Aviaţie

C27J Spartan bulgaresc avariat pe Graf Ignatievo

Probabil singurul avion bulgăresc tip C27J Spartan in stare de zbor, a fost avariat Vineri 19 Ianuarie pe Baza Aeriană Graf Ignatievo în cadrul unui zbor de antrenament.

C27J Spartan Fortele Aeriene Bulgare

C27J Spartan – Fortele Aeriene Bulgare

Accidentul s-a petrecut pe pista în momentul rulării. Vântul puternic a înclinat avionul pe o parte și capul semi-planului de pe partea dreaptă împreună cu elicea au atins solul înregistrându-se avarii puternice la avion. Nici un membru al echipajului nu a fost rănit.

Motivele accidentului sunt particularitățile avioanelor de tipul C27J Spartan: aripa situată sus, trenul de aterizare îngust și stabilizatorul vertical foarte înalt.

Înclinații similare pot apărea și din cauza virajelor bruște la viteză mare, pe sol.

Avionul avariat ar putea fi canibalizat pentru ca unul sau două alte avioane bulgărești din același tip să revină la zbor.

Vă invităm să vizionați un reportaj realizat de către echipa Resboiu, cu avioane C27J Spartan românești:

La finalul anului trecut, Ministerul bulgar al Apărării a anunțat că are nevoie de 17 milioane de dolari pentru reparații și mentenanță la avioanele Spartan, operații care trebuiesc făcute de compania italiană Leonardo.

Bulgaria a achiziționat acum șapte ani șase avioane de transport C27J Spartan.

Cele 17 milioane de dolari sunt necesari pentru semnarea contractului de patru ani cu Leonardo, în urma căruia avioanele Spartan bulgărești își vor putea executa din nou misiunile.

 

Iulian Iamandi

4 Comments

  • Iulian, eu din ce stiu bulgarii au avut intentia sa achizitioneze vreo 5 Spartan dar au achizitionat doar 3 pana la urma, din lipsa de bani cel mai probabil. Oricum vad ca nu sunt in stare sa le tina operationale nici pe astea 3 dupa doar cativa ani de serviciu, avioanele fiind aproximativ noi dupa orice standard.

  • Numai ghinioane la bulgari!
    Dupa ce au pierdut anul trecut un elicopter anti-submarin (nou) din cauza unei erori de pilotaj si au renuntat la modernizarea MiG-29, au un inceput de an 2018 foarte prost.

  • De ce oare o fi primit permis de zbor daca vremea era nefavorabila? In fine, din trei avioane practic noi, sa nu mai aiba niciunul in stare de zbor, e trist rau de tot. Asta se intampla cand armata e subfinantata. Astia chiar nu mai au forte aeriene.

  • Bulgarii sunt popor pacifist. Nici nu stiu de ce mai mentin armata. Sunt state in NATO care nu au armata. La nivel mondial sunt mai multe.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: