Ministerul canadian al Apărării a comunicat că a donat Ucrainei patruzeci și trei de rachete aer-aer AIM-9 Sidewinder pentru a sprijini această țară în lupta împotriva invaziei rusești.

Cel mai probabil, rachetele vor fi utilizate ca muniții pentru sistemele de rachete sol-aer NASAMS care sunt capabile să lanseze AIM-9.

Canadienii au menționat că furnizarea de armament ușor și muniții, anunțată în luna Aprilie, este în desfășurare. Astfel, în Ucraina au ajuns deja arme de asalt și kit-uri de curățare, urmând ca în următoarele săptămâni să fie livrate ucrainenilor 4800 de arme de asalt și un milion de cartușe calibrul 5.56 mm.

Până la vară, Canada va livra în total 21000 de arme  și 2.4 milioane de cartușe.

De asemenea, Canada va extinde instruirea medicilor militari ucraineni în Polonia, în cadrul Operation UNIFIER. Cinci instructori medicali canadieni se vor alătura celor șapte specialiști care predau în prezent cursuri de competențe avansate în domeniul medical militar pe teritoriul Poloniei personalului ucrainean.

Canada a ofrit Ucrainei ajutor în valoare de peste opt miliarde de dolari de la începutul invaziei și până în prezent, incluzând aici peste un miliard de dolari ajutor militar.

Ajutorul militar acordat Ucrainei de către Canada include opt tancuri Leopard 2A4 și un vehicul blindat de recuperare, un sistem de rachete sol-aer NASAMS și muniții pentru acesta, 39 de vehicule de luptă, armament anti-tanc, armament de calibru mic, obuziere M777 și muniții aferente, drone cu camere video de rezoluție înaltă, echipament de iarnă, etc.

Iulian Iamandi