Conform unui raport oficial al ONU asupra exporturilor de armament ale Bulgariei, vecinii nostri cu ceafa lata au vandut in 2012 Georgiei zece Su-25 vopsite in culoarea castraverde.
In raportul in cauza se specifica faptul ca cele zece avioane Su-25 sunt praf si ca au fost vandute ca si “source for repair”, insa estimarile blogului neoficial al Centrului pentru Analiza a Strategiilor si Tehnologiilor, avioanele ar putea fi revandute uneia dintre tarile din Africa dupa repararea la fabrica din Tbilisi.
Confirmarea starii avioanelor vine si de la pretul semnalat de catre publicatia online bulgara Pang.bg, care facand referire la primele sase astfel de avioane, anunta ca pretul de pornire a fost de 100 000 leva si ca vanzarea s-a facut pentru 8.08 milioane de leva – circa 30 de milioane de ruble per avion.
Bulgaria a primit avioanele Su-25 din Uniunea Sovietica in perioada 1985-1988, mai exact varianta de export Su-25K destinata misiunilor de sprijin al trupelor de la sol.
Sursa: Lenta
Si uite asa… s-a cam dus dracului si aviatia seralistilor. Su-25, MiG-29, paseri de prada despre care putem spune ca au fost de temut. Acum, cel mai probabil vor lua si ei de prin nisip 8 avioane F-16 la mana a doua. Si uite asa… ca si pe la noi, aviatia va fi inlocuita de Politia Aeriana.
– Iulian Iamandi –
Am cautat rapoartele ONU la care se face citire in articol.Ce-am gasit ptr. Bulgaria si Romania:
http://www.un-register.org/ReportingStatus/mRegisterDetail.aspx?Register_Id=2128&YearDate=2012
http://www.un-register.org/ReportingStatus/mRegisterDetail.aspx?Register_Id=2112&YearDate=2011
Aritmetica e crunta…
ma intreb cum ar arata un Su-25 “lancerizat” ca aparat C.A.S./multifunctional pt. tari mai mici si mai sarace, eventual chiar pt. Romania:
– pret de achizitie mic pt. platforma (din ce scrie in articol se pot achizitiona la preturi de sub 1mil.$/avion)
– logistica si tehnologie a motoarelor cunoscute in RoAF
– 11 puncte de acrosare cu capacitate de 4000kg, pretabile pt. o diversitate de incarcaturi de lupta/recunoastere/electronice/samd
-robust si din pct de vedere al rezistentei la focul inamic si din pct. de vedere al exploatarii.
M-as gandi la o modernizare gen: inlocuire aparatura optoelectronica de ochire/dirijare/etc, integrare armament vestic, adaptare pt. realimentare in zbor pt. marirea timpului de zbor. Imi imaginez cum ar arata Brimstone integrata pe Su-25 cu o capacitate teoretica de 24 de rachete pe lansatoare triple care sa ocupe 8 din cele 11 puncte de acrosare sau o incarcatura de 16 SDB-uri pe lansatoare duble cu distanta de lansare de pana la 100km 🙂
Avioanele Su ajunse in Georgia vor fi impanate cu electronica israeliana.Se vede si pe site-ul uzine din Tbilisi.Candva si Romania ,la sfarsitul anilor 90,facea niste gesturi de apropiere de Georgia vroind sa dea o corveta la schimb cu ceva,n-am reusit sa ma dumiresc din presa ce,dar logic m-am gandit ceva legat de uzina de avioane Su din Tbilisi.
Pacat in afara de Polonia care a reusit sa procure ceva F-16, restul tarilor de la tratatul de la Varsovia abea de mai respira. Ungurii si Cehii cu ceva Griphen iar restu cu carpeli din pacate.
Dc lucrurile mai dureaza cel putin 3-5 ani autunci (ADIO SCOALA DE VANATOARE ROMANEASCA).
Experienta lucrurilor arata in felul urmator chear dc tara prinde la bani sa refaci inapoi sistemul este ff. greu. Vezi experienta Rusilor. Ei au inceput sa refaca sistemul din 2007-8 cand au inceput sa primeasca ceva bani cand zburau 10-15 h/an. Si abea anul acesta au reusit sa faca o medie de 140 ore de zbor per pilot de vanatoare. La VVS strategica sunt deja peste 300 ore de zbor per pilot!!! (MEDIE CARE VA FI PENTRU 2013).Ca sa ajunga inapoi in forma au facut sacrificii enorme.
Vai de capul nostru ce ne asteapata. Probabil Traian Vuia se invarte in mormant de ce ispravi fac urmasii sai. Mare pacat.
ultima oara cand aviatia de vanatoare romaneasca a avut ceva concret de facut a fost acum 70 de ani. Aviatia Ro era ca vai de lume inca din 1989, s-a vazut la Revolutie. Aviatia foarte moderna e o chestie care a ajuns luxul luxului, se numara pe degetele de la doua maini tarile care-si mai permit la discretie avioane si arme moderne, ore de antrenament, samd. Toti ceilalti au facut taieri drastice. Rusii intr-adevar mai au mult pana sa spuna “hop”.
Pai dc in 1989 aviatia de vanatoare romaneasca avea peste 110 avioane Miguri de diferite modele gata de lupta si si era vai de ia. Pai acuma cand are in jur de 30-40 de avioane gata de lupta de ore de zbor nici nu aduc discutia pai acuma situatia cum este?
Aicea intra institutiile de invatamant care pregatesc personal pentru Aviatia Rom, baze aeriene, alta infrastructura care se va degrada din pacate.Dar cel mai inportant sunt OAMENII care pleaca catre alte meserii ca sa supravetuiasca.
Aviatie foarte moderna au inceput sa-si permita deja si tari din africa!!!
Nu este nici un lux poate pentru noi este, dar cu acest punct sunt de acord. Vezi ca taieri drastice au facut doar tarile membre NATO, retul RUSIA, China, tari din Africa, America Latina, Golful Persic, Tarile din Pacific-Indonezia, Malaezia, Corea de sud, Japonia etc cresc cheltuielile pentru aparare. Nu trebuie sai pui pe toti in aceiasi barca Stelian.
Iar cu Revolutia dc Rusii bruiau Romania din toate directiile cum erai sa faci fata. Si SUA dc se apuca de bruiat Romania si aceasta ar fi dotata cu avioane gen F-16 sau altele, ar fi obtinut acelas rezultat.
Dupa 1990 cam toate statele de pe planeta si-au redus efectivele militare si cheltuielile, cu cateva exceptii(Arabia Saudita, Coreea de Nord), ca de un numar de ani unii au inceput sa bage iarasi bani in aparare, alta discutie insa raportat la perioada razboiului rece proportia cheltuirii de bani pe aparare a scazut cam in toate tarile, tot cu cateva exceptii.
Ce sa intamplat in Romania sa intamplat dupa 1990 cam in tot estul, in frunte cu campioana estului Polonia sau superstatul estului Rusia, intr-o forma sau alta, mai mult sau mai putin accentuat, mai mult sau mai putin nociv, de la tara la tara, de la popor la popor.
Este foarte greu si incorect sa comparam ce se intampla in perioada comunista cu ce se intampla inainte si dupa perioada comunista, pur si simplu doua lumi complet diferite si cu conditii complet diferite, de la pretul in sine al tehnicii de lupta, felul in care pretul sau se calcula, ma rog este o intreaga discutie.
Problema pt Armata Romana este ca in 1989 era prntre cele mai inapoiate din est dpdv al dotarii, erau in urma noastra Albanezii, ca asta era si Ungurii, mai degraba dpdv al efectivelor.
Daca in 1989 ar fi navalit peste noi americanii, ne-ar fi facut pilaf in 5 minute, daca ar fi venit rusii, ne-ar fi ocupat in 24 de ore prin lupta sau in 48 de ore cu festivitati de primire, bine astia erau in alta liga si nu se pun.
Dar daca in 1989 ne-am fi caftit cu turcii sau cu grecii, cred ca ne-ar cam fi tras o mama de bataie, astia macar nu trecusera prin comunism, aveau bani de Phantom-uri&alte F-uri, Mirage-uri, Harpooane, TOW-uri, blindate &tancuri mai bune(macar ale lor se stricau mai putin decat ale noastre), comunicatii, soldatii lor nu erau trimisi sa culeaga porumbul.
Mai nasol este ca noi ne-am fi luat-o peste bot in 89 si de la fratii bulgari, daca le veneau la aia dracii poate impingeau granita cu niste judete mai la nord.
In mod inevitabil Romania dupa 1990 find printre cele mai inapoiata tari din est(social, economic si militar printre altele), reculul a fost in mod firesc pe masura, ca altii au reusit sa o faca si mai lata decat noi(iugoslavii, bulgarii, ex-sovieticii), alta discutie.
Iar reculul asta sa manifestat si in privinta armatei, astia in est de bine de rau mai aveau in ograda cate un T-72, un Hind, o Igla, o artilerie autopropulsata, poate un S-200 sau chiar S-300, pe cand noi nu aveam in general decat armament de la rusi cu o generatie in urma(cu cateva exceptii), si ce mai fabricam noi in tara, armament care la fel era tot cu o generatie in urma plus alte hibe.
Dupa ce a cazut comunismul iar toate armatele din est s-au trezit in offsaid, trebuind sa improvizeze din ce mai aveau cat de cat modern plus ce mai puteau sa cumpere pe bani putini, noi pe ce naiba sa ne bazam si cu ce sa improvizam?
Ca si noi ne-am tot tinut de mineriade, devalizarea sistemului bancar in anii 90, aia la armata visau numai TR-2000, sute de elicoptere, si in sfarsit cand de bine rau se ajunsese la un echilibru la sfarsitul anilor 1990 inceputul anilor 2000, dupa 2005 iar sa ales praful de tot.
Situatia de acum a Armatei Romane si a Romaniei este o consecinta a si a perioadei de dinainte de 1989 si a consecintelor pe termen lung pe care epoca aia o le-a generat.
Despre evolutia economica a Romaniei(ptr. cei care nu stiu,un uluitor -5%scadere de PIB IN 1989!)eu citesc cu interes aici:
http://businessday.ro/03/2013/de-ce-suntem-saracii-uniunii-europene-am-avut-doar-4-ani-de-expansiune-economica-in-ultimii-25-de-ani/
intr-adevar cei care au curiozitatea sa se uite in date economice obiective afla destul de usor ca in 1989 Romania era intr-o criza economica profunda (si care din cauza izolarii a avut consecinte mult mai dure decat cea de astazi). In rest subscriu 100% la ce-a scris Victor. In ce priveste dotarea armatei nu stiu daca e adevarata varianta ca in cadrul Tratatului de la Varsovia fusesem “exilati” si URSS nu ne mai servea cu marfa calitatea I sau daca mai degraba tara era in buda totala cu banii si asa cum arata discutiile dintre gen. Stanculescu si Ceausescu pur si simplu nu aveam valuta (nici macar ruble) sa cumparam armament nou sau pur si simplu a fost obsesia nationalista a lui Ceausescu. Sau poate o combinatie din cele trei. Cert este ca reinventarea rotii pe plan local ne-a costat si ne costa enorm.
Ai dreptate dar sa stii ca tarile din Asia-Pacific, America Latina, Africa, Rusia, India, China, Australia, etc nu stau peloc sa astepte Romania sa aiba crestere economica!!!
Aceasta este strict problema noastra si din pacate vad ca chear si partenerii nostri din UE, NATO nu ne pot ajuta. Au si ei problemele lor care in loc sa scada cresc pe an ce trece.
Astai situatia din pacate.
norocul nostru e ca nu ne aflam intr-o zona de interese politico-militare majore. Cu alte cuvinte suntem cam opusul “zonei geostrategice” de care se facea atata taraboi la sfarsitul anilor ’90
Crezi tu asta?
Eu am niste indoeli sa dea Domnul sa gresesc!!!
resurse naturale rare in cantitati considerabile = nema, majoritatea zacamintelor din Ro sunt fie in concentratii slabe fie in curs de epuizare, sa zicem ca ne mai ajung pt. consum propriu pt. cateva zeci de ani dar in nici un caz nu merita investitia vreunui razboi.
cale de tranzit importanta = nema, prin Romania nu ajungi nicaieri: din est in vest ajungi in fundatura numita Serbia sau Ungaria, din vest in Est ajungi in fundatura numita Rep. Moldova, din sud in nord sau din nord in sud ajungi in fundaturile numite Ucraina respectiv Bulgaria. Nu tu iesire la ocean, nu sa controlam vreo stramtoare importanta, vreo trecatoare importanta, etc.
De probl. sectara/religioasa nu cred ca se baga nimeni: suntem niste ortodocsi mai bizari cu un calendar deosebit de ceilalti, si cu tendinte spre autocefalie din cele mai vechi timpuri, etnic la fel, bizari: niste semilatini inconjurati de slavi.
Teritoriul tarii e al naibii de greu de ocupat si in general nu-si bate nimeni capul cu el daca nu e neaparata nevoie: cel putin 1/3-1/2 din teritoriu e greu accesibil sau inaccesibil de-a dreptul: munti, lunci, delta fluviala. Istoric vbind de cand e stat independent in general Romania a fost cea care a deschis ostilitatile in toate conflictele in care a fost implicata: si in Razb de Independenta si in WW1 si in WW2. Nu inseamna ca suntem noi mai rai ca altii ci pur si simplu ca a existat o ezitare a vecinilor in a ataca Romania. De ce? Pt. ca Romania nu e genul de tinta apetisanta, pt. ca datorita datelor geografice Romaniei ii e relativ usor sa joace rolul ariciului: relativ antipatic dar in general lasat in plata lui. In orice caz, tot istoric vorbind, romanii s-au dovedit mult mai usor de cumparat (uneori cu promisiuni) decat de cucerit.
@ Victor
Fara suparare, jumate din ce ai scris sunt tampeniile propagandistice debitate de agentu KGB Pacepa si inghitite pe nemestecate de destui “claponi” dupa 1990.
Cea mai mare greseala a lui Ceausescu a fost insistenta prosteasca cu plata datoriilor externe, fapt care a dus tara intr-o situatie economica dificila. Asta plus combinatia dintre presiunile sovieticilor carora nu le convenea independenta Romaniei si cele ale vestului care iarasi nu vedea cu ochi buni o independenta financiara si economica a Romaniei si crearea unui propus consortiu romano-iraniano-libian (posibil si irakian) pe piata mondiala a petrolului.
La data aia Romania era a treia tara producatoare de utilaje petrochimice si aveam o experienta excelenta in domeniu, rafinarii, platforme petro-chimice etc, iar iranienii, irakienii si libienii au unele din cele mai mari rezerve de gaze si petrol care ar fi fost rafinat la noi sau in rafinarii construite de noi acolo (iranienii nu au nici azi rafinarii calumea, ei exporta petrol brut atat cat pot si importa benzina pentru a acoperi necesarul).
Alianta asta ar fi devenit cel mai mare jucator pe piata mondiala a petrolului si gazelor
Cartelul asta a fost destructurat apoi incepand din 1989 cu Ceausescu, apoi Saddam, Gadafi, si urmeaza Iranul.
Faptul ca Gorbaciov a inceput sa se dea bine pe langa vest pentru a salva URSS-ul de la colaps l-a izolat si mai mult pe Ceausescu (si Romania) pentru ca atat Gorbaciov si URSS avea treaba cu el cat si vestul influentat de acelasi URSS
Din pacate Ceausescu a fost totusi un taran pana la urma, crescut in acel spirit si a vrut sa plateasca tot, atat pentru ca asa i s-o fi parut lui ca e corect cat si ca o sfidare (si pentru a nu mai fi dependent de FMI).
Daca era mai cu capu pe umeri si mai cinic si parsiv ar fi lasat dracului toata retorica aia idioata cu “o lume fara arme nucleare” si s-ar fi apucat de ele asa cum ar fi spus ca le putem face pe la sfarsitul anilor 80′.
In loc sa plateasca datoria externa ar fi bagat banii in asta, ar mai fi luat ceva de la Gadafi sa zicem, si ar fi facut un arsenal rezonabil cu tot ce trebuie, rachete cu raza medie si incarcaturi nucleare.
Odata ce aveam asa ceva putea face ceva cu bolta pe FMI si pe URSS. Sigur, se platea datoria in alte conditii, mai avantajoase pentru noi. China ne-ar fi ajutat daca ii ceream asta
@radu: scenariul propus de tine ne ducea fix spre scenariul Coreea de Nord sau Transnistria: o colectie de ciudati care traiesc intr-o lume paralela cu 70 de ani in urma.
Bine zis cu plata datoriilor!!! Vezi cazul recent al TURCIEI care cica in urma cu 2 luni a platit in avans ultima transa FMI!!!
Se gandea cineva ca va fi lasata in pace?!
De la o vreme incoace imi e si frica sa mai scriu cate ceva pe site ca se trezeste careva cu un atac la baioneta daca nu e de acord cu ce scrii..
Caldura mare domne.
Intamplator ai vorbit despre petrol si Romania ca parte a unui cartel petrolier, tot intamplator una dintre cauzele crizei economice din anii 1980 a fost cauzata de supradimensionarea industriei petrochimice, cea ce a indus o criza energetica(taiarea luminii, 12 grade temperatura in apartamente), au necesitat subventii pt acoperirea pierderilor din marjele de rafinare, cea ce sa platit partial prin inflatie inversata(alimentari goale si toate cele), subventii incrucisate(o intreprindere profitabila tinea in spate 5 canceroase), rationalizari etc.
Vorbesti de arme nucleare, de parca alea si vectorii de lansare se fac asa batand din palme, sunt simple ca bicicletele Pegas, poate ca s-ar fi facut, da sa fi vazut atunci Romania pe axa raului, crize diplomatice, embargouri si preemptive strike-uri.
eu sunt curios cati din cei ce viseaza la rachete balistice facute “din cutite si pahara” au calcat printr-o uzina sau au facut macar un aeromodel la viata lor.
“Situatia de acum a Armatei Romane si a Romaniei este o consecinta a si a perioadei de dinainte de 1989 si a consecintelor pe termen lung pe care epoca aia o le-a generat.”
Asta chiar ar merita un atac la baioneta, de-aia cu zimti 🙂
E scuza tuturor gangsterilor care-au distrus Romania. “Am furat doar niste rahaturi, si daca acu nu merge bine, e pentru ca inainte era de rahat, nu pentru ca furam sau nu suntem capabili sa construim”
Hai mai victore, doar esti un tip serios, nu?
Totusi Aviatia Romana avea MiG 23 si 29. Aveam submarin+nave cu rachete, nu doar cu tun!
Acu… stim cum stam.
Deficienta aviatiei era mai degraba in domeniul rachetelor AA BVR.
Si in general, lipsa de armament modern se datora atitudinii si rebeliunii lui Ceasca fata de URSS, incepand din momentul ’68.
Faptul ca toate tarile care s-au dat cu vestul sunt in curul gol, am remarcat-o de mult, numai fanaticii occidentului nu stiu sa traga linie si sa vada realitatea!
De cealalta parte, pa axa raului 😀 , pana si Belarus are Su27, donate de rusi.
Si cum bine remarca cineva, pana si Africa are cateva aviatii moderne.
Trezirea, mai! Vezi si articolul cu Argentina.
Victor
Nu stiam ca e ceva atat de rau sa critici pe cineva pe aici, ca e sensibil si se infricoseaza daca nu esti de acord cu el. Din pacate asta e viata, nu se aliniaza toti la ideile tale tot timpul.
Criza din anii 80 a fost provocata in principal de plata grabita a datoriei externe precum si de probleme generale ale statelor comuniste. Alimente luate “pe ratie” se dadeau si in URSS si in Polonia.
Industria petro-chimica a fost supra-dimensionata tocmai pentru a prelua petrolul si gazele de la iranieni, libieni, irakieni, adica era centrul indistrial al cartelului asta. Ar fi trebuit sa fie, ca nu a mai apucat sa se formeze nimic.
Iar odata ce aveai arme nucleare cine se apuca de preemptive strike impotriva ta? Singurii care ar fi putut-o face fara a fi afectati (pentru ca nu am fi avut ICBM) ar fi fost americanii, dar motivul ar fi fost care, si ce ar fi spus europenii care ar fi fost amenintati cu niste salve de raspuns?
Iar embargouri in ce sens? Ca nu ne mai vindeau cine stie ce chestii? Cred ca nu realizezi ca s-ar fi format un cartel care ar fi dominat piata petro-chimica mondiala. Un cartel protejat cu rachete nucleare si care ar fi avut o piata de desfacere la toate statele nealiniate, in frunte cu pietele imense ale Chinei si Indiei.
Asta apropo si de framantarile si nelinistile lui Stelian ca am fi devenit o Coreea de Nord. Ceea ce e complet nerealist pentru ca Romania ar fi fost o tara mijlocie inarmata nuclear in mijlocul Europei si liderul celui mai mare cartel petro-chimic din lume.
Daca tu crezi ca toti ar fi adoptat politica strutului si s-ar fi facut ca nu ne vad cred ca traiesti intr-o realitate paralela, fara suparare.
Cat despre rachetele alea, iti stiu parerea despre orice tine de orice chestie facuta in Romania, adica orice a fost praf, si toti erau prosti, nu stiau nici macar pe ce parte e filetul la o piulita.
Trec si peste faptul ca iranienii, irakienii, pakistanezii, sud-africanii, indienii, nord-coreenii (toti sub nivelul nostru tehnologic, cel putin la acea data) au facut colo o racheta (sau mai multe) destul de OK pentru rolul asta.
Problema pare, la tine dar si la altii am mai vazut chestia asta, un fel combinatie intre influentarea de catre o anume propaganda de dupa 1990 si o retinere in a gandi dincolo de anumite granite.
Ori eu cred ca mai degraba treaba aia cu “cei ce indraznesc inving” si cu “think big” daca vrei sa faci ceva la scara mare.
E parerea mea, si nu vreau sa para iarasi “un atac la baioneta” care sa infricoseze pe cineva hehe.
Ce cartel petrochimic?!Iranienii ,in 1989,i-au cerut lui Ceausescu 3 mln. tone de grau in schimbul a 5 mln. t petrol.Informatia exista.Iranienii erau interesati si sunt interesati de cineva care le poate asigura transfer de tehnologie militara inalta.
Eu doar am remarcat ca de la un timp exista tot mai dese clinciuri intre comentatori.
Tu ti-ai inceput commentul prin a spune ca ce am scris io sunt tampeniile propagandistice ale lui Pacepa, asta cam e un soi de atac la baioneta.
Criza din anii 1980 a avut dupa cum spui si tu multiple cauze, colapsul in sine al blocului comunist, plata aberanta cu orice pret a datoriei interne care sa facut in principal prin comprimarea importurilor, si printre cele mai importante crizele petrolului din anii 1970 care au determinat sfarsitul bulei industrializarii statelor emergente, industrializare care in mare masura se baza pe energie ieftina, care insa nu mai exista, Romania sa intamplat sa inoate impotriva curentului in anii aia, cam toata planeta isi inchidea/restructura industriile metalurgice si petrochimice numai noi aveam productii record de otel si petrol rafinat, ambele find industrii integrate pt care noi nu eram pregatiti sa le administram la nivelul ala, in general au mers pe pierdere.
Ma indoiesc ca Romania impreuna cu Irak-ul, Iran-ul si Libia ar fi format un cartel care ar fi dominat piata mondiala a petrolului, in primul rand astia intre ei erau certati, dezbinati aveau interese divergente si mai ales nu vad ce nevoie ar fi avut ei de Romania in cartelul asta?China si India ca le-ai dat exemplu s-ar fi dus singure sa isi procure energie de unde aveau nevoie.
Unde anume am spus io ca tot ce este facut in Romania ar fi praf si toti care le faceau erau prosti.
Insa din pacate marea majoritate a lucrurilor care se faceau in Romania in perioada aia erau in primul rand depasite si cu diverse probleme de fiabilitate, industria aero find una cu astfel de probleme, noi nu reuseam sa le dam la cap unor aeronave de 8-10 tone masa si care se deplasau cu 0,8/9 Mach, insa ne-am fi descurcat de minune cu fabricarea unor vehicule suborbitale cu o masa de 30-40 de tone care se deplasau cu viteze de 20 Mach.
Irakienii fabricau rachete care se rupeau in aer, a fost un caz in 1991 cand o racheta Al-Hirijah, cu o raza de actiune de peste 1.000 Km a incercat sa atace gupul de nave aliate din Marea Rosie, problema este ca racheta aia a lovit la 100 Km distranta de Battle Force Yankee, bancul era ca irakienii au incercat sa loveasca Arabia Saudita si au tras pe langa :))), la nord-coreeni tot cam asa cred ca e situatia.