Recunosc că veștile cu arma antitanc Carl Gustaf îmi stârnesc invidia față de alte țări. De ceva ani privesc și către acest instrument cu dorința de a fi achiziționat pentru Armata României, pentru că militarul român are nevoie de tot ce e bun… după o lungă perioadă în care nu s-a făcut mai nimic pe înzestrare.

Carl Gustaf

Carl Gustaf

Două țări mai mici decât a noastră, Estonia și Letonia, au comandat arma antitanc portabilă Carl Gustaf M4, proiectată și fabricată de către compania suedeză SAAB.

În luna Iunie a anului 2019, Centrul Estonian pentru Investiții în Apărare a semnat un acord de cooperare cu Agenția Resurselor de Apărare și Saab, iar anul trecut partenerul Leton s-a implicat în achiziția noului sistem Carl Gustaf M4 și a munițiilor aferente.

Carl Gustaf M4 a fost prezentat pentru prima dată în toamna anului 2014 în cadrul AUSA (Association of the US Army) la Washington DC. Arma antitanc Carl Gustaf este utilizată de mai multe armate ale unor țări membre NATO, inclusiv Statele Unite ale Americii.

Carl Gustaf M4 este un sistem de armă multirol portabilă care poate trage trei tipuri de proiectile destinate penetrării blindajelor, trei tipuri de muniții multirol destinate distrugerii clădirilor și vehiculelor de transport și neutralizării forței vii, două tipuri de muniții pentru combaterea infanteriei inamicului, precum și a unor proiectile fumigene sau pentru iluminare.

Carl Gustaf M4 este mai ușor decât versiunile anterioare. Comparativ, modelul M2 cântărește 14,2 kilograme, iar M4 doar șapte. Mai mult decât atât, M4 este cu treisprezece centimetri mai scurt.

Muniția HEAT (High-Explosive Anti-Tank) trasă de această armă poate penetra blindaje de până la 400 de milimetri RHA (Rolled Homogenous Armor). Cea HEAT cu capete în tandem este capabilă să penetreze până la 500 de mm RHA dincolo de protecțiile suplimentare ERA (Explosive Reactive Armor).

Cadența de foc a acestei arme este de șase lovituri pe minut.

Munițiile dezvoltate pentru Carl Gustaf au o rază de acțiune efectivă de până la patru sute de metri împotriva tancurilor și de șapte sute de metri împotriva clădirilor și a țintelor staționare.

Unele tipuri de muniții dispun de un booster rachetă care le extinde raza de acțiune până la o mie de metri.

Ce zice expertul de Facebook:

De data asta nu mai scriu între două zboruri la manșa multirolului F-16 (mulțumirile se îndreaptă către Observatorul Militar), ci las Carl Gustaful pe pământul curții de la țară și îmi aprind o țigară, apoi îmi troznesc deștele și privesc lung bucurându-mă că încă nu a început să bată Crivățul… Bullshit, sunt în București la căldurică.

Ia să vedem, cum o dăm azi…

Evident, voi fi contrazis. Noi avem A.G.-7, veșnicul, ieftinul, rezistentul, ăla pe care îl poate folosi toată lumea, de la părinții și chiar bunicii noștri care au tras cu el ca militari în termen, până la experții de Facebook care nu au avut onoarea și mai ales plăcerea de a-l utiliza, doar au văzut, filmat și pozat trageri cu această armă dacică – pot face un mișto, că e de pe vremea lui Burebista, sau un alt mișto legat de lovitura termoberică aflată în faza de prototip probabil de pe vremea lui Aron Pumnul.

Evident că dindărătul laptopului se vede într-un fel, aproape la fel (diferă unghiul) ca de la un birou de șef așezat pe pernele aroganței datorită căreia pleacă subalternii.

Evident că din discuțiile cu luptătorii apar concluziile. Evident că au fost discuții libere care au ajutat la creșterea nivelului de înțelegere. Evident, sunt un expert de Facebook. Evident.

Avem nevoie de o armă care să lovească tare. Una sub greutatea, complexitatea și costurile sistemelor Spike.

Avem nevoie de o armă situată între A.G.-7 și Spike.

Avem nevoie de ceva mai mult, mai puternic, mai ușor, ergonomic, capabil să scoată din luptă cu efect și precizie, ceva actual nu asemănător armelor antitanc din al doilea război mondial ca și tehnologie.

Nu sunt absurd, știu că s-a furat și se mai fură, dar bani sunt pentru o dotare pe ici, pe colo, în punctele esențiale cu Carl Gustaf.

Carl Gustaf M4

Carl Gustaf M4

De la FOS, comando și parașutiști, la Infanteria Marină, Vânători de Munte și măcar parțial la Regina Bătăliilor.

Mai este de actualitate A.G.-7 împotriva blindatelor moderne? Parțial, deci nu. Așa că, Armata României are nevoie de o armă puternică situată ca și caracteristici tehnico tactice, ergonomie și preț între A.G.-7 și Spike.

Nu, “partenerul” nu va fi tot timpul lângă noi și mai ales dispus să ne facă pomeni. Nu vom avea tot timpul M-72 LAW pe bodaproste, la fața locului.

Avem nevoie de Carl Gustaf M4.

Iulian Iamandi