Forțele Navale Române participă, în perioada 8-9 mai, la activități prilejuite de sărbătorirea zilei de 9 Mai, pentru a aduce în atenția publicului faptele de vitejie ale militarilor români din Războiului de Independență (1877-1878) și din cel de-al Doilea Război Mondial (1939-1945).

Duel de artilerie intre bateriile romane si otomane, calafat-vidin-1877

Duel de artilerie intre bateriile romane si otomane, calafat-vidin-1877

La Calafat, marinarii militari români, sub comanda Generalului de Marină Nicolae Dumitrescu-Maican, au obținut o victorie importantă, în anul 1877,în Războiul de Independență, când au bombardat și au scufundat monitorul turcesc „Podgorița”. Pentru a marca acest moment din lupta pentru obținerea Independenței de Stat a României, Forțele Navale și primăria municipiului organizează o serie de activități aniversare, conform următorului program: marți, 8 mai, ora 11.00, ceremonie de depunere coroane de flori la Monumentul „Bateria Perseverența”, locul de unde, în timpul Războiului de Independență, marinarii militari româniau bombardat și au scufundat monitorul turcesc „Podgorița”; marți, 8 mai, ora 13.00, simpozion aniversar, intitulat „Independența și Unirea. Jertfele românilor” la Muzeul de Artă; miercuri, 9 mai, ora 13.00, ceremonie militară și religioasă, la Monumentul „Războiul de Independență”. De asemenea, publicul din Municipiul Calafat va avea ocazia să viziteze miercuri, 9 mai, în intervalul orar 15.00-18.00, două nave militare fluviale acostate în portul din localitate.

La Constanța, marinarii militari participă la ceremonia militară și religioasă, organizată miercuri, 9 mai, la ora 10.00, la Monumentul „Eroilor Independenței României”, din parcul de la Casa de Cultură, iar infanteriștii marini vor depune coroane de flori la monumentele eroilor din Babadag (ora 09.00) și din localitatea Jurilovca (ora 10.00).

La Tulcea, militarii din Forțele Navale participă la ceremonia organizată la Monumentul Independenței, miercuri, 9 mai, începând cu ora 10.00.

                         Biroul informare și relații publice