Conform unor informații apărute în presa canadiană zilele trecute, Canada a dislocat Forțe Speciale în Ucraina ca urmare a creșterii tensiunilor cu Rusia.

În săptămânile recente, Rusia a concentrat trupe la granița cu Ucraina.

Operator de forte speciale canadiene instruind militari africani - Exercitiul Flintlock 2019

Operator de forte speciale canadiene instruind militari africani – Exercitiul Flintlock 2019

Cele două țări sunt angajate în Războiul Ruso-Ucrainean, conflict inițiat în anul 2014 în urma anexării de către Rusia a Peninsulei Crimeea de la Ucraina.

Relațiile dintre cele două țări sunt ostile încă de la revoluția ucraineană din 2014, când au fost îndepărtați președintele ales Viktor Yanukovych și apropiații săi. Yanukovych a refuzat să semneze un acord comercial cu Uniunea Europeană care se bucura de sprijin major în parlamentul Ucrainei.

Încă de la începutul războiului, din 2014, NATO a adoptat o poziție fermă în sprijinul suveranității Ucrainei și a integrității teritoriale a acestei țări în cadrul granițelor recunoscute internațional.

Membrii alianței au condamnat ferm și nu vor recunoaște anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeei și denunță ocuparea temporară a peninsulei.

În anul 2015 Canada a demarat Operația UNIFIER, misiune destinată pregătirii și dezvoltării capacităților de apărare ale Ucrainei prin instruirea forțelor de securitate ale acestei țări.

În prezent, Canada are două sute de militari dislocați în Ucraina în cadrul Operației UNIFIER care a fost extinsă până la finalul lunii Martie a anului acesta.

Militarii canadieni au instruit peste 12500 de membri ai forțelor de securitate ucrainiene, de la începutul Operației UNIFIER.

Conform presei canadiene, Forțele Speciale ale acestei țări vor instrui forțele armate ale Ucrainei ca și parte a unui efort de sprijin a forțelor de securitate ucrainiene.

Iar am avut glazură

Nimic concret, iar vorbele sunt cel mai probabil dintr-un comunicat de presă.

Concluzia? CANSOFCOM (Canadian Special Operation Forces Command) are operatori în Ucraina pe post de instructori. Se evită a se spune că NATO are boots on the ground, dar în cazul unei invazii rusești oare ce vor face militarii străini prezenți pe teritoriul Ucrainei?

Iulian Iamandi