HMCS Fredericton

HMCS Fredericton

Întru reasigurarea sprijinului faţă de aliaţii est-europeni îngrijoraţi de criza din Ucraina, fregata canadiană HMCS Frederiction este în marş către Mediterana unde va înlocui nava soră HMCS Toronto în cadrul forţei maritime NATO desfăşurate în regiune.

HMCS Toronto se află în Marea Mediterană încă din luna August a anului trecut şi va preda ştafeta fregatei HCMS Fredericton care cel mai probabil va executa misiuni în Mediterana şi Marea Neagră timp de şase luni.

HMCS Fredericton a trecut recent printr-un program de modernizare în urma căruia a fost echipată cu capabilităţi sporite de detectare şi urmărire a avioanelor. Nava are la bord un echipaj format din aproximativ 250 membri şi dispune de un elicopter CH-124 Sea King.

Ministrul Apărării Rob Nicholson a declarat că fregata este trimisă ca şi parte a unui mesaj adresat preşedintelui Rusiei Vladimir Putin în care Ottawa dezaprobă implicarea rusă în Ucraina.

“Whether it be with the deployment of this ship, with the deployment of our air force and the soldiers we have had on the ground we are absolutely committed to sending out the message that what Putin has done is unacceptable,”

Anul trecut Canada a trimis în Europa patru avioane multirol CF-18 ca şi parte a misiunii NATO de răspuns faţă de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi a sprijinului Moscovei faţă de rebelii pro-ruşi care luptă în Estul Ucrainei.

Nicholson a vorbit recent despre dorinţa Canadei de a se găsi căi bilaterale pentru sporirea pregătirii militare împreună cu Ucraina, Ottawa donând până în prezent cantităţi de echipament neletal guvernului de la Kiev.

Mai exact, în luna August a anului trecut, Departamentul canadian al Apărării a livrat Ucrainei căşti, ochelari de protecţie, truse de prim ajutor, corturi şi saci de dormit, iar luna trecută forţele canadiene au început trimiterea de material suplimentar – echipamente pentru comunicaţii tactice, echipamente de geniu, truse medicale tactice, ochelari pentru vedere pe timp de noapte şi haine de iarnă.

Fregata HMCS Fredericton este prima fregată participantă la operaţii NATO care a avut parte de modernizările cuprinse în programul naţional destinat navelor de luptă, program cu valoarea de 4,3 miliarde de dolari SUA.
În prezent, nava dispune de un sistem nou de management al luptei, sisteme radar modernizate, echipamente moderne de comunicaţii, dar şi de rachete de generaţie nouă.

Contra amiralul canadian John Newton a declarat că nava a primit modernizări semnificative în ceea ce priveşte capabilitatea de detectare a ameninţărilor aeriene şi cea de a transfera informaţiile către propriile sisteme defensive.

“There’s a very quick turnover from tracking to locking on with missile control and gun control radars,”

HMCS Fredericton (FFH 337) aparţine clasei de opt fregate Halifax şi a intrat în serviciul Marinei Canadiene în anul 1994.

În toamna anului 2011 fregata Fredericton a intrat într-un program de modernizare tip MLU (Mid-Life Upgrading).

Fredericton a executat misiuni de patrulare şi combatere a pirateriei în Golful Aden şi Golful Oman.

HMCS Fredericton are un deplasament maxim de 5032 tone, lungimea de 134 metri şi lăţimea de 16,5 metri, putând atinge o viteză maximă de 30 de noduri.

Armamentul principal al navei este format din opt rachete navă-navă tip RGM-84 Harpoon, iar pentru combaterea submarinelor dispune de 24 torpile de 323 milimetri tip Mark 46 şi un elicopter CH-124 Sea King.

Împotriva ameninţărilor aeriene, fregata canadiană poate riposta cu un armament principal format din 16 rachete navă-aer Evolved Sea-Sparrow, dar şi cu un armamentul artileristic format dintr-un tun automat Bofors Mk 3 de 57 mm, un sistem antirachetă CIWS Vulcan Phalanx de 20 mm cu şase ţevi. Fregata mai este echipată şi cu şase mitraliere grele de 12,7 mm.

Sursa: The Star

 

– Iulian Iamandi –