Potrivit unui comunicat publicat la sfarsitul lunii Octombrie, Canada a intocmit o lista de cinci producatori eligibili pentru a furniza 88 avioane de lupta care sa inlocuiasca avioanele multirol CF-18 A/B Hornet intr-o competitie cu valoare estimata cuprinsa intre 15 si 19 miliarde de dolari.

CF-18 Hornet, Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

CF-18 Hornet, Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

Pe lista scurta se gasesc Dassault Aviation – producatorul omnirolului Rafale, SAAB – fabricantul JAS 39 Gripen, Airbus Defense – partener in programul Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin – fabricant al F-16 si F-35 si Boeing – fabricant al F/A18 SuperHornet si F-15E Strike Eagle.

Cei cinci producatori vor avea la dispozitie 8 saptamani pentru a depune ofertele initiale, oferte ce vor fi analizate iar pe baza lor va fi elaborat RFP-ul in forma lui finala. Conform planificarii, RCAF asteapta sa primeasca ofertele initiale in a doua jumatate a anului 2019, iar finalizarea competitiei si semnarea unui contract sunt asteptate in iarna dintre 2021 si 2022.

Primele livrari ar trenui sa inceapa in 2025 iar capabilitatea operationala initiala (IOC) ar trebui atinsa pana in 2026. Livrarile ar thebui finalizate pana in 2031-2032, ani in care ultimele CF-18 Hornet vor fi retrase din serviciu.

In 2009 Canada a selectat F-35 pentru inlocuirea flotei de CF-18 Hornet dar a revenit asupra acestei decizii in 2015.

Ca masura temporara, pana la selectia finala a unui inlocuitor pentru CF-18, RCAF a luat decizia achizitiei a 24 F/A-18 E/F Super Hornet. Si aceasta decizie a fost anulata dupa ce Boeing a depus o plangere la Camera de Comert a Statelor Unite impotriva fabricatului canadian Bomardier, motivand ca pretul avioanelor CSeries (concurent direct al Boeing 737) ar fi mult sub pretul pietei datorita subventionarii de catre guvern.

In cele din urma canadienii au semnat un contract de achizite a 25 de F/A-18 Hornet cu Australia.

Pana la finalizarea procesului de achizitie si demararea livrarilor noului avion de lupta, RCAF vor demara un proces de modernizare a flotei de 76 avioane CF-18 Hornet pe care inca le detin.

Marius Constantin