15,astea mai noi au și posibiliattea de atac sol-sol,find folosite si in acest rol),ATROM,necesar de 80-120 bucăți.
-SCOMAR+transmisiuni+Gap-Filler se vor continua,nu avem încotro.
-aberația cu Spartan cred ca se va încheia in 2013.
Până în 2020 ar trebuii să ne așteptăm să ne mai pice câte ceva de la americani.
-mai un camion
-mai un M113
-mai un HUMVEE
-mai un Huey
Ceva ceva bag mâna in foc că o să ne dea,rămâne de văzut ce.
Wtf am aberat destul
Dacă mi-ași dorii ceva ar fi abandoarea fantasmagoriei ăleia cu achiziția a 2-4 Corvete în favoarea a 2-3 submarine,mie mi-ar plăcea A64,și cum văd că nouă este posibil să ni se impună LCS,wtf,înseamnă că avem bani căcălău.
Bani de dotare,sunt la colegii de la serviciile secrete,să li se aloce un buget de 0,1-0,2% din PIB(așa cum alocă mai toate țările din UE),față de cât li se acordă în momentul de față respetiv 0,4-0,5% din PIB(cam cât se alocă prin Rusia,Uzbekistan,Belarus),asta înseamna în bani cam 300 milioane euro anual.
Sa mor eu, azi ai scris mai mult aici decat pentru licenta! :))
Am luat o pauză,pg 22 🙁
pe termen mediu 2015-2020 se vor initia intr-o forma sau alta achizita alora 4 remorchere+4 vânătoare de mine+2-4 corvete(o greșeală după mine,deja avem 3 corvete care ne sunt mai mult decât suficiente,ar fi cu mult mai necesare 2-3 submarine).
Scuze,vroiam să spun că avem deja 3 Fregate,nu ne mai trebuie și corvete.
Aoleu, rau te-ai facut bro’! Acum te iei si de corvete? 🙂 Au si ele rolul (misiunile) lor in cadrul fortelor navale si in unele se preteaza mai bine decat fregatele, sub mai multe aspecte.
Da polonezii de ce au renuntat/suspendat (temporar?),constructia alora 7 Gawron in favoarea finantarii achizitiei a 2 Scorpene/Type 212?
Da sigur ei au deja 3 corvete/OPV-uri clasa Orkan dotate cu RBS-15 si un Kaszub+alea doua OH Perry(are nume de suc :))) ),deci ar sta mai bine decat noi,dar si au un litoral cu mult mai mare decat noi.
Romania trebuie sa isi ia Fregate+Corvete+Nava Transport Strategic doar pentru a lua parte la programul NATO „Marina celor 1.000 de nave”,cu care sa mergem ba prin Libia,ba prin Somalia ba pe unde naiba o sa mai aiba americanii treaba si au nevoie de trupe de auxiliari.
Dar in cazul unui razboi cu Rusia sau macar Ukraina io cred ca ne-ar mai utile 2-3 submarine decat 2-4 corvete,zic si io,orice ar fi alea sunt cu mult mai greu de detectat si pot ataca mult mai usor o grupare navala rusa,decat nave de suprafata care sunt vulnerabile atat atacului cu rachete P-700&800,la care se adaugă vulnarabilitatea acestor nave împotriva atacurilor aviației ruse.
Sigur grozav ar fi sa avem și fregate și corvete și submarine numai că nu avem bani pentru toate.
Interesant este cazul Suediei care a investit în principal în OPV-uri și submarine,iar ăia când se gândesc la război iau în considerare un caft cu rușii.
Noi se pare că nu luam în considerare o distracție cu rusnacii noi contruim o armată potrivită pentru a invada Somalia,pentru așa ceva ne trebuie fregate,nave transport strategic,spartane și bombardiere F-16&F-35,mai nasol o să fie când o să vrea alții să ne invadeze iar noi nu o să mai avem nici aliați și nici echipamente potrivite pentru așa ceva,nu ne mai rămâne decât să ne retragem în munți,ăia sunt arma nostră secretă.
Cu ce te supara Spartan-ele?Sunt cam singurele “scule” mai de Doamne-ajuta din dotarea armatei.
Au costat 200 milioane euro,cu banii astia se puteau cumpara 4-6 sisteme SHORAD,care ar fi fost cu mult mai utile Armatei Romane intr-un ipotetic razboi.
Avioanele sunt necesare indeplinirii obligatiilor nostre fata de NATO,respectiv capabilitatile de Air Lift,pentru NATO si nevoile americane sunt foarte utile,dar pentru noi ca sa ducem niste saci cu cartofi de pe otopeni la suceava,sunt prea scumpe,putem sa facem treaba asta si cu camioanele sau in caz de razboi nationalizam avioanele Blue Air,Tarom,Carpat Air(daca nu care cumva aia nu scot urgent avioanele din tara).
Cand s-a incercat achizitia de sisteme shorad a aparut unul si a zis la el pe blog ca suma e prea mare si ca a vazut el mai ieftin in nu stiu ce butic de cartier.Dupa aia s-au dus si rachetele.
Daca o afacere cu armament de 300 milioane euro anulata din pricina unui bloger..atunci situatia este grava.
Apropos,se para ca asta este unul dintre motivele sucarului dintre Romania si Franta care a inceput din ianuarie-februarie 2010.
Romania a obtinut cu sprijin francez postul de Comisar European pt Agricultura,iar la contrapartida noi trebuia sa fi cumparat neste VL-MICA/Mistral,Austostrada Ploiesti-Brasov concensionata catre Vinci,poate si alte beneficii economice.
Numai ca noi le-am tras-o frantujilor :))))
Stii bine ca nu e vorba de un “blogger”.
Era vorba SRS care este un neica nimeni,in perioada 2009-2012 a existat vointa politica pentru a se lua decizii cu mult mai controversate decat afacerea cu MBDA,iar daca tara asta isi face politica dupa ce scrie un blogger sau altul atunci este timpul sa emigram in Congo.
scuza-ma ,dar nu stiu avioane blue air ,sau nu-stiu ce sa aiba rampa in spate,sau sa fie capabile de desantare material
sa nu spun ca sistemele electrice ,electronica de bord…nu e aceeasi pe un avion civil,sa nu spun de volumul bodegii si faptul ca …se lasa pe jambele din spate si nu ai nevoie de scule din alea lift…
sa nu criticam si putinele lucruri si alegeri bune facute,spartan e una din ele…
acum ca tie nu ti se par corvetele ,dar ti se par submarinele…
sub-urile in marea neagra nu sunt o arma indispensabila,pe orice parte vrei sa pui problema,corvete multifunctionale sau frigate da,putem deschide o discutie privind utilitatea cand vrei
chiar de vrem -nu vrem suntem in nato si avem obligatii
din ce stiu de pana acum,e ca orice system de arma complex iti da formarea ulterioara a structurii..nu la nivel mare,sa spun asa..a armatei,pana nu demaram programele astea ,nu avem modernizare efectiva
de ce ar fi important off-setul ,parerea mea
pe langa beneficiile economice,pastrezi o anumita autonomie ,corelare intre necesitatile armatei,organizare structurala,institutii de invatamant
ce te face pe tine sa crezi ca sistemele shorad sunt cele mai importante in momentul actual
sistemele shorad au importanta lor ,dar banuiesc ca vrem si ceva implicare ptr industria noastra,un calendar bine stabilit ,ar fi ceva,nevoile cele mai stringente sunt in alte parti …ca nu ne ataca maine nu stiu cine si nu avem shorad…asta e acoperita partial de v-shorad cu gdf-urile,ghepardul,ca 95
Bre dar daca maine ne ataca Ukraina,si ne ataca folosind o multime de MiG-29/Su-24;25;27,astora ce le opui,dar jos migul si suhoiul cu spartan-ul?Avioanele astea in valoare de 200 milioane euro nu au nici cea mai mica utilitate intr-un astfel de razboi,dar niste sisteme SHORAD cam au,or sa dea si ele jos niste 10-30 avioane inamice.
La fel si alte institutii de forta,ne ataca Ukraina si ai nevoie sa obtii suprematie aeriana sa alergi dupa miguri dupa suhoaie,cu ce o sa faci treaba asta,chemi SRI-ul sa fileze MiG-29?Chemi STS-ul sa asculte telefoanele aviatiei ukrainiene?Sau mai bine faceam niste alocari de 0,2% din PIB pentru aceste institutii indispensabile Sistemului National de Aparare,fata de 0,4-0,5% din PIB cat li se da in prezent,iar cu diferenta de bani de 300 milioane de euro platesti rata anuala pentru 40-50 F-16/Saab Gripen,cu care sa obtii suprematia aeriana,sa sprijini fortele terestre prin misiuni de CAS,bombardament,recunostere.
Sa nu mai spun de porcariile alea de biserici de lemn care s-au construit in toate unitatile,pei cu banii de pe 100 biserici din alea s-ar fi putut cumpara 10 Pirahnii,si poate ca ar fi scapat cu viata cativa militari romani care s-au intors din teatrele de operatii cu tricolorul pe zinc.
De idioteniile alea de contracte cu firmele de paza ce sa mai zic,armata trebuie sa cheltuiasca zeci de milioane de euro anual pe firme de paza,armata bre nu este in stare sa isi pazeasca unitatile…pei cu banii care s-au cheltuit in ultimii 7-8 ani(de atunci s-au angajat firme de paza),probabil ca s-ar fi putut cumpara 100-200 APC-uri moderne,da ce conteaza,dai dreacu pe aia din teatre,noi angajam pandari ca sa pazeasca unitatile,aia sa moara pe acolo.
Desigur nu sunt bani..problema este alta,putinii bani pe care ii avem ii irosim pe toate nazbatiile posibile,biserici,microfoane,pandari.
sunt de accord cu tine la ultimele puncte,cu banii cheltuiti aiurea …,dar spartanurile sunt utile,avem military in teatre de operatii ,care necesita un support ,inainte de a ne ataca ucraina…plus ca sunt avioane noi,sa vedem daca va fi o tendinta ce se va generaliza…ca tehnica ce intra in dotare sa fie noua…eu sunt adeptul loganului nou in loc de bmw la mana a treia
Conasule, ce-i tot dai cu Spartanele??!! In vrremurile bune aveam o escadrila de An-26 (12-14 avioane)…Din punctul meu de vedere An-urile ar fi trebuit inlocuite in raport de unu la unu. Oricum deal-ul cu italienii a fost ieftin ca braga pentru noi. Australienii au cumparat C-27 de la americani la 90 milioane de dolari bucata; ar trebui sa fim multumiti! 😉
Dar strict pentru nevoiele Armatei Romane nu ar fi fost suficiente alea 4 C-130?
Fata de NATO de angajam sa trimitem doar trupe terestre in teatre.
Nu mai zic ca pe vremea lui Melescanu ii apucasera sa isi ia 2 bussines jet-uri…tocmai bune pentru efectuat misiuni de shoping la Monte Carlo sau Dubai..cu alte cuvinte,soldatii romani pot sa moara linistiti in TAB-uri vechi prin Irak si Afganistan ca la Bucuresti sefii o duc bine..noroc ca nu au mai avut bani de ele,erau in stare sa le cumpere.
Hercules ma indoiesc ca sunt operationale mai mult de doua la un moment dat, drept pentru care fac anual aproape dublul orelor pe care le fac americanii cu ale lor (muuult-muuult mai noi decat bunicutzele noastre).
Asa ca astea 7 Spartane, ar putea fi chiar insuficiente (gandeste -te ca tre sa mai si transportam chestii prin teatre)
ceea ce propui tu cu cele 2 herc operationale din 4-5 ce avem facea cfr-ul pe rute scurte…trenuri de 2-3 vagoane cu locomotivele alea licenta sulzer
un c 27 ,la fel unul mai mare precum a 400 ,iti da exact ce da transmontana cfr-ului ,flexibilitate
Esti din ce in ce mai rau… 🙂
Din ce recomanzi sa se sara cu parasuta? Asa, de exemplu.
Iar legat de bussines jet-uri, alea ar fi fost pentru zborurile VIP. Marii Sefi s-ar fi deplasat ici-colo cu ele si este normal sa fie asa, toate tarile au – bine, probabil ca Albania nu are.
Bre cu parasuta pot sa sara din Hercules,acum aproape 10 ani exista un plan de mariare a flotei de Hercules de la 4 la 9 bucati,celelalte 5 ar fi venit gratuit din surplusul USAF urmand sa fie donate fie modernizate la contrapartida de catre LM,costul programului era de 55 milioane dolari,in 2004 sa schimbat puterea,aia era afacerea lui Nastase si i sa pus cruce.
Nu era oare mai bine sa se fi mers pe varianta 9 Hercules in valoare de 55 milioane dolari iar de restul de bani sa se fi bagat in sisteme SHORAD(alea cred io ca erau cu mult mai utile,am un fix asta este),daca tot vroiam in primul rand avioane de transport.
Avioanele VIP,alea ar fi trebuit luate daca nu mai aveam loc de F-35-uri,TBT-uri si NSM-uri pe Fregate,dar in conditiile actuale in care ai o armata doatata cu rachete expirate si brigazi de mormane de fier vechi mecanizate,atunci nu vad la ce erau utile.
Prin 2007 astia de armata erau gata sa o gata si mai lata,urmau sa cumpere pentru Romavia(alti bugetivori),2 avioane bussines jet,doua avioane de transport mediu curier(B737/A318),si doua jumbo-jeturi dalea mari Airbus A340/B747/A380 care ar fi urmat sa fie folosite pentu plimbatul prim-ministrului si presedintelui,mai haios ca astea trebuiau sa aiba si posibilitati de realimentari in aer..la care se mai adauga un elicopter,asa un aperitiv,pretul cred ca sarea de 1 miliard de euro :)))),sa mor io daca asi fi inteles rostul unei astfel de achizitii.
Eu vad ca prioritar, in afara multirolului, modernizarea apararii AA(dotarea cu baterii moderne de rachete sol-aer de medie si mare altitudine, tunuri AA, lansatoare portabile de rachete AA), instalatii radar si de transmisiuni, echipament AT(artilerie si lansatoare portabile de rachete de ultima generatie, de tipul Spike si RPG29)si achizitonarea unor drone cu raza lunga de actiune pentru supravegherea spatiului aerian, maritim si terestru.
La capitolul AA si AT stam foarte rau.
Daca se cheltuie cu cap, bugetul subtire al MAPN, se pot face unele dotari decente, indispensabile armatei noastre.
Niste S-300 ar fi destul de bune, dar nu e sa fie !
Poate ca in acest moment, corvetele multirol sunt mai necesare marinei, decat 1-2 submarine cu propulsie clasica.
Prioritar ar fi si armarea celor fregate SH, cumparate de la britanici, ca sa poata indeplini cu succes misiuni de lupta impotriva aeronavelor, navelor, submarinelor, si atacarii unor obiective de pe uscat, cu rachete nava-sol, cu raza medie de actiune.
Noi visam frumos iar politicienii viseaza doar sa castige alegerile locale si parlamentare.Asta este acum prioritatea lor 0.
Eu cred ca submarinele sunt niste arme mult mai amenintatoare decat corvetele .
1 – Inlocuirea MLI-urilor si TAB-urilor antice cu modele noi performante (inclusiv in ceea ce priveste factorul de protectie a personalului);
2 – Minim 100-120 TR 85M1 in stare operationala;
3 – Inlocuirea vehiculelor pentru transportul personalului (autobuze, microbuze) cu modele noi CAT MAI PUTIN POLUANTE SI CARE SA SE STRICE CAT MAI RAR;
4 – Dacii Logan pentru sefi (sa mai lase Mercedesurile ca multi nu le merita);
5 – Soferii sefilor sa fie DOAR SOFERII SEFILOR, nu si ai nevestelor, amantelor, cateilor de companie etc. sau sa faca piata pentru familiile lor;
6 – Renuntarea la bazele nefolosite pentru care inca se platesc sume mari;
7 – Avioane multi-rol URGENT;
8 – Elicoptere noi;
9 – Modernizarea fregatelor cat mai curand;
10- Nave de patrulare modernizate, atat maritime, cat si fluviale;
11- Nava baza pentru scafandrii militari noua, moderna;
12- Modernizarea sistemelor de comunicatii intra si inter-arme;
13- Renuntarea la practica pazei unitatilor militare cu personal civil apartinand diverselor firme de “bodigarzi”;
14- A se lucra la statutul militarilor si al personalului civil contractual din domeniul apararii.
Mamaaa, cate ar mai fi de facut!
Bafta, dom’ ministru!
Ca veni vorba de CV:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Corneliu_Dobri%C8%9Boiu
La începutul lunii februarie 2007, Corneliu Dobrițoiu a fost acuzat de către presă că și-a cumpărat în anul 2005 apartamentul de serviciu de 115 metri pătrați într-o zonă centrală a Capitalei (în același bloc cu generalul Sergiu Medar, consilier prezidențial pentru apărare) cu 27.000 de euro, deși pe piața imobiliară o astfel de locuință ar fi valorat 150.000 de euro. Această tranzacție s-a perfectat deși conform declarației sale de avere, Dobrițoiu mai deținea o casă de vacanță din 2004, în comuna Găneasa (județul Ilfov), pe numele soției, bijuterii de 20.000 de euro și active financiare de 50.000 de euro.
Legea nr. 562/2004, modificată prin Legea nr. 357 din 2006, pentru vânzarea locuințelor de serviciu din apărare, ordine publică și securitate națională, interzice cumpărarea apartamentelor de către persoanele care „dețin în proprietate, ele sau soțul, o locuință proprietate personală“. Corneliu Dobrițoiu a declarat că nu a încălcat legea, pentru că, „potrivit procedurilor, eu nu aș fi avut șanse să cumpăr locuința de serviciu dacă aș fi avut o proprietate în București“. [4]
Mult succes dl Dobritoiu si macar unul din cele cerute mai sus sa vedem. Macar unul…
Stiu ca mai are si o tersa de fitze prin zona ai Nordului/Herastrau.
A murit astazi la Spitalul Universitar Ion-Lucian Leuştean, ranit anul trecut in Afganistan (a fost adus in tara in coma vegetativa) – Dumnezeu sa-l odihneasca
Decat avansari post-mortem, mai bine echipament de calitate (macar) pentru cei dislocati in zonele de conflict – poate mai salveaza niste vieti
Si TBT nou
Si “multiroale” noi, mig21 vrem sa il vedem doar la mitinguri zburat
Si tot ce au scris ceilalti – poate aduna d-nul ministru si ceva idei sa incropeasca acolo ceva pe langa bla-bla din pagina 32 si un rand din pagina 33 din programul de guvernare
Banii de blindate pentru militarii din Afganistan si Irak sau dus in ultimii 10 pe biserici de lemn si contractele cu firmele de paza…
Pana in 2010 cand ne-au imprumutat americanii MRAP-urile,pierdeam anual cativa militari,si daca nu am fi primit blindatele alea mai mureau,stiu ca doua au distruse de atacuri cu IED,noroc ca au fost MaxxPro si nu TAB-77.
Din ce am auzit eu, s-a facut cioburi si o piranie. S-a intamplat la momentul in care comunicatul de presa al MApN nu preciza ce vehicul sarise in aer si mi s-a zis ca s-ar incerca ocolirea aspectului ca… era Piranha.
Daca are cineva informatii care sa confirme sau infirme acest fapt, va rog sa ne luminati.
Si eu tin minte ca un Piranha a calcat pe un I.E.D.
Daca a fost Piranha III sau nu are mare importanta, daca militrarii romani au iesit teferi chiar nu conteaza ce vehicul a fost.
Pentru mine oamenii sunt mult mai importanti decat vehiculele blindate, la nivel de stat noi vehicule cumperi usor, oamenii insa odata pierduti nu mai ai cum sa ii reinvi!
Bre ca sa mai zic o vorba :))))
Achizitia de armament va depinde in viitor de dorinta conducatorilor de a avea sau a nu avea o politica externa.
Mai iexact cand esti un vasal si vrei si tu sa fi primit pe la Washington,Berlin,Londra,Paris sau vrei ca astia sa vina la tine,sa te laude,sa te dai si tu lider regional,sa ajungi un eurocrat mai mare sau mai mic dupa ce o termini cu politica locala,sa ai scaunul mai sigur,sa sa sa…
Atunci astea costa,mai o privatizare,mai o concesiune de resurse naturale,mai o lucrare publica si mai un armament.
In istoria nostra recenta a se compara perioadele 1990-1996 cu perioada 1996-2004 si desigur 2004-prezent.
Imediat dupa 1990 aia care au preluat puterea initial erau pro-moscoviti numai ca in 1991 sau pomenit ca le-a disparut seniorul,asa incat Romania a ramas izolata,de exemplu in ultimele 18 luni ale guvernarii 1992-1996 a fost vizitata numai de 3 demnitari straini,dintre care Evghenii Primakov pe atunci Min.de Externe al Rusiei care a venit la Bucuresti sa semneze tratatul Romania-Rusia,si sa pomenit ca aia care erau la putere atunci au disparut toti,refuzand sa se intalneasca cu el,ce sa mai semneze ca erau atacati in politica vremii ca erau pro rusi bla bla..deci ne-am facut de kko,si celelalte 2 vizite au fost efectuate de Yasser Arafat care pe atunci era un fel de guvernator al unui teritoriu sub ocupatie Israeliana..ma rog in perioada 1990-1996 sa incercat sa se miste ceva in domeniul apararii,dar cu exceptia programului Lancer si donatiei de Hercules nu sa reusit mai nimic notabil,sigur ne-au aruncat frantujii niste camere Omera,si alte cateva de genul asta.
Apoi in 1996 sa schimbat puterea,aia vroiau deschidere,hau hau cum sa ne lipim de vest cum sa ne inghita NATO&UE,motiv pentru care au deschis cat de cat baierele(pe cat se putea pt ca situatie era cu adevarat maronie,economic vorbind),au continuat programul Lancer,sau gudurat pe langa americani,l-au adus pe Clinton,sa dus Constantinescu in SUA,ma rog sau luat alea 5 FPS-117,alea primele 6 Shadow 600,sa dat pe langa nemti,s-au luat cele 32-48 Gepard,vizita lui Blair si sprijinul britanic pentru inceperea negocierilor pentru aderarea la UE si NATO,sistemul Star facut cu GEC-Marconii(aici nu sunt asa sigur).
Dupa 2000 a venit Nastase si asta la fel era mare amator de cariere externe,a inceput sa bage,ba Fregate de la englezi,ba afacerea C-130 Hercules,ba rachete HAWK de la olandezi(trebuiau si ei sa primeasca ceva),l-au adus in 2003 pe Donald Rumsfeld+Paul Wolfowitz sa ne zica aia ca ne sunt seniori,sa semnat contractul cu Gap-Filler,prin 2003-2004 a mai fost un scandal legat de achizitia a 6 Shadow 600 cu unu Medar care a ajuns pe urma mare mahar la DIA cu nustiu ce cabala bla bla,tot in guvernarea aia.
Perioada 1996-2004 amicitia vestica a fost stropita din plin si cu privatizari,concesiuni,lucrari publice etc.
Dupa 2004,a venit un om cu temperament vulcanic,le-a zis-o mai pe sleau,ba cu tainu ba cu lacu…lebedelor,pe afara nu sa dus mai pe la nimeni,nici el nu a primit mai pe nimeni,cand iese la sedintele alea de la Bruxelles nu.. in fine,nustiu cum se face dar nici contractele militare,cocesiunile,privatizarile,lucrarile publice nu au mai curs ca pe vremuri,a incercat el ceva pe ultima suta da a ramas cam ca in tren,io cred sa fie o simpla concidenta intre activitatea externa mai subtire si tributurile..astea..lipsa afacerilor mari.
Deci in viitor daca aia de or venii in urmatorii 100 de ani o sa aiba ambaturi de politichie externa,vor trebuii sa plateasca,asa cum am mai spus,o privatizare,un armament,o autostrada,o resursa naturala.
Restul e tacere :)))
Bre Victore, ia “ilumineaza-ma”… Care-i faza cu Omera? Zi-mi ca ma facui curios. Adica…ce a facut Armata cu camere foto in perioada aia? LanceR-ul era in faza de proiect pe atunci….
Nustiu bre treaba asta a spus-o Spiroiu intr-un interviu la TV.
Treaba este cam asa,in 1993 Ministrul Apararii Francez a vizitat Romania,ocazie cu care a donat Armatei Romane un numar de camere Omera,care sa fie folosite in misiuni recunoastere observatie reciproca.
Cred eu ca au ajuns pe An-30,poate stie careva mai multe,poate ne citeste domnul Spiroiu.
Camere din astea au fost donate in perioada aia si Ungariei.
Nustiu sigur pe ce avioane au fost folosite,poate pe An-30,poate pe H-5 poate pe An-2.
Mare dreptate ai !
Hi hi hi
A zis Ponta ca restituirea CAS-ului pentru pensionari va fi facuta din redistribuirea unor fonduri din bugetele ministerelor.
Asta inseamna ca vor lua din cheltuielile de capital si investitii de la fiecare minister,de salarii nu au cum sa se atinga sau sa dea afara,ba chiar angajeaza pe altii.
De la armata cat sa ve lua?Si ce va afecta,programe de achizitii nu prea sunt si alea care sunt in derulare au credite de coada.
Bani mai sunt pe la chletuieli de capital,gen kerosen pentru MiG-uri,motorina,poate lucrari de reparatii-intretinere si poate o mai lalaie cu alea cateva MLI-uri care sunt de modernizat,mai taie din banii de TBT,mesteresc mai putin pe la UMB,pe la Craiova,Bacau,pe la intretinerea navelor,poate mai iau din banii pentru trupele din TO,mariarea arieratelor(aici pe de-o parta o treaba buna daca i-ar arde la buzunar pe aia care fac biserici de lemn de ex :))) ).
Nasol moment,pacat ca nu ne dau nici coliva…
Nenea asta a iesit cam demultisor la pensie, si are drept scop cresterea pensiile militarilor, indeosebi ale generalilor si ale altor burtosi care au frecat menta in armata romana, in timp ce altii si-au dat viata sau si-au pierdut sanatatea prin teatrele de operatiuni .