Roboti fotbalisti

Deci, ca sa incep clasic, pe mine sa nu ma acuzati ca am intarziat… ca nu am fost politehnist si m-am trezit pentru prima data pe acolo, indrumat de cineva care te poate ghida in tot Bucurestiul dupa repere de-ale sale: “cand cobori din 336, vezi ca e un bar pe acolo… Student-nu-stiu-cum… de acolo, vii asa si o faci asa si ai de mers si dupa aia mai faci asa si dai de cladirea cu cupola”.

Da, am intarziat. Evident, din vina studentilor din anul I care nu stiau unde e sala “aia”. Am reusit sa ajung in cladire la numai cinci minute dupa ce demarase evenimentul, insa am avut ghinionul sa nu nimeresc pe cine trebuie cand adresam intrebari.

Radu Manea – Luxoft, Ionut Cotoi – inventeaza.ro, Rares Curatu – Eeset, Dan Tudose – Fac. Automatica

Acum, stiti ca nu va mint si nici nu am de gand sa ma transform: am intrat in sala, dincolo de usa era deja postat Nemo in spatele camerei video de pe trepied si dupa ce ne-am strans mainile i-am facut semn ca nu se aude si am avut cateva soapte pe tema asta.

Atat insa, ca si inconvenient si chiar a fost un inconvenient strict pentru filmarea noastra – in sala, cei prezenti auzeau suficient de clar cuvantarile.

In rest, evenimentul a fost interesant – iar pentru noi, chiar placut. Normal ca a fost placut petru noi, si daca era un eveniment nashpa am fi facut sa fie placut si sa ne simtim bine, mai ales ca o aveam pe Mica in echipa si se uita, dupa ce plecase toata lumea de langa terenul de fotbal, la robotii neastamparati, cu o privire… care ne-a facut sa intrerupem o discutie foarte sobra cu unul dintre organizatori. Nu am sa dezvalui ce si cum, ca ma ciufuleste, dupa cum nu am postat nici pozele cu ea in blindatul Wolf al Politiei Miliare… stiti cum sunt domnisoarele, pretentioase sa iasa super in poze chiar si intr-un blindat, sa iasa dom’le poze ca pentru coperta!

Dovada ca am fost! Bine, ignorati-ma si priviti-o pe Mica..

Revenind la eveniment, recunosc ca atunci cand se filmeaza sunt foarte relaxat – evident, cand nu sunt eu cel filmat – si imi permit sa fiu atent la alte detalii. De exemplu, astazi am masurat atentia publicului si a celor inscrisi in competitie: am concluzionat ca cei prezenti au fost foarte dedicati evenimentului si foarte atenti la prezentari, precum si jos, la demonstratii.

Cu sinceritate adaug insa o dezamagire: ma asteptam ca la un asa eveniment sa fie aglomeratie din partea ziarelor si a televiziunilor. Insa, cum nu s-a intamplat nimic politic si nici nu s-a lasat cu ceva pentru tabloide… Din pacate, mai avem mult de construit, cu totii, pentru a scoate capul din pelteaua otravita in care ne-au cufundat mai marii pentru a fi mai usor de pastorit.

Bun. Acestea fiind spuse, am sa ma opresc. Nemo a filmat foarte mult si veti avea placerea de a viziona ce si cum a fost.

*

De sus, nu doar robotii par mici

Nu-i bine. Uitasem sa va spun ce cautam noi pe acolo…

Asadar, prietenii nostri de la inventeaza.ro au organizat o competitie de fotbal robotic – despre care ati avut ocazia sa cititi la noi pe portal, si al carei banner il puteti click-ui in continuare pe sidebarul domeniului nostru master.

Iar noi, care-i apreciem foarte mult, le suntem parteneri media si dam o mana de ajutor la promovare.

Stati un pic. Sa o luam mai de dinapoi…

De 1 Iunie, cand ARCAsii si-au expus racheta in Piata Victoriei, colegul  nostru Nemo a stabilit primul contact cu cei implicati in proiectul ARCA Space, intre care si Ionut Cotoi, presedintele Centrului de Creatie Tehnica pentru Tineret – adica inventeaza.ro. Despre acel moment, puteti citi aici articolul “Minunea romaneasca in fata noastra“. Mai exact, echipa “inventeaza” se ocupa in cadrul proiectului ARCA Space de avionica, telemetrie, robotica.

Acum incepe sa se lege un inteles, nu?

Asa… iar ideea de competitie de fotbal robotic organizata cu scopul de a oferi tinerilor romani sansa de a se familiariza cu robotii si de a experimenta utilitatea acestora in viata de zi cu zi ne-a placut tuturor resboinicilor si cel mai tare ne-a incantat ca acesti oameni folosesc conceptul de invatare prin competitie. Culmea-culmilor, in joaca!

E super tare, stim…

Fight! Pardon… cum se zice la fotbal? Ca eu am facut box..

Mai tare insa a fost faptul ca am vazut ceva mai mult decat se vedea: experienta acumulata in urma acestei competitii va reprezenta o resursa foarte importanta care va sta la baza unor proiecte mai complexe.

Ne-am spus ca, pe partea civila, robotii lucrand in echipa pot face multe activitati folositoare. La fel, viitorul robot lunar poate beneficia de algoritmi si software, secvente de cod care sa rezolve aspecte legate de traiecorii optimizate, evitare a obstacolelor precum si detectarea si urmarirea unor obiecte, etc.

Dar, resboiniceste privind, am vazut multe. Sa dezvolt subiectul? Da? Putin? Ok: cinci roboti lucrand in echipa, dotati cu senzori si programati pentru a reactiona si actiona, pot indeplini cu succes misiuni militare.

Ce urmeaza sa vedem in cadrul meciurilor de fotbal robotic? Zece drone infruntandu-se in echipe de cate cinci.

Dar, sa ne ignoram vederile influentate de domeniul nostru preferat. Cel mai bine, va invitam la film:

 

– Resboiu, text & Nemotoujours, video –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română;Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;