Eroul Zilei: Caporal Vaduva Ionut Adrian

Eroul Zilei: Caporal Vaduva Ionut Adrian

În timpul unei misiuni de patrulare desfăşurate sâmbătă, 22 februarie, caporalul Văduva Ionuţ Adrian, din detaşamentul Scorpionilor Roşii, a găsit şi marcat locul de dispunere al unui dispozitiv exploziv improvizat, fapt care a dus la evitarea pericolului de către camarazii de arme care urmau să tranziteze zona.

Caporalul Văduva a anunţat despre pericolul existent şi a marcat locul de dispunere a dispozitivului exploziv improvizat asigurând astfel siguranţa şi libertatea de mişcare a forţelor coaliţiei.

Pentru faptele sale camaradul nostru a fost distins cu titlu de ”HERO OF THE DAY” de către conducerea Comandamentului Regional Sud al ISAF.

Preluare de pe pagina de Facebook a Ministerului Apararii Nationale.

Eroul din Afganistan nu este la prima „ispravă”!

“Caporalul Văduva Ionuț Adrian, scorpionul roşu numit ”HERO OF THE DAY” de conducerea Comandamentului Regional Sud din Afganistan este militar profesionist din anul 2005 și tot de atunci ”scorpion roșu”. Are 29 de ani și o experiență de viață pentru încă atâția. Pe 1 decembrie anul trecut și-a început a 4-a misiune în Afganistan. Când l-am întrebat dacă este căsătorit a răspuns zîmbind: ”Nu încă, misiunile au și ele preţul lor”.

În anul 2009 a primit de la Președintele României medalia “Bărbăție și Credință” Clasa a III-a. Eram în FOB Varner când insurgenții au lansat un atac complex din 3 părți. Timp de aproape o oră s-a tras continuu asupra noastră cu armament de infanterie și aruncătoare de grenade. 2 lovituri de AG-7 au lovit direct în unul din turnurile de pază. Niciunul dintre cei 2 colegi aflați în turn nu mai răspundeau așa că nu m-am gandit prea mult și am urcat la ei. Unul era inconștient iar celălalt rănit destul de serios. Focul inamic nu încetase încă, așa că le-am acordat pe loc primul ajutor și am continuat să trag pe direcția insurgenților pentru respingerea atacului. Am avut noroc, totul s-a terminat cu bine și răniții au fost evacuați în siguranță.

L-am prins dimineața, chiar după ce se întorsese dintr-o misiune de noapte. Despre momente delicate și situații limită din cei aproape 2 ani petrecuți în Afganistan părea că poate să-mi povestească până la următoarea patrulă.

În 2009 am fost încadrat la compania cercetare. Atunci cele mai atacate erau bazele, dar nici în patrule nu era ușor. Chiar înainte să treacă un convoi american foarte important, am descoperit un DEI de 300 de kilograme. Am fost felicitat și am primit o diplomă de apreciere din partea lor.
Dar cea mai grea misiune a fost în 2011. Chiar în primele săptămâni mașina comandantului meu de pluton a inițiat un DEI, am fost prinși în multe ambuscade, am intervenit să ajutăm colegii care erau sub foc deschis.

Despre cariera sa de până acum nu vorbește prea mult. A făcut stagiul militar 1 an după care a semnat contractul de profesionist. S-a gândit la un moment să intre în forțele speciale dar acum crede că vremea pentru asta a trecut. Vreau mai mult de la armată. Ca SGP am făcut cam tot ce se putea face, îmi doresc foarte mult să ajung subofițer.” Ne transmite din Afganistan locotenentul George Tănase.

Inca o preluare de pe pagina de Facebook a Ministerului Apararii Nationale.

 

Militarul român declarat „Eroul Zilei” în Afganistan a primit Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de război

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a conferit Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de război, caporalului Văduva Ionuţ Adrian din cadrul companiei româneşti dislocate pe Aeroportul din Kandahar.

Aflat în misiune de patrulare în zona adiacentă aeroportului din Kandahar, caporalul Văduva a identificat un obiect suspect care ulterior a fost confirmat ca fiind un DEI (Dispozitiv Exploziv Improvizat) de ultimă generaţie, fiind luate măsurile necesare pentru neutralizarea acestuia.

* * *

Caporalul Ionuţ Adrian Văduva are 29 de ani, este necăsătorit şi este militar profesionist din anul 2005. La 1 decembrie 2013 şi-a început cea de-a patra misiune în Afganistan.

Militarul a mai fost decorat, în anul 2009, de către Preşedintele României cu medalia “Bărbăţie şi Credinţă” – Clasa a III-a, în urma acţiunilor întreprinse în Afganistan pentru respingerea unui atac insurgent şi acordarea primului ajutor unor colegi răniţi în acelaşi atac.

 

 Biroul de Presă

Comunicatul Nr. 49/27 Februarie 2014, Directia de Informare si Relatii Publice, Ministerul Apararii Nationale.