În urmă cu câteva zile, președintele Franței a anunțat că țara sa va transfera Ucrainei blindate AMX-10RC.

Pauză.

Haideți să înțelegem mai întâi ce este AMX-10RC, pentru că nu mai pot scoate batista de experți în onlineul românesc.

AMX-10 nu este tanc. Nu este tanc ușor, nu este nici un fel de tanc!

AMX-ul ăsta este un vehicul destinat misiunilor de recunoaștere. Ori, după cum era clasificat în scrierile NATO: Heavy Armament Combat Vehicle. Un HACV destinat misiunilor de recunoaștere.

După cum se vede cu ochiul liber, AMX-10 nu arată măcar a tanc! AMX-10 este un blindat pe roți, nu pe șenile.

AMX-10 este un vehicul blindat pe roți, nu pe șenile, rapid, proiectat în primul rând pentru misiuni de recunoaștere în deșert.

Așa. 🙂

Acum să revenim la date.

Conform informațiilor furnizatre către portalul media Europe1, Franța va trimite Ucrainei o primă tranșă de zece blindate AMX-10RC.

Niciunei țări nu îi este ușor să trimită ajutor militar Ucrainei sub forma tehnicii de luptă grele. Să nu uităm că după încheierea Războiului Rece, Occidentul a trecut la dezarmare. URSS a murit, pericolul n-a mai existat. Producția militară a scăzut, multe unități militare au fost șterse, stocurile de muniții, piese, tehnică, au devenit în timp mai mici.

Cele câteva zeci de blindate AMX-10RC care vor fi trimise Ucrainei vor reprezenta minusuri în arsenalul Franței.

Franța de abia a început să înlocuiască AMX-10 cu blindatele Jaguar. Mai mult decât atât, militarii ucraineni vor trebui instruiți. Probabil în cadrul Regimentului 1 Chasseurs d’Afrique.

Cel mai probabil, francezii vor transfera Ucrainei vreo câteva zeci dar nu mai mult de cinci zeci de AMX-10RC. Cam ăsta va fi ajutorul, într-o primă fază, cu astfel de blindate.

Nu-s multe, nu-s cele mai emoționante pentru tanchiștii ruși, dar capabilitățile date de o exploatare corectă pot da ceva rezultate.

Problema va fi muniția, pentru că piesa de artilerie de 105 mm de pe AMX-10 nu poate folosi decât muniție provenită de la francezi.

Iar de ajuns în Ucraina, AMX-urile 10RC vor ajunge probabil în două luni. Poate că primele zece vor fi recepționate mai repede de atât.

Iulian Iamandi