Provocare-provocare, cine este cel mai tare? 🙂

GCHQ (Government Communications Heartquarters, centrul Majestatii Sale pentru activitati SIGINT) doreste sa recruteze spioni proaspeti. 🙂

Pentru a simplifica procedura de cernut candidati, GCHQ invita online pe pasionatii de criptanaliza la un spart ce cod.

Un site web numit “can you crack it” este promovat pe Twitter si Facebook pentru a face pofta celor dornici sa-si incerce puterile cu testul ce cuprinde o suta saizeci de perechi de numere si litere, dedesutul carora se gaseste un loc pentru introdus raspunsul.

Desi nu exista indicii evidente ca siteul este afiliat GCHQ si nimic nu sugereaza ce are sa se intample in caz de final fericit, spargatorii care reusesc sa deznoade codul vor fi invitati sa aplice pentru un job pe siteul agentiei.

Aceasta metoda de recrutare se pare ca este raspunsul fata de raportul Comitetului de Informatii si Securitate din Octombrie 2011, unde se concluzionase ca GCHQ nu are abilitatea de a recruta si mentine cadre specializate capabile sa raspunda pericolelor de pe Internet.

Nu este prima data cand o agentie britanica de informatii utilizeaza un puzzle public pentru recrutarea de specialisti in decriptare: in timpul celui de-al doilea razboi mondial, Government Code and Cypher School a publicat in ziarul Daily Telegraph un articol prin care provoca pe cititori sa rezolve un rebus in mai putin de doisprezece minute.

Cei care au reusit sa se plaseze in limita de timp, au participat la interviuri si apoi au intrat in randurile serviciilor de spionaj.

Sursa: DangerRoom