Un număr de state membre UE discută pe tema posibilității înființării Forțelor Spațiale Europene, a declarat Elzbieta Bienkowksa, European Commissioner for Internal Market, Industry and Entrepreneurship, oficial care se ocupă și de politica spațială a Uniunii Europene.

TIE

TIE

“Several member states are considering just now ways to strengthen their defence doctrine to space dimension. They are talking about space forces.”

A citat publicația online EUobserver.

Elzbieta Bienkowksanu a specificat care dintre statele membre UE susțin posibila mișcare, dar a adăugat:

“We need to discuss, medium [to] long term, a European Space Force.”

Săptămâna trecută, președintele SUA, Donald Trump, a dezvăluit într-un discurs susținut la Pentagon strategia 2019 US Missile Defence Review (MDR) prin care a îndemnat la accelerarea întăririi sistemelor de apărare antirachetă pe sol și maritime în Europa și Orientul Mijlociu, pe lângă studiul dezvoltării unor sisteme de interceptare cu baza în spațiul cosmic.

Ministerul rus de Externe a comunicat că noua strategie a Pentagonului deschide drumul pentru desfășurarea de sisteme de apărare antirachetă în spațiu. Ministerul a adăugat că implementarea acestor planuri vor duce inevitabil la demararea unei curse de înarmare a spațiului cosmic, cursă care va aduce consecințe dintre cele mai negative pentru securitatea și stabilitatea internațională.

Iulian Iamandi