Compania americană Catalina Aircraft a anunțat la evenimentul Oshkosh AirVenture că are în plan relansarea producției de hidoavioane Catalina în versiuni moderne.

Conform comunicatului de presă interesul relansării legendarului hidroavion este extraordinar, drept pentru care compania va accelera acest program.

Catalina Aircraft, companie care deține drepturile asupra hidroavionului Catalina, intenționează să ofere două versiuni ale noii aeronave care va fi numită NGAA (Next Generation Amphibious Aircraft) Catalina II.

Catalina II va dispune de motoare noi, turbopropulsoare.

Prima versiune va fi NGAA Special Use Catalina II. Aceasta va fi destinată operatorilor militari și guvernamentali, capabilă să opereze pe valuri de până la gradul trei, putând desfășura misiuni de până la 19 ore în funcție de configurație.

Viteza maximă pentru această versiune va fi de 200 de noduri, iar cea minimă de 62 de noduri.

Greutatea maximă la decolare a hidroavionului în această variantă va fi de 40000 de livre, ceea ce va permite aeronavei să transporte 30 de militari complet echipați, sau 16000 de livre încărcătură.

Catalina II Special Use va putea executa misiuni IRS, ASuW, pompier aerian, etc. Cabina acestei versiuni va fi echipată cu ecrane compatibile cu sistemul de vedere pe timp de noapte.

Cea de-a doua versiune se va numi NGAA Civilian Catalina II și va putea opera de pe valuri de gradul doi.

Această variantă va fi capabilă să zboare cu o viteză maximă de 185 de noduri și să transporte până la 34 de pasageri sau 12000 de livre încărcătură cargo.

La cerere, versiunea civilă va putea fi echipată cu uși cu rol dublu pentru încărcătură.

Hidroavionul original Catalina a fost construit în perioada 1936-1945, perioadă în care au fost produse 3308 astfel de hidroavioane.

Iulian Iamandi