Probabil singurul avion bulgăresc tip C27J Spartan in stare de zbor, a fost avariat Vineri 19 Ianuarie pe Baza Aeriană Graf Ignatievo în cadrul unui zbor de antrenament.

C27J Spartan Fortele Aeriene Bulgare

C27J Spartan – Fortele Aeriene Bulgare

Accidentul s-a petrecut pe pista în momentul rulării. Vântul puternic a înclinat avionul pe o parte și capul semi-planului de pe partea dreaptă împreună cu elicea au atins solul înregistrându-se avarii puternice la avion. Nici un membru al echipajului nu a fost rănit.

Motivele accidentului sunt particularitățile avioanelor de tipul C27J Spartan: aripa situată sus, trenul de aterizare îngust și stabilizatorul vertical foarte înalt.

Înclinații similare pot apărea și din cauza virajelor bruște la viteză mare, pe sol.

Avionul avariat ar putea fi canibalizat pentru ca unul sau două alte avioane bulgărești din același tip să revină la zbor.

Vă invităm să vizionați un reportaj realizat de către echipa Resboiu, cu avioane C27J Spartan românești:

La finalul anului trecut, Ministerul bulgar al Apărării a anunțat că are nevoie de 17 milioane de dolari pentru reparații și mentenanță la avioanele Spartan, operații care trebuiesc făcute de compania italiană Leonardo.

Bulgaria a achiziționat acum șapte ani șase avioane de transport C27J Spartan.

Cele 17 milioane de dolari sunt necesari pentru semnarea contractului de patru ani cu Leonardo, în urma căruia avioanele Spartan bulgărești își vor putea executa din nou misiunile.

 

Iulian Iamandi